Συναγερμός στις ΗΠΑ: Θετικός ο Τραμπ, στον “αέρα” η προεκλογική περίοδος

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Θετικός ο Τραμπ, στον “αέρα” η προεκλογική περίοδος
O Τραμπ και η Χόοπ Χίκς σε παλαιότερη κοινή τους εμφάνιση. AP

Με τις αμερικανικές εκλογές να έχουν μπει στην τελική ευθεία, η μόλυνση του Τραμπ απο κορονοϊό εγείρει σοβαρές ανησυχίες. Θα απέχει απο συγκεντρώσεις και debates. Ποιος αναλαμβάνει αν νοσήσει σοβαρά.

Η ανακοίνωση από τον Ντόναλντ Τραμπ οτι ο ίδιος και η σύζυγός του Μελάνια βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό εγείρει σοβαρά ερωτήματα και ανησυχίες για τις εξελίξεις αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές οι οποίες βρίσκονται στην τελική τους ευθεία.

Πρόκειται για τον σοβαρότερο κίνδυνο σε θέμα υγείας που αντιμετωπίζει ένας Αμερικανός πρόεδρος εδώ και δεκαετίες. Ο 74χρονος και παχύσαρκος Τραμπ διατρέχει κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές της νόσου η οποία έχει σκοτώσει πάνω απο 20 χιλιάδες Αμερικανούς και ένα εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως.

Η μόλυνση του Τραμπ απο κορονοϊό θα μπορούσε να επιφέρει αποσταθεροποίηση σε ένα ήδη τεταμένο πολιτικά κλίμα ενώ ήδη τα χρηματιστήρια υποχώρησαν στο άκουσμα της είδησης για την μόλυνση του Αμερικανού προέδρου.

Ο Τραμπ εθεάθη δημοσίως το απόγευμα της Πέμπτης, επιστρέφοντας στον Λευκό Οίκο από το Νιου Τζέρσει, χωρίς να συνομιλήσει με δημοσιογράφους.

Λίγες ώρες αργότερα ήρθε και η ανακοίνωση για την μόλυνση από τον γιατρό του Λευκού Οίκου: “Ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία είναι καλά αυτή τη στιγμή, και σκοπεύουν να παραμείνουν στο σπίτι εντός του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Η ιατρική ομάδα του Λευκού Οίκου και εγώ θα παρακολουθούμε την κατάσταση. Εκτιμώ την υποστήριξη που παρέχεται από τους μεγαλύτερους επαγγελματίες ιατρικής και από τα ιδρύματα της χώρας μας”, έγραψε ο Conley σε σημείωμα που έδωσε σε δημοσιογράφους.

“Να είστε βέβαιοι ότι περιμένω από τον Πρόεδρο να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του χωρίς διακοπή, καθώς αναρρώνει. Θα σας ενημερώσω για τυχόν περαιτέρω εξελίξεις”, πρόσθεσε.

Η Χόουπ Χιξ AP

 

Ήδη όμως από την Πέμπτη ο πρόεδρος Τραμπ είχε ανακοινώσει οτι θα έμπαινε σε καραντίνα καθώς η στενή του συνεργάτις Χόουπ Χικς διαγνώστηκε  θετική στον κορονοϊό. Νωρίτερα ωστόσο ο ίδιος είχε υποτιμήσει την εξάπλωση της νόσου, λέγοντας πως ” το τέλος της πανδημίας είναι ορατό”. Το ίδιο έκανε και το προηγούμενο διάστημα: επέμενε ότι ο ιός θα “εξαφανιστεί”, αν και οι εμπειρογνώμονες υγείας δήλωναν ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Αρνητικός ο Πομπέο

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι εξετάστηκε για COVID-19 και το τεστ του βγήκε αρνητικό. “Αισθάνομαι φανταστικά”, διαβεβαίωσε ο Πομπέο τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση του από τη Ρώμη στο Ντουμπρόβνικ, λίγο πριν από την άφιξή του στην κροατική αυτή πόλη, η οποία αποτελεί τον τελευταίο σταθμό μικρής περιοδείας του στην Ευρώπη.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε εξάλλου ότι επανεξετάζει επερχόμενο ταξίδι του στην Ασία για προληπτικούς λόγους.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι το τεστ για τον νέο κορονοϊό το έκανε, όπως και η σύζυγός του, 20 λεπτά πριν από την προσγείωση του αεροπλάνου στο Ντουμπρόβνικ.

Ο Πομπέο σημείωσε ότι είχε δει τελευταία φορά τον Τραμπ στις 15 Σεπτεμβρίου κατά την υπογραφή στον Λευκό Οίκο των δύο συμφωνιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το ισραηλινό κράτος και το Μπαχρέιν.

Αβεβαιότητα ενόψει εκλογών

Με το ενδεχόμενο να νοσήσει σοβαρά ο Τραμπ, οι αμερικανικές εκλογές εισέρχονται σε μια περίοδο αβεβαιότητας. Ακόμη και αν ο Τραμπ βγει αρνητικός σε 14 ημέρες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα είναι σε θέση να συμμετάσχει σε προεκλογικές συγκεντρώσεις σε τρεις πολιτείες κλειδιά – Ουισκόνσιν, Φλόριντα και Αριζόνα – ούτε και στο επόμενο debate στις 15 Οκτωβρίου.

Αν ο Ντόναλντ Τραμπ νοσήσει πολύ σοβαρά και δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα προεδρικά του καθήκοντα, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα κληθεί να αναλάβει τα ηνία. Ωστόσο, αυτήν την στιγμή δεν είναι γνωστό εάν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό. Αν όμως συμβεί αυτό, τότε τα ηνία αναλαμβάνει η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόζι, σύμφωνα με το νόμο περι προεδρικής διαδοχής, του 1947. Κι αυτό είναι το τελευταίο που θέλει ο Τραμπ.

Δεν είναι επίσης γνωστό για πόσο χρόνο ο Τραμπ, η Μελάνια και η σύμβουλος Χόουπ Χικς είναι φορείς του κορονοϊού και με ποια από τα μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου ήρθαν σε επαφή.

Πάντως , αναλυτές επισημαίνουν οτι ο λανθασμένος χειρισμός του κορανοϊού από τον Τραμπ καθορίζει την προεδρία του. Υποβάθμισε τη σοβαρότητα της νόσου, παραπλάνησε τη χώρα του επανειλημμένα σχετικά με αυτήν, προσπάθησε να κατηγορήσει τις τοπικές κυβερνήσεις, πραγματοποίησε μαζικές συγκεντρώσεις ενάντια στις επιστημονικές συμβουλές, απέρριψε τα μέτρα ασφαλείας και υπονόμευσε την εμπιστοσύνη στα ιδρύματα δημόσιας υγείας μας. Ο Τραμπ προστάτευσε τη χώρα του απο τον κορονοϊό αλλά τελικά δεν προστεύθηκε ούτε ο ίδιος, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα