Στο ναδίρ οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας: Διάβημα για όσα είπε ο Μπάιντεν για τον Πούτιν

Στο ναδίρ οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας: Διάβημα για όσα είπε ο Μπάιντεν για τον Πούτιν
Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν AP

Στα πρόθυρα της διακοπής οι σχέσεις Ρωσίας- ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν για τον Πούτιν σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ. Εκλήθη ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι εκλήθη ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα, στον οποίο έγινε διάβημα διαμαρτυρίας για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος για τον Πούτιν, και μέσω του οποίου διαμηνύθηκε ότι οι δηλώσεις αυτές θέτουν τις σχέσεις ΗΠΑ– Ρωσίας στα πρόθυρα της διακοπής.

Στις 17 Μαρτίου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφερόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον χαρακτήρισε «αιμοσταγή δικτάτορα και στυγνό εγκληματία, που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο κατά του λαού της Ουκρανίας», ενώ μια ημέρα νωρίτερα τον είχε χαρακτηρίσει «εγκληματία πολέμου».

Οι κινήσεις Πούτιν και Μπάιντεν ωθούν τις σχέσεις τους στα άκρα

Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι κινήσεις των δύο ηγετών φαίνεται μέρα με τη μέρα να τους απομακρύνουν, ιδιαίτερα μετά τους χαρακτηρισμούς Μπάιντεν που δεν συνηθίζονται μεταξύ ηγετών, που ακολούθησαν την διαρκώς κλιμακούμενη επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας και τους εντεινόμενους βομβαρδισμούς σε ουκρανικές πόλεις.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν «προσωπικές προσβολές» και επεσήμανε ότι οι δηλώσεις του φαίνεται ότι προκλήθηκαν από τον εκνευρισμό, την κούραση και το γεγονός πως ξεχνά.

«Ακούμε και βλέπουμε δηλώσεις που στην πραγματικότητα είναι προσωπικές προσβολές εναντίον του προέδρου Πούτιν», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, στους δημοσιογράφους.

«Με δεδομένο τον εκνευρισμό του Μπάιντεν, την κούρασή του και το γεγονός ότι μερικές φορές ξεχνά, γεγονός που τον οδηγεί να κάνει επιθετικές δηλώσεις, δεν θα κάνουμε σκληρές εκτιμήσεις ώστε να μην προκαλέσουμε περισσότερη επιθετικότητα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ φαίνεται να “τραβάνε το σκοινί” και με την πρόταση προς την Τουρκία να δώσει στην Ουκρανία τους πυραύλους S-400, που έχει προμηθευτεί από τη Ρωσία, με αντάλλαγμα να πάρει τα «απαγορευμένα» αμερικανικά αεροπλάνα F-35, θέτοντας και την Τουρκία στο κάδρο της διαμάχης.

Δεν πάει Κίεβο ο Μπάιντεν – Στις Βρυξέλλες την Πέμπτη

Η προεδρία των ΗΠΑ προσπάθησε να βάλει τέλος στη σεναριολογία για το ότι ο Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα.

«Το ταξίδι θα είναι επικεντρωμένο στη συνέχιση της προσπάθειάς μας ο κόσμος να συσπειρωθεί υπέρ του ουκρανικού λαού και εναντίον της εισβολής του (ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν στην Ουκρανία», πάντως «δεν σχεδιάζεται ταξίδι στην Ουκρανία», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, μέσω Twitter.

Ο Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στη Γηραιά Ήπειρο μεθαύριο Τετάρτη. Θα πρόκειται για το τρίτο του ταξίδι στην Ευρώπη αφότου ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο του 2021.

Την Πέμπτη, προγραμματίζεται να συμμετάσχει σε ειδικές συνόδους του NATO, της ΕΕ και της G7 στις Βρυξέλλες, κατά τις υπηρεσίες του. Την Παρασκευή θα βρίσκεται στη Βαρσοβία, όπου θα συζητήσει διμερώς με τον πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα.

Ο αμερικανός πρόεδρος «θα συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ, στο πλευρό των συμμάχων και εταίρων τους, αντιδρούν στην ανθρωπιστική κρίση και την κρίση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δημιούργησε ο αδικαιολόγητος και απρόκλητος πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε η κυρία Ψάκι στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα