Στον Τρανστρόμερ το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Στον Τρανστρόμερ το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Στον Σουηδό ποιητή Τόμας Τραστρόμερ απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Πως αιτιολόγησε την επιλογή της η Ακαδημία

Ο Σουηδός ποιητής Τόμας Τρανστρόμερ κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2011, ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Ακαδημία.

Σύμφωνα με την Ακαδημία, ο 80χρονος ποιητής βραβεύθηκε "διότι μέσω πυκνών, διαυγών εικόνων μας δίνει μια νέα πρόσβαση στην πραγματικότητα".

ADVERTISING

"Οι περισσότερες ανθολογίες ποιημάτων του Τράνστρεμερ χαρακτηρίζονται από οικονομία, ορθότητα και εκφραστικές μεταφορές", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Σουηδική Ακαδημία.

"Στην τελευταία του ανθολογία (...) ο Τράνστρεμερ τείνει προς μία μινιμαλιστική φόρμα με ακόμη μεγαλύτερη συμπύκνωση", προσθέτει η ανακοίνωση.

Εξάλλου ο γραμματέας της Ακαδημίας Πέτερ Ένγκλουντ δήλωσε στη σουηδική κρατική τηλεόραση ότι μίλησε με τον Τράνστρεμερ και ότι "πιστεύω πως εξεπλάγη" από τη βράβευσή του. "Άκουγε μουσική...", πρόσθεσε.

Ο Ένγκλουντ διευκρίνισε εξάλλου ότι ο ποιητής βρίσκεται μεταξύ των προτεινόμενων για Νόμπελ από το 1973, ενώ πρόσθεσε ότι εδώ και σχεδόν 40 χρόνια δεν έχει πάρει κανένας Σουηδός συγγραφέας το βραβείο.

Ο Τράνστρεμερ υποδηλώνει ότι η ποιητική εξέταση της φύσης επιτρέπει να διεισδύσουμε στα βάθη της ανθρώπινης ταυτότητας και της πνευματικής της διάστασης.

"Η ύπαρξη ενός ανθρώπινου όντος δεν σταματά εκεί που τελειώνουν τα δάχτυλά του", είχε πει ένας Σουηδός κριτικός αναφερόμενος στα ποιήματα του Τράνστρεμερ.

Την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί το Νόμπελ Ειρήνης, το μόνο που απονέμεται από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ.

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, είναι το τέταρτο που απονέμεται φέτος, μετά το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα, το Νόμπελ Φυσικής την Τρίτη και το Νόμπελ Χημείας χθες, Τετάρτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στον Ντάνιελ Σέχτμαν το Νόμπελ Χημείας

Νόμπελ Φυσικής για τη σκοτεινή ενέργεια

Σε τρεις το Νόμπελ Ιατρικής

SHARE:

24Media Network