Συνάντηση Μέρκελ με Λέτα στο Βερολίνο

Συνάντηση Μέρκελ με Λέτα στο Βερολίνο

"Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα αναδυθεί από αυτήν την κρίση ισχυρότερη απ' ό,τι ήταν", δήλωσε η καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τόνισε σήμερα ότι η Ιταλία έχει ήδη κάνει "σημαντικά" βήματα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των αδύνατων σημείων της οικονομίας της.

"Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα αναδυθεί από αυτήν την κρίση ισχυρότερη απ' ό,τι ήταν. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε χώρα πρέπει να παίξει το ρόλο της. Η Ιταλία έχει κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση", είπε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.

Ο Λέτα, η κυβέρνηση του οποίου νωρίτερα σήμερα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και από τη Γερουσία, θέλει να πιέσει για την υιοθέτηση μιας αναπτυξιακής ατζέντας, αντί για τη συνέχιση των μέτρων λιτότητας, ώστε να αναζωογονηθεί η ιταλική οικονομία.

Η Μέρκελ πάντως διαβεβαίωσε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία και η ανάπτυξη δεν είναι αλληλοσυγκρουόμενες. "Για μας, στη Γερμανία, η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάπτυξη είναι δύο στοιχεία που δεν είναι αντίθετα μεταξύ τους αλλά που πρέπει να αναπτυχθούν αρμονικά και να δημιουργήσουν έτσι περισσότερη ανταγωνιστικότητα και περισσότερες θέσεις εργασίας", εξήγησε η καγκελάριος.

"Η δημοσιονομική πολιτική, ασφαλώς, δεν είναι τα πάντα. Κάνουμε πολιτική για τους ανθρώπους και οι άνθρωποι θέλουν δουλειές και για αυτό η Ευρώπη πρέπει να καταφέρει να δημιουργήσει απασχόληση και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε σ' αυτόν τον τομέα", πρόσθεσε.

Η Μέρκελ επανέλαβε πολλές φορές ότι "η δημοσιονομική πειθαρχία και η ανάπτυξη δεν είναι αντίθετες μεταξύ τους", τονίζοντας: "Ο τελικός στόχος δεν είναι τα ποσοστά του ελλείμματος ή της ανάπτυξης αλλά να βάλουμε ξανά τον κόσμο να δουλέψει".

Η Ιταλία θα βγει ενισχυμένη από την κρίση

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα υποστήριξε ότι η χώρα του θα βγει "ενισχυμένη" από την πολιτική κρίση των τελευταίων εβδομάδων και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση.

"Νομίζω ότι βγαίνουμε ενισχυμένοι από αυτήν την κρίση και κυρίως με μια σαφή δέσμευση, δηλαδή να συνεχίσουμε την πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και την πορεία για να επαναφέρουμε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά μας", είπε.

"Όπως το έχουμε πει κατ' επανάληψη τους τελευταίους μήνες, όσον αφορά το θέμα των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι χώρες-μέλη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς κάναμε το δικό μας μέρος της δουλειάς", πρόσθεσε.

Ο Λέτα θα συναντηθεί αύριο με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ενώ την άλλη εβδομάδα, στις 6 Μαΐου, θα μεταβεί στη Μαδρίτη για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

Το ταξίδι του νέου Ιταλού πρωθυπουργού στην Ισπανία αποφασίστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Λέτα με τον Ραχόι, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή.

Το περιεχόμενο αυτής της τηλεφωνικής συζήτησης δεν διευκρινίστηκε

Πηγή:ΑΜΠΕ

SHARE:

24Media Network