Σχεδόν 500.000 μωρά πέθαναν σ’ ένα χρόνο από την ατμοσφαιρική μόλυνση

Σχεδόν 500.000 μωρά πέθαναν σ’ ένα χρόνο από την ατμοσφαιρική μόλυνση
Νεογέννητο μωράκι στα χέρια του πατέρα του, Αρχείο 123RF

Ερευνα της State of Global Air κατέδειξε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται άμεσα με την βρεφική θνησιμότητα, ιδίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Σοκαριστικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας State of Global Air, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη συσχέτιση πρόωρων θανάτων βρεφών με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Μετά από ενδελεχείς αναλύσεις, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μέσα σ’ ένα χρόνο σχεδόν 500.000 βρέφη πέθαναν κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους γι’ αυτό το λόγο. Το νούμερα είναι πολύ μεγάλο να αγνοηθεί.

Επίσης, δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι οι συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις αφορούν τον αναπτυσσόμενο κόσμο, τις φτωχές χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν τα μισά μωρά πέθαναν στην υποσαχάρια Αφρική όπου έχασαν πρόωρα τη μάχη σχεδόν 236000 βρέφη.

Guardian


Η έρευνα έχει επίσης και ταξική διάσταση καθώς τα θύματα προέρχονται συνήθως από φτωχές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και περιορισμένες προσβάσεις στην ιατρική περίθαλψη.

Αποδείχθηκε δε επίσης ότι ο μολυσμένος αέρας μπορεί να επηρεάσει τα μωρά ακόμα και όταν βρίσκονταν στη μήτρα της μητέρας τους. Η ατμοσφαιρική ρύπανση “ευθύνεται” για μεγάλο ποσοστό πρόωρων γεννήσεων αλλά και γεννήσεων βρεφών με πολύ χαμηλό βάρος.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα