Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Μάρτιν Σουλτς

Social Democratic Party, SPD chairman Martin Schulz attends the second day of the party's convention in Berlin, Friday, Dec. 8, 2017. (AP Photo/Markus Schreiber)
Social Democratic Party, SPD chairman Martin Schulz attends the second day of the party's convention in Berlin, Friday, Dec. 8, 2017. (AP Photo/Markus Schreiber) AP

Νεότερη δημοσκόπηση αναδεικνύει -μεταξύ άλλων- τη σύγχυση που επικρατεί, περισσότερες από 100 ημέρες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου

Λιγότερο δημοφιλής από ποτέ είναι ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς, ενώ το 52% (-3) θεωρεί καλό να παραμείνει καγκελάριος η Άνγκελα Μέρκελ, δείχνει δημοσκόπηση, η οποία αναδεικνύει -μεταξύ άλλων- και την σύγχυση που επικρατεί, περισσότερες από 100 ημέρες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και με την διαδικασία διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης να μην έχει καν ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η δημοτικότητα του Μάρτιν Σουλτς υποχώρησε κατά εννέα μονάδες από τον περασμένο μήνα, στο 30%, κάτω από αυτή του προκατόχου του στην ηγεσία του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ο πιο δημοφιλής γερμανός πολιτικός με 62% (-3), του συμπρόεδρου των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ με 53% (-4), της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ με 52% (-2), του προσωπάρχη της καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ με 41% (+1), της επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ με 35% (-4), του πρωθυπουργού της Βαυαρίας και αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ με 34% (+3) και της επικεφαλής της Κ.Ο του SPD Αντρέα Νάλες με 33% (-7). Λιγότερο δημοφιλείς από τον κ. Σουλτς είναι ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ με 27% (-1) και η επικεφαλής της Κ.Ο. της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλίς Βαϊντέλ, με 9% (-3).

ADVERTISING

Στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κερδίζει μια μονάδα και φτάνει στο 33%, ενώ το SPD παραμένει στο 21%. Η AfD συγκεντρώνει 13% -όσο και τον περασμένο μήνα- η Αριστερά χάνει μια μονάδα και βρίσκεται στο 9%, ενώ οι Πράσινοι μένουν σταθεροί στο 11%.

Η προοπτική ωστόσο του «μεγάλου» συνασπισμού φαίνεται ότι δεν είναι πλέον ιδιαίτερα ελκυστική για τους πολίτες, που δηλώνουν σε ποσοστό 52% ότι την θεωρούν «λιγότερο καλή» ή «κακή», έναντι 45% που την περιγράφει ως «καλή» η «πολύ καλή». Σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, το 54% δηλώνει ότι θα προτιμούσε νέες εκλογές, ενώ το 42% τάσσεται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας.

Σε ό,τι αφορά την καγκελάριο, το 49% πιστεύει ότι θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία της, ενώ το 45% θα προτιμούσε να αποσυρθεί πριν από το τέλος της τετραετίας και να κάνει χώρο για τον ή την διάδοχό της. Παρόλα αυτά το 64% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η κυρία Μέρκελ είναι «καλή καγκελάριος», ενώ το 75% ότι είναι καιρός να υπάρξει αλλαγή προσώπων στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

(Φωτογραφία: AP / Markus Schreiber)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γερμανία: Στον 'αυτόματο' η χώρα 100 ημέρες μετά τις εκλογές

Μέρκελ: Το μέλλον της Γερμανίας είναι συνυφασμένο με αυτό της ΕΕ

Ο Σόιμπλε δεν αποκλείει κυβέρνηση μειοψηφίας στη Γερμανία

SHARE:

24Media Network