Στο Twitter με το όνομά τους

Στο Twitter με το όνομά τους

Το πραγματικό τους όνομα θα πρέπει να χρησιμοποιούν όσοι Κινέζοι θέλουν να ανοίξουν "μικρομπλόγκ". Προσπάθεια του καθεστώτος να ελέγξει απόλυτα τις πληροφορίες

Οι χρήστες του Διαδικτύου που θέλουν να ανοίξουν "μικρομπλόγκ"-δημιουργώντας λογαριασμούς τύπου Twitter, πρέπει να καταχωρούν το πραγματικό τους όνομα, ανέφερε την Παρασκευή ο επίσημος ιστότοπος της δημαρχίας του Πεκίνου.

Η χρήση τέτοιων εφαρμογών πληροφόρησης και επικοινωνίας αντιμετωπίζεται με καχυποψία από την εξουσία στην Κίνα, που ανησυχεί για την δυνατότητά τους να αποτελέσουν ιμάντα μετάδοσης πληροφοριών που δεν ελέγχουν οι αρχές.

Η υπηρεσία Sina Weibo του ιστότοπου Sina.com, που θεωρείται το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter και είχε αναγκαστεί να διακόψει την λειτουργία της στην Κίνα μετά τις ταραχές στην Ουρούμτσι στην επαρχία Σιντζιάνγκ τον Ιούλιο του 2009. Η υπηρεσία λέει ότι έχει 250 ενεργούς λογαριασμούς.

Συνολικά στην Κίνα υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 300 εκατομμύρια χρήστες υπηρεσιών μικρομπλόγκινγκ, ανέφερε ο κινεζικός Τύπος στα τέλη του Νοεμβρίου.

Οι κινεζικές αρχές είχαν ανακοινώσει τον περασμένο μήνα την έναρξη μιας εκστρατείας εναντίον της διασποράς "ψευδών πληροφοριών", με τη συμμετοχή μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων του τομέα του Διαδικτύου.

Απόπειρες του Γαλλικού Πρακτορείου να επικοινωνήσει με το Sina.com, καθώς και τις αντίστοιχες υπηρεσίες Netease και Sohu, απέβησαν άκαρπες.

Η κινεζική κυβέρνηση αποπειράται το τελευταίο διάστημα να ελέγξει τη ροή πληροφοριών που διαχέονται μέσω των δικτύων αυτών, πράγμα όμως πολύ λιγότερο εύκολο από το να ελέγξει τα έντυπα.

Την περασμένη εβδομάδα, κάτοικοι του Γουκάν, ενός χωριού όπου ξέσπασε εξέγερση λόγω των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, κατάφεραν μέσω τέτοιων ιστοτόπων να διανείμουν φωτογραφίες και μαρτυρίες για το κίνημά τους παρά το ότι η κυβέρνηση αποπειράθηκε να επιβάλει πλήρη λογοκρισία για το θέμα στα ΜΜΕ.

"Οι ιστότοποι με υπηρεσίες τύπου weibo πρέπει να εγκαθιδρύσουν και να βελτιώσουν ένα σύστημα ελέγχου του περιεχομένου", σύμφωνα με τους νέους κανόνες που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της δημαρχίας του Πεκίνου, ενώ "είναι νομική υποχρέωση των χρηστών να χρησιμοποιούν τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας για να εγγράφονται".

SHARE:

24Media Network