Συνωμοσιολόγοι, ναζιστές και new agers: Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται

Συνωμοσιολόγοι, ναζιστές και new agers: Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται
Οπαδοί της θεωρίας συνωμοσίας QAnon σε συγκέντρωση του Τραμπ στην Πενσυλβάνια τον Αύγουστο του 2018 AP

Ακροδεξιά και Νέα Εποχή είναι πιο κοντά απ' ό,τι ίσως νομίζουμε, με τις θεωρίες συνωμοσίας σε συνδετικό ρόλο, σε μια φαινομενικά, επανάληψη της πιο μαύρης στιγμής της παγκόσμιας ιστορίας.

Νέα Εποχή (New Age), ναζισμός, αποκρυφισμός, οικολογικό ενδιαφέρον, διαλογισμός, Τραμπ, χίπηδες. Σκόρπιες λέξεις που φαινομενικά δεν συνδέονται μεταξύ τους. Ίσως αυτό να ίσχυε αν δεν υπήρχαν οι θεωρίες συνωμοσίας.

Το βασικό εργαλείο της προπαγάνδας του Γ΄ Ράιχ και αγαπημένη συνήθεια των οπαδών της Νέας Εποχής, ενός κινήματος που φαντάζει ως κάτι νεωτεριστικό και εκσυγχρονιστικό αλλά ξεπρόβαλε τη δεκαετία του 1960, έχοντας τις ρίζες του ακόμα πιο πίσω, κατά πολλούς στα τέλη του 19ου αιώνα. Σήμερα αποτελεί ένα συνονθύλευμα οργανώσεων και κινημάτων με πολύ διαδεδομένες και διαφορετικές, μεταξύ τους, αναζητήσεις: οικολογικού ενδιαφέροντος, φιλειρηνικών οργανισμών, εναλλακτικών θεραπειών, αποκρυφισμού, ασκήσεων διαλογισμού κοκ.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι διαδηλώσεις κατά των μέτρων για τον κορονοϊό των τελευταίων ημερών σε διάφορες πόλεις του πλανήτη, από το Λονδίνο και το Βερολίνο έως το Λος Άντζελες, προσέλκυσαν τόσο New Agers όσο και ακροδεξιούς. Απόρροια της αλληλοπάθειας του κινήματος και της εντυπωσιακά δημοφιλούς QAnon, μιας ευρείας κλίμακας, παράλογης, διαδικτυακής θεωρίας συνωμοσίας που έχει αρχίσει να γοητεύει πολίτες και κατεστημένο στις ΗΠΑ και όχι μόνο.

Σύμφωνα με αυτήν, διασημότητες του Χόλιγουντ και φιλελεύθεροι πολιτικοί, με επικεφαλής τον “Έλληνα” Τομ Χανκς και την Χίλαρι Κλίντον, είναι σατανιστές που ελέγχουν τον κόσμο. Ευτυχώς όμως, σύμφωνα πάντα με την θεωρία, μια μυστική κυβερνητική πηγή που ονομάζεται Q (που αφήνει κρυπτογραφημένα μηνύματα στον ιστότοπο 8chan) συγκεντρώνει έναν πατριωτικό στρατό για να υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι μια ιδιοφυΐα που έστειλε ο Θεός για να νικήσει το κακό και να εγκαινιάσει μια νέα εποχή της αγάπης. Όσο και αν όλο αυτό ακούγεται σαν ένα κακογραμμένο σενάριο ταινίας, αποτελεί μια θεωρία που αρχίζει να επηρεάζει και την αμερικανική πολιτική, στο βαθμό που το Κογκρέσο είναι σε συζητήσεις για να νομοθετήσει την καταδίκη του.

Και μιας και αποκτήσαμε μια εικόνα του τι συμβαίνει σήμερα, ας δούμε με τη βοήθεια του συγγραφέα Jules Evans και του GEN, και μια άλλη περίοδο, τότε που η ακροδεξιά πήγαινε χέρι-χέρι με τις θεωρίες συνωμοσίας, με καταστροφικές συνέπειες για τον κόσμο, καθώς μιλάμε για τη Γερμανία τις δεκαετίες του 1920 και του 1930:

Αστρολογία

Οι δύο μεγαλύτεροι αστρολογικοί οργανισμοί της Γερμανίας ενέκριναν το ναζιστικό κόμμα, όπως και ο Έρικ Γιαν Χάνουσεν, ο κορυφαίος αστρολόγος της χώρας. Το ναζιστικό καθεστώς ενέκρινε επίσης μια Εργατική Κοινότητα Γερμανών Αστρολόγων. Ο Ρούντολφ Ες και ο Χάινριχ Χίμλερ είχαν και οι δύο εμμονή με την αστρολογία. Ο Χίμλερ προσέλαβε αρκετούς αστρολόγους για να προσπαθήσουν να βρουν τον Μουσολίνι όταν ο Ιταλός ηγέτης εξαφανίστηκε.

Οι Ναζί δημιούργησαν επίσης μια «ομάδα εργασίας για την κοσμοβιολογική έρευνα» στο Επιμελητήριο Πολιτισμού του Γιόζεφ Γκέμπελς. Ο Γκέμπελς γοητεύτηκε από τις προφητείες του Νοστράδαμου, οι οποίες πίστευε ότι προέβλεπαν επιτυχία των Ναζί. Οργάνωσε μάλιστα και εκστρατείες προπαγάνδας για τη διάδοση αυτών των προφητειών σε εχθρικές χώρες.

Εικόνα από συνέδριο των Εθνικοσοσιαλιστών τον Απρίλιο του 1931 στο Βερολίνο ASSOCIATED PRESS

 

Ραβδοσκοπία

Οι Ναζί υποστήριξαν έναν οργανισμό που ονομάζεται Society for Scientific Pendulum Research για να ερευνήσουν τη ραβδοσκοπία χρησιμοποιώντας ένα εκκρεμές. Το 1934, ο Χίτλερ προσέλαβε τον πιο διάσημο ραβδοσκόπο της Γερμανίας, τον φον Πολ, για να ερευνήσει την Καγκελαρία του Ράιχ για επιβλαβείς ακτίνες. Ο Γερμανός καπετάνιος υποβρυχίων Χανς Ρέντερ δημιούργησε ένα Ινστιτούτο για Εκκρεμές για να προσπαθήσει να βοηθήσει το γερμανικό ναυτικό να κερδίσει τον πόλεμο στον Ατλαντικό. Κάθε ραβδοσκόποι αναγκάζονταν από τους SS να σταθούν «με τα χέρια τεντωμένα απέναντι στους ναυτικούς χάρτες» σε περίπτωση που το εκκρεμές έκανε την παραμικρή κίνηση. Δεν είχε επιτυχία.

Γραμμές Λέι

Οι SS του Χίμλερ πραγματοποίησαν εκτεταμένη έρευνα για τη γεωμαντεία και τις γραμμές Λέι. Ορισμένα projects περιλάμβαναν τους «Ατλαντιδο-γερμανικούς κύκλους», «τα τρίγωνα του Πνεύματος» και το «αριανό πεντάγραμμο».

Εναλλακτικά φάρμακα

Ο Χίτλερ, ο Ες, ο Χίμλερ και πολλοί άλλοι κορυφαίοι Ναζί ακολουθούσαν την εναλλακτική ιατρική, βιολογικές και χορτοφαγικές δίαιτες, την ομοιοπαθητική, ήταν αντιεμβολιαστές και εφάρμοζαν φυσικές θεραπείες. Ο Ες, ο αναπληρωτής Φύρερ, άνοιξε ένα κέντρο εναλλακτικών ιατρικών πρακτικών στη Δρέσδη το 1934. Ο Χίμλερ υποστήριξε την εναλλακτική ιατρική, όπως τη χρήση φυτικών εκχυλισμάτων για τη θεραπεία του καρκίνου και έδωσε το “πράσινο φως” για πειράματα σε κρατούμενους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για αυτήν την έρευνα.

Παραψυχολογία

Το πρώτο ινστιτούτο αφιερωμένο στην έρευνα παραψυχολογίας – το Ινστιτούτο Paracelsus – ιδρύθηκε υπό τους Ναζί, στο Ναζιστικό Πανεπιστήμιο Ράιχ του Στρασβούργου. Οι Ναζί ίδρυσαν επίσης ένα Ινστιτούτο Αποκρυφιστικών Πολεμικών Επιχειρήσεων.

Ολισμός – οικοφασισμός

Οι Ναζί, όπως και πολλοί άλλοι Γερμανοί, γοητεύτηκαν από τον ολισμό, από την ιδέα της «ολότητας» για το άτομο και για την κοινωνία ως τρόπο θεραπείας των διαιρέσεων που προκαλούνται από τον ορθολογισμό, τον υλισμό, τον βιομηχανισμό και τη στρατιωτική ήττα. Αυτή η αναζήτηση της ολότητας τους οδήγησε σε ένα είδος πρώιμου περιβαλλοντικού ολισμού. Ψήφισαν νομοθεσία για την προστασία των δασών και των ποταμών και προχώρησαν στην απαγόρευση πειραμάτων σε ζώα (ενώ εξουσιοδότησαν πειράματα σε φυλακισμένους στρατοπέδων).

Η οικοβιοπολιτική, στην οποία οι άνθρωποι είναι ένα ζώο όπως κάθε άλλο, οδήγησε, στην περίπτωση των Ναζί, στην ευγονική. Όπως και με οποιοδήποτε άλλο ζώο, τα αδύναμα και άρρωστα δείγματα θα πρέπει να θανατωθούν και οι ανώτερες φυλές (δηλαδή, οι Άριοι) θα πρέπει να προστατεύονται από διεισδυτικά είδη (Εβραίοι).

Οι Ναζί ήταν επίσης μεγάλοι λάτρεις της βιολογικής γεωργίας και της βιοδυναμικής γεωργίας του Ρούντολφ Στάινερ, η οποία βλέπει τη γεωργία ως μυστικιστική κοινωνία με τη γη και τα πνεύματα / ενέργειές της. Αρκετοί κορυφαίοι Ναζί υποστήριξαν αυτήν τη θεωρία και ο Χίμλερ ενέκρινε σχετικά πειράματα χρησιμοποιώντας δουλεμπόριο σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Προωθούσαν επίσης μορφές φύσης-μυστικισμού και λατρείας της φύσης ενώ υπερασπίζονταν προχριστιανικές ειδωλολατρικές τελετές όπως φεστιβάλ ηλιοστασίου.

Ναρκωτικά που αλλάζουν το μυαλό

Η ναζιστική κυβέρνηση χρηματοδότησε έρευνα σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών που αλλάζουν το μυαλό για τη βελτίωση της απόδοσης των στρατιωτών και υποστήριξε την ευρεία χρήση μεθαμφεταμίνης από στρατιώτες για να διατηρήσει το ηθικό υψηλό. Ήταν επίσης η πρώτη κυβέρνηση που υποστήριξε την ψυχεδελική έρευνα, πειραματίστηκε με μεσκαλίνη σε τροφίμους για να δει αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σπάσει τη θέλησή τους.

Απόκρυφες θεωρίες

Πολλοί Ναζί επηρεάστηκαν από παραλλαγές της θεοσοφίας, μια απόκρυφη «πνευματική επιστήμη» που εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, και η οποία παρουσίασε μια πνευματική θεωρία της εξέλιξης, στην οποία η πνευματική πρόοδος των ανθρώπων καθοδηγείται από «κρυμμένους δασκάλους» μέσω διαδοχικών αγώνων. Η θεοσοφία ήταν επίσης δημοφιλής στους προοδευτικούς, αλλά οι φυλετικές και αυταρχικές της πτυχές προσέλκυσαν εκείνους στα δεξιά.

Οι Ναζί προσελκύονταν από γερμανικές ποικιλίες θεοσοφίας, όπως η Αριοσόφια και η «Παγκόσμια Θεωρία των Παγετώνων», οι οποίες ήταν αντιδημοκρατικές και που έβλεπαν τον αγώνα των Αρίων ως πνευματικά ανώτερων, κλειδωμένων σε έναν κοσμικό πόλεμο με υπο-ανθρώπινες φυλές. Αυτές οι θεωρίες υποδηλώνουν ότι άλλες φυλές, όπως οι Θιβετιανοί ή η τάξη των Βραχμάνων στην Ινδία, ήταν πραγματικά Άριοι – και ο Βούδας ήταν στην πραγματικότητα ένας ξανθός «Σκανδιναβός».

Αυτό έδωσε στους Ναζί την άδεια να επιδοθούν στον γοητευτικό τους χαρακτήρα με τις ανατολικές θρησκείες – ο Χίμλερ πάντα έφερε ένα αντίγραφο του Μπαγκαβάτ Γκίτα και ενθάρρυνε τους αξιωματικούς των SS να κάνουν γιόγκα, θεωρώντας τους ως τους σύγχρονους απογόνους της πολεμικής κάστας των Ινδών. Έστειλε επίσης μια αποστολή στο Θιβέτ για να συναντήσει τον Δαλάι Λάμα και να εντρυφήσει στη θιβετιανή μαγεία.

Ο Χίλτερ ως γκουρού

Ο Αδόλφος Χίτλερ στο Μόναχο τον Δεκέμβριο του 1931 AP

 

Αν όλα αυτά κάνουν τους Ναζί να ακούγονται λίγο σαν λατρεία της New Age κουλτούρας, τότε ο Χίτλερ ήταν σε μεγάλο βαθμό ο αυταρχικός γκουρού του. Ήταν ένας ενθουσιώδης αναγνώστης κειμένων για τη μαγεία και το απόκρυφο, όπως το βιβλίο του Ερνστ Σέρτελ το 1923 “Magic: History, Theory, Practice”, στο οποίο ο Χίτλερ υπογράμμιζε χωρία όπως: «Ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη δύναμη φαντασίας διοικεί τον κόσμο και δημιουργεί πραγματικότητες σύμφωνα με τη θέλησή του αντί να είναι σκλάβος ενός ανυπόστατου, σωματικού εμπειρισμού”.

Πολλοί Γερμανοί συνέκριναν τον Χίτλερ με έναν μάγο, έναν υπνωτιστή, έναν ιατρό, ο οποίος έριχνε ξόρκι στους ακροατές του στις ομιλίες του. Ένας Γερμανός, ο Κουρτ Λούντεκε θυμάται ότι αφού άκουσε τον Χίτλερ, η «κριτική του ικανότητα» παρασύρθηκε από την «έντονη βούληση του ανθρώπου…. Βίωσα μια εξύψωση που θα μπορούσε να εξομοιωθεί μόνο με μια θρησκευτική μετατροπή. Ένιωσα σίγουρος ότι κανείς από όσους είχαν ακούσει τον Χίτλερ εκείνο το απόγευμα δεν θα μπορούσε να αμφιβάλλει ότι ήταν άνθρωπος του πεπρωμένου, η ζωτική δύναμη στο μέλλον της Γερμανίας”.

Οι οπαδοί τού απέδωσαν τις αποκρυφιστικές δυνάμεις της διορατικότητας, της προφητείας και του αλάθητου, όπως και οι πιο φανατικοί οπαδοί του Τραμπ που υποδηλώνουν ότι παίζει “τεσσάρων διαστάσεων σκάκι”, έτσι ώστε ακόμη και τα λανθασμένα tweets του να περιέχουν απόκρυφη σοφία.

Στην πραγματικότητα, ο Χίτλερ ήταν εντελώς ανίκανος στη διαχείριση του πολέμου, απορρίπτοντας την εμπειρογνωμοσύνη και στηριζόταν στη δική του υποτιθέμενη αλάνθαστη διαίσθηση. Όπως και με τον Τραμπ, αυτή η μαγική άγνοια εξόργισε τους στρατηγούς του και κόστισε πολλές ζωές (στην περίπτωση του Τραμπ, μέχρι στιγμής, δεκάδες χιλιάδες, στην περίπτωση του Χίτλερ, πολλά εκατομμύρια).

Όπως και άλλοι γκουρού, ο Χίτλερ ήταν υπερβολικά ναρκισσιστής, πρόθυμος να οδηγήσει ολόκληρο το έθνος σε θάνατο και καταστροφή παρά να υποχωρήσει και να παραδεχτεί ότι οι μαγικές προφητείες του για ένα χιλιόχρονο Ράιχ ήταν φαντασίωση.

Θεωρίες συνωμοσίας και η κοσμική μάχη

Εν κατακλείδι, ο Χίτλερ και οι Ναζί πούλησαν στο γερμανικό λαό μια απλοϊκή, υπερφυσική θεωρία φαντασίας και συνωμοσίας, στην οποία όλα τα προβλήματά τους προκλήθηκαν από μια κρυφή παγκόσμια ελίτ τεράτων / βαμπίρ / δαιμόνων, δηλαδή των Εβραίων, αλλά οι μαγικοί πολεμιστές του ναζιστικού κόμματος θα τους νικούσαν σε μια κοσμική μάχη, οδηγώντας σε μια χρυσή εποχή ειρήνης και αγάπης. Οι Ναζί υιοθέτησαν πλήρως τις θεωρίες συνωμοσίας, όπως τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, τα οποία ο Χίτλερ πίστευε ότι ήταν γνήσια, αλλά στην πραγματικότητα γράφτηκαν και διαδόθηκαν από Ρώσους γύρω στο 1900, για να προωθήσουν το αντιεβραϊκό συναίσθημα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική ομιλία στη Βόρεια Καρολίνα τον Σεπτέμβριο του 2020 AP

 

Όλα αυτά φαίνεται να παραπέμπουν ευθέως στη θεωρία QAnon. Όλα τα προβλήματά μας προκαλούνται από μια κρυφή σατανική ελίτ, μια μυστική ομάδα που αποτελείται από δαιμονικούς φιλελεύθερους από το Χόλιγουντ, το Δημοκρατικό Κόμμα και το βαθύ κράτος. Αλλά ο Τραμπ, ο Q, και μερικοί άλλοι ήρωες θα νικήσουν αυτά τα τέρατα, θα απελευθερώσουν την υποδουλωμένη ανθρωπότητα και θα οδηγήσουν σε μια ένδοξη εποχή ειρήνης και αγάπης. Οποιαδήποτε πληροφορία κατά του Τραμπ φυτεύεται από τα «ψευδόμενα ΜΜΕ» (έναν αγαπημένο ναζιστικό όρο).

Παράλληλα, όπως και στη Βαϊμάρη της Γερμανίας, υπάρχει μια γενική αποκρυφιστική αναβίωση σήμερα. Όλα αυτά, ωστόσο, δεν σημαίνουν απαραιτήτως ότι η πνευματικότητα της εποχής μας οδηγεί αναπόφευκτα σε εξτρεμιστικές πολιτικές. Αδιαμφισβήτητα, όμως, η παρούσα σχέση της Νέας Εποχής και των ακραίων θεωριών συνωμοσίας δεν θα πρέπει να μας προκαλεί τόσο μεγάλη έκπληξη, καθώς έχει ξανασυμβεί και ίσως η ιστορία να επαναλαμβάνεται. Μένει να δούμε αν επαναλαμβάνεται σαν τραγωδία ή σαν φάρσα…

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα