Συντρίμμια πυραύλου ενδέχεται να πέσουν στη Γη – Στη ζώνη πιθανής πρόσκρουσης η Ελλάδα

Συντρίμμια πυραύλου ενδέχεται να πέσουν στη Γη – Στη ζώνη πιθανής πρόσκρουσης η Ελλάδα
Long March-2F - Αρχείο AP

Συντρίμμια από κινεζικό πύραυλο αναμένεται να πέσουν στη Γη μέσα στα επόμενα 24ωρα. Σε ποιες περιοχές υπάρχει πιθανότητα να πέσουν τα διαστημικά "σκουπίδια".

Συντρίμμια κινεζικού πυραύλου αναμένεται να πέσουν στη Γη, ενδεχομένως μέσα στο Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τη Διαστημική Διοίκηση των ΗΠΑ, η οποία παρακολουθεί την τροχιά του πυραύλου.

Η πιθανότητα να προσγειωθούν σε κατοικημένη περιοχή εκτιμάται ως εξαιρετικά μικρή, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται.

Συγκεκριμένα, ο πύραυλος Long March 5B, βάρους 23 τόνων που μετέφερε την εργαστηριακή μονάδα Wentian, απογειώθηκε από το νησί Χαϊνάν στις 2:22 μ.μ. τοπική ώρα, την Κυριακή 24 Ιουλίου, και η μονάδα προσδέθηκε με επιτυχία στο τροχιακό φυλάκιο της Κίνας.

Ο πύραυλος βρίσκεται σε μια ανεξέλεγκτη κάθοδο προς την ατμόσφαιρα της Γης και δεν είναι σαφές το πού θα προσγειωθεί. Η ανεξέλεγκτη αυτή κάθοδος σηματοδοτεί την τρίτη φορά που η Κίνα κατηγορείται ότι δεν χειρίζεται σωστά τα διαστημικά της “σκουπίδια”.

Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι η επανείσοδος του πυραύλου θα ενέχει μικρό κίνδυνο για οποιονδήποτε στο έδαφος, επειδή πιθανότατα θα προσγειωθεί στη θάλασσα.

Σε ποιες περιοχές είναι πιθανό να πέσουν τα συντρίμμια

Σύμφωνα με την The Aerospace Corporation με έδρα την Καλιφόρνια, η επανείσοδος του πυραύλου θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 00:24 GMT την Κυριακή (21:24 βράδυ Σαββάτου ώρα Ελλάδος), με απόκλιση 16 ωρών.

Η πιθανή περιοχή όπου θα μπορούσαν να πέσουν εκτείνεται στις ΗΠΑ, την Αφρική, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Aerospace Corporation.

Προειδοποίηση για την αναμενόμενη επανείσοδο εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).

Οι εμπειρογνώμονες της Διαστημικής Παρακολούθησης της ΕΕ εκτιμούν ότι συντρίμμια πιθανότατα θα εισέλθουν ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης ανεξέλεγκτα μεταξύ 30 και 31 Ιουλίου 2022.

Το SST έχει εκτιμήσει πως οι ευρωπαϊκές περιοχές που ενδέχεται να επηρεαστούν είναι οι: Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και Ισπανία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα