Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: “Μαύρος καπνός” για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: “Μαύρος καπνός” για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο
Το συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. AP Photo/Olivier Matthys

Χωρίς συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία ολοκληρώθηκε η σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας. Νέα σύνοδος έως το τέλος του μήνα.

Διχασμένη παραμένει η Ευρώπη για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, αφού η σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα.

Οι χώρες που διαφωνούν δεν διαφοροποίησαν τη στάση τους και αρνούνται να υιοθετήσουν τις προτάσεις της Κομισιόν.

Τα κύρια σημεία που συζητήθηκαν ήταν οι επιλογές που έχουν τα κράτη-μέλη για την ανακούφιση από τις υψηλές τιμές ενέργειας, καθώς και η μέχρι τώρα πρόοδος στις όποιες δράσεις για την αντιμετώπιση του χειμώνα που έρχεται.

Αν και το μήνυμα του συμβουλίου ήταν πως “οι χώρες της ΕΕ είναι ενωμένες για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και προετοιμάζονται ενόψει του χειμώνα”, το πλαφόν στο ρωσικό αέριο παραμένει δυσεπίλυτος γρίφος που εξακολουθεί να διχάζει την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται πως κατά την προσέλευση του στο συμβούλιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, κάλεσε το Συμβούλιο “να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι σε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, που πλήττει την Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και στους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα”.

Η Ελληνική πρόταση

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει εδώ και καιρό ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, προτείνεται η έμμεση επιβολή “πλαφόν” στην τιμή TTF, δηλαδή στη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, όπως αυτή διαμορφώνεται στον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κόμβο εμπορίας αερίου στην Ολλανδία.

Πώς μπορεί να τεθεί περιορισμός στην τιμή TTF του φυσικού αερίου; Μια καλύτερη εικόνα για το πλαίσιο της ελληνικής πρότασης έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κ. Ξιφαράς, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει από πλευράς ΕΕ παρέμβαση για τη δημιουργία ενός νέου δείκτη για την αγορά φυσικού αερίου. “Θα είναι πιο αποδοτικό για την Ε.Ε. να δημιουργήσει έναν νέο δείκτη αγοράς που θα βασίζεται στη ρευστότητα της αγοράς και στην πραγματική ισορροπία προσφοράς και ζήτησης” αναφέρει ο κ. Ξιφαράς, ο οποίος σημειώνει ότι το TTF ουσιαστικά λειτουργεί με κερδοσκοπικές πιέσεις από την αγορά παραγώγων και δεν αντανακλά το πραγματικό κόστος αλλά και τις πραγματικές συνθήκες προσφοράς και ζήτησης στην αγορά του φυσικού αερίου.

Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Όπως εξηγούν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές η διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να συνδεθεί με άλλους δείκτες που σχετίζονται με τις χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου και σε άλλες αγορές πχ των ΗΠΑ (Henry Hub) ή της Ασίας.

Σκρέκας: “15 χώρες υπέρ της πρότασης για οριζόντιο πλαφόν στο φυσικό αέριο”

Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε την πρόταση που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αποστείλει στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή ενός γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο και τη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου τιμολόγησής του, αλλά εξέφρασε τη διαφωνία της Ελλάδος για την επιβολή πλαφόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο, δεδομένου ότι θα έχει το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στις τιμές ενέργειας. Επιπλέον, επισήμανε τη μείωση ζήτησης φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού που έχει επιτύχει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αλλά ζήτησε η όποια σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι ισορροπημένη ώστε να μην έχει επίπτωση στη λειτουργία της οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, 15 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και η Γερμανία (υπό προϋποθέσεις) πρότειναν την επιβολή οριζόντιου πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο κ. Σκρέκας, κατά την τοποθέτησή του, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τον στόχο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% χάρη στη μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα που φέτος θα προσθέσουν πάνω από 1700 MW, και προσέθεσε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη έχει διπλασιαστεί από 10% σε 20%. Επίσης, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στη δυνατότητα εναλλαγής λειτουργίας των πέντε μονάδων διπλού καυσίμου από φυσικό αέριο σε diesel, καθώς και στον διπλασιασμό της αποθηκευτικής ικανότητας στον σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, με την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής σε χρόνο ρεκόρ.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εισάγει κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από νοικοκυριά με τη χορήγηση υψηλότερων επιδοτήσεων, όταν επιτυγχάνεται μείωση της τάξεως του 10%. Ανάλογα κίνητρα εξετάζεται να θεσπιστούν και για τις επιχειρήσεις, όπως γνωστοποιείται. Ο Έλληνας υπουργός ανακοίνωσε την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με τον Ιταλό ομόλογό του για την αποθήκευση φυσικού αερίου 1,5 TWh στην Ιταλία, ποσότητα η οποία μπορεί να μεταφερθεί στην Ελλάδα μέσω της αντίστροφης ροής. Στη συνέχεια, εξήγησε στους ομολόγους του τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, που εφαρμόζεται από τις 7 Ιουλίου στην Ελλάδα, και ο οποίος έχει αποφέρει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ τους πρώτους δύο μήνες της λειτουργίας του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα