Στο πένθος βυθισμένη η Πράγα – Το μήνυμα του δράστη στη φίλη του πριν το μακελειό

Διαβάζεται σε 3'
Στο πένθος βυθισμένη η Πράγα – Το μήνυμα του δράστη στη φίλη του πριν το μακελειό
Από το σημείο του μακελειού στην Πράγα AP Photo Denes Erdos

Νέα στοιχεία για τον μακελάρη της Πράγας έρχονται στη δημοσιότητα, όσο η αστυνομία αναζητά τα κίνητρά του. Στο πένθος η Τσεχία, αναζητείται η φίλη του δράστη.

“Μοναχικός λύκος”, ανασφαλής και λάτρης των όπλων. Αυτές τις λέξεις χρησιμοποιούν οι Αρχές για τον 24χρονο μακελάρη που σκόρπισε τον θάνατο στο Πανεπιστήμιο του “Καρόλου” στην Πράγα, όπου έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι -συμπεριλαμβανομένου του δράστη- ενώ τραυματίστηκαν 25 ακόμη.

Πρόκειται για μια από τις χειρότερες μαζικές δολοφονίες στην πρόσφατη ευρωπαϊκή Ιστορία.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν για τον δράστη ότι φέρεται να έστειλε μήνυμα στη φίλη του, για να της πει ότι θα αυτοκτονήσει, με αποτέλεσμα να ελέγχεται το αν έπαιξε και αυτή κάποιο ρόλο στην επίθεση, γεγονός που δημιουργεί φόβους.

Όσοι τον γνώριζαν τον περιγράφουν ως έναν εσωστρεφή «σπασίκλα» που γοητευόταν από τα όπλα και μισούσε τον κόσμο. Ο δράστης, ο οποίος ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, είχε ολοκληρώσει την προπτυχιακή του διατριβή για την Πολωνική ιστορία του 19ου αιώνα.

Οι Αρχές πιστεύουν ο δράστης των μαζικών πυροβολισμών σκότωσε τον ίδιο του τον πατέρα νωρίτερα μέσα στην ημέρα, καθώς και έναν άλλο άνδρα και τη δύο μηνών κόρη του στις 15 Δεκεμβρίου. Η τσεχική αστυνομία, που ερευνά το σπίτι του, επιβεβαίωσε ότι ένα όπλο που βρέθηκε στο κατάλυμα χρησιμοποιήθηκε για να πυροβολήσει τον πατέρα και το μωρό του, γράφει η Daily Mail.

Κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του, η αστυνομία βρήκε επίσης μια αυτοσχέδια βόμβα στο κελάρι. Αστυνομική πηγή είπε στη La Stampa ότι η αυτοσχέδια βόμβα αποτελούνταν από «κύλινδρο, πυρομαχικά, πυροτεχνικό υλικό και χημικές ουσίες».

Από το σημείο του μακελειού στην Πράγα AP Photo Denes Erdos

Τη στιγμή που οι αστυνομικές έρευνες για τα κίνητρα του δράστη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, εκατοντάδες άνθρωποι -μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός Πιετρ Φιάλα- έσπευσαν να αφήσουν λουλούδια και κεριά έξω από το πανεπιστήμιο, στη μνήμη των θυμάτων.

Η Τσεχική Δημοκρατία έχει κηρύξει την σημερινή ημέρα (Σάββατο 23/12) σε ημέρα εθνικού πένθους για τους νεκρούς της επίθεσης. Οι σημαίες στα επίσημα κτίρια κυματίζουν μεσίστιες και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Ταυτόχρονα, όπως γράφει η ΕΡΤ, η αστυνομία –προσπαθώντας να προλάβει πιθανό παρόμοιο περιστατικό– δήλωσε ότι έχει ενισχύσει την ασφάλεια στα σχολεία και σε άλλους «πιθανούς στόχους», συνήθως δημόσιες εγκαταστάσεις που είναι δύσκολο να ασφαλιστούν, σε ένα προληπτικό μέτρο τουλάχιστον μέχρι και την πρώτη ημέρα του νέου έτους.

Από το σημείο του μακελειού στην Πράγα AP Photo Denes Erdos

Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων δήλωσαν επίσης ότι συνεργάζονται με τις αστυνομικές αρχές για την αύξηση της ασφάλειας των πανεπιστημιουπόλεων.

Συνδέεται με το περιστατικό με δύο ακόμη δολοφονίες

Ο αξιωματούχος είπε, δε, ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δολοφονίες στο πανεπιστήμιο συνδέονται με δύο ακόμη, την περασμένη εβδομάδα, στο δάσος Klanovicky, όπως και με αυτή του πατέρα του δράστη που εντοπίστηκε νεκρός έξω από την Πράγα.

«Περιμένουμε όμως βαλλιστικά στοιχεία για να το επιβεβαιώσουμε αυτό. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να ερευνούμε τα εγκλήματα. Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε το 100% προς το παρόν».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα