Συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν: “Συγχωρούμε τους εχθρούς μας – Μας δεσμεύει η Σαρία για τις γυναίκες”

Συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν: “Συγχωρούμε τους εχθρούς μας – Μας δεσμεύει η Σαρία για τις γυναίκες”
Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν, Zabihullah Mujahid AP Photo/Rahmat Gul

Στις πρώτες τους δηλώσεις προς τον λαό του Αφγανιστάν και προς τη διεθνή κοινότητα προχώρησαν οι Ταλιμπάν. Δεσμεύτηκαν πως δεν θα υπάρχουν "διακρίσεις κατά των γυναικών" αλλά πως θα σεβαστούν τη Σαρία.

Στο Αφγανιστάν έφτασε ο Mullah Baradar, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, συνιδρυτής της ομάδας και ένας εκ των βασικών ηγετών. Ο Baradar έφτασε στην περιφέρεια Kandahar χωρίς να γίνει γνωστό το από πού πέταξε προς τη χώρα.

Την ίδια ώρα, οι Ταλιμπάν παραχώρησαν τη πρώτη Συνέντευξη Τύπου στη Καμπούλ, απευθυνόμενοι προς τον αφγανικό λαό και τη διεθνή κοινότητα. Μάλιστα, η συνέντευξη ξεκίνησε με απαγγελία από το Κοράνι.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο εκπρόσωπος Τύπου των ισλαμιστών, Zabihullah Mujahid, δήλωσε μπροστά στις κάμερες πως “μετά από 20 χρόνια αγώνα, απελευθερώσαμε τη χώρα, διώξαμε τους ξένους. Αυτή είναι μια περήφανη στιγμή για ολόκληρο το έθνος”.

“Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα είναι πλέον πεδίο μάχης και συγκρούσεων. Έχουμε συγχωρέσει όλους εκείνους που πολέμησαν εναντίον μας. Οι εχθρότητες έλαβαν τέλος. Δεν θέλουμε εξωτερικούς ή εσωτερικούς εχθρούς” πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

“Δε θέλουμε χάος στη Καμπούλ”, συνέχισε. “Το σχέδιό μας ήταν να σταματήσουμε στις πύλες της Καμπούλ, ώστε η διαδικασία μετάβασης να ολοκληρωθεί ομαλά. Αλλά δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ανίκανη. Οι δυνάμεις ασφαλείας τους δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια. Έπρεπε να κάνουμε κάτι. Έπρεπε να εισέλθουμε στην Καμπούλ για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των κατοίκων” είπε ο Mujahid.

Πρόσθεσε πως “οι οικογένειες που φεύγουν προς το αεροδρόμιο μπορούν να γυρίσουν σπίτι τους. Κανείς δεν θα μπει στα σπίτια τους, κανείς δεν θα τους χτυπήσει”.

“Τα δικαιώματα των γυναικών σύμφωνα με τη Σαρία”

“Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τη διεθνή κοινότητα ότι κανείς δεν θα πάθει κακό”, συνέχισε. “Δεν θέλουμε να έχουμε κανένα πρόβλημα με τη διεθνή κοινότητα” τόνισε. “Έχουμε το δικαίωμα να ενεργούμε σύμφωνα με τις θρησκευτικές μας αρχές. Άλλες χώρες έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, κανόνες και κανονισμούς. Οι Αφγανοί έχουν το δικαίωμα να έχουν τους δικούς τους κανόνες και κανονισμούς σύμφωνα με τις αξίες μας”, συνέχισε ωστόσο, κάνοντας άμεση αναφορά στην πιστή εφαρμογή της Σαρίας.

“Δεσμευόμαστε για τα δικαιώματα των γυναικών από τη Σαρία (Ισλαμικός Νόμος). Θα συνεργαστούν μαζί μας. Θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τη διεθνή κοινότητα ότι δεν θα υπάρξουν διακρίσεις” είπε ακόμη.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα δικαιώματα των γυναικών, ο εκπρόσωπος είπε πως “θα επιτρέψουμε στις γυναίκες να εργαστούν και να σπουδάσουν εντός των πλαισίων μας. Οι γυναίκες θα είναι πολύ δραστήριες μέσα στην κοινωνία μας, μέσα στο πλαίσιο μας”. “Θα αναγνωρίσουμε τα δικαιώματα των γυναικών που τους παρέχει το Ισλάμ”, πρόσθεσε.

Σχετικά με την πρόσβαση των γυναικών στην ανώτατη εκπαίδευση, είπε πως “θα έχουν δικαίωματα εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα αρκεί να σέβονται το Ισλάμ και τη Σαρία”, ενώ δεν θα υπάρχουν μικρά σχολεία. Με το προηγούμενο καθεστώς των Ταλιμπάν, οι γυναίκες μπορούσαν να πηγαίνουν σχολείο μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

Σε όλη τη συνέντευξη πάντως, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για την πρόσβαση των γυναικών στην εργασία, παρότι ερωτήθηκε και από γυναίκα εκπρόσωπο των media που βρέθηκε στην αίθουσα. Επαναλάμβανε μόνο διαρκώς, “στα πλαίσια των ισλαμικών νόμων”.

“Τα media να σεβαστούν το Ισλάμ”

Ως προς το πώς θα αντιμετωπίσουν τα ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε πως “το πολιτιστικό μας πλαίσιο μας υπαγορεύει τις σχέσεις μας με τα media. Τίποτα δεν πρέπει να είναι ενάντια στις ισλαμικές αξίες όταν μιλάμε για τις δραστηριότητες των ΜΜΕ”.

Ενώ αρχικά κάλεσε τα ΜΜΕ να ασκήσουν κριτική, λέγοντας πως “εσείς στα ΜΜΕ πρέπει να προσέξετε τις αδυναμίες (μας) για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε σωστά το έθνος”, στη συνέχεια είπε: “Αλλά τα ΜΜΕ δεν πρέπει να λειτουργούν εναντίον μας. Πρέπει να εργαστούν για την ενότητα του έθνους”.

Οι Ταλιμπάν στην εξουσία AP Photo/Zabi Karimi

 

“Τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης μπορούν να συνεχίσουν να είναι ελεύθερα και ανεξάρτητα. Οι ισλαμικές αξίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν πρόκειται για τα ΜΜΕ, για την ανάπτυξη των προγραμμάτων σας. Η αμεροληψία των μέσων ενημέρωσης είναι πολύ σημαντική, μπορούν να επικρίνουν τη δουλειά μας, ώστε να βελτιωθούμε. Αλλά τα ΜΜΕ δεν πρέπει να λειτουργούν εναντίον μας”, επανέλαβε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές και πρώην κυβερνητικές δυνάμεις, ο Mujahid δεσμεύτηκε εκ νέου πως “κανείς δεν θα δεχθεί την εκδίκησή μας. Οι νέοι που έχουν μεγαλώσει εδώ, δεν θέλουμε να φύγουν. Είναι το μέλλον μας. Κανείς δεν πρόκειται να τους χτυπήσει την πόρτα και να τους ρωτήσει για ποιον δούλευαν. Θα είναι ασφαλείς. Κανείς δεν πρόκειται να ανακριθεί ή να κυνηγηθεί”.

“Κάποιοι χάθηκαν στη μάχη στο πλευρό του εχθρού, αυτό ήταν δικό τους λάθος. Εμείς κυριαρχήσαμε σε όλη τη χώρα μέσα σε λίγες ημέρες. Τώρα, οι μαχητές μας, οι άνθρωποί μας, θα διασφαλίσουν πως στην επόμενη μέρα θα ενταχθούν όλες οι πλευρές. Μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, όλα θα είναι πιο ξεκάθαρα” είπε ακόμη.

“Αφού σχηματιστεί η κυβέρνηση, θα αποφασίσουμε ποιοι νόμοι θα παρουσιαστούν στο έθνος” σημείωσε και τόνισε πως “οι Ταλιμπάν πλέον ελέγχουν όλα τα σύνορα της χώρας”.

Ερωτηθείς με το αν έχουν διαφορές σχετικά με το πώς ήταν πριν 20 χρόνια είπε: “Υπάρχει διαφορά στις ενέργειες που πρόκειται να κάνουμε. Έχουμε όραμα και πλέον εμπειρία. Η χώρα ήταν ισλαμικό έθνος και παραμένει”.

Είπε δε πως πλέον η οικονομία της χώρας δεν θα… βασίζεται στην παραγωγή και εξαγωγή οπίου, και πως θα δεχθεί “διεθνή βοήθεια”.

Τέλος, για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Αλ Κάιντα, είπε με νόημα πως “το έδαφος του Αφγανιστάν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί εναντίον κανενός”.

Οι Ταλιμπάν πρόσφεραν ακόμη εγγυήσεις στον ΟΗΕ ότι μπορεί να συνεχιστεί το έργο της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων για το Αφγανιστάν Ραμίζ Αλακμπάροφ στο Reuters.

Υποχρεωτική η μαντίλα, όχι όμως η μπούρκα

Η μπούρκα δεν θα είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες, καθώς “υπάρχουν διαφορετικά είδη μαντίλας”, είπε άλλωστε άλλωστε εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν.

Όταν οι Ταλιμπάν κυβερνούσαν τη χώρα, μεταξύ 1996-2001, τα σχολεία θηλέων ήταν κλειστά, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν ούτε να ταξιδέψουν και ήταν υποχρεωμένες να φορούν δημοσίως μπούρκα.

“Η μπούρκα δεν είναι το μοναδικό χιτζάμπ (μαντίλα) που μπορεί να φοράει μια γυναίκα, υπάρχουν διαφορετικά είδη χιτζάμπ, που δεν περιορίζονται στην μπούρκα”, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Σουχάιλ Σαχίν, ο εκπρόσωπος Τύπου του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στην Ντόχα.

Ο Σαχίν δεν διευκρίνισε ποια είναι τα άλλα είδη χιτζάμπ, που θα κρίνονται αποδεκτά από τους Ταλιμπάν.

Με την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν, πολλές χώρες και οργανισμοί προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τύχη των κοριτσιών και γυναικών στο Αφγανιστάν.

“Μπορούν να λάβουν εκπαίδευση από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο. Ανακοινώσαμε αυτήν την πολιτική κατά τη διάρκεια διεθνών διασκέψεων, στη διάσκεψη της Μόσχα και εδώ στη διάσκεψη της Ντόχας (για το Αφγανιστάν)”, σημείωσε ο Σαχίν.

Χιλιάδες σχολεία στις περιοχές που ελέγχουν οι Ταλιμπάν παραμένουν ανοικτά”, τόνισε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα