Συρία: Μαίνονται οι μάχες στο Μάνμπιτζ – Ρωσικά στρατεύματα ανάμεσα σε Τούρκους και Σύρους

Συρία: Μαίνονται οι μάχες στο Μάνμπιτζ – Ρωσικά στρατεύματα ανάμεσα σε Τούρκους και Σύρους
Φωτό αρχείου: Ρωσικά στρατεύματα στη Συρία AP

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα στρατός της Ρωσίας βρίσκεται ήδη στην ιστορική πόλη της Συρίας. Κομβόι Σύρων τους υποδέχτηκε με κορναρίσματα. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ υπογράμμιζε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία πρέπει να σταματήσει.

Την ώρα που μαίνονται οι σφοδρές συγκρούσεις στο Μάνμπιτζ της Συρίας και δυο Τούρκοι στρατιώτες έπεσαν νεκροί το μεσημέρι της Τρίτης, ισχυρές ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη στην περιοχή και τέθηκαν ανάμεσα στα στρατεύματα της Τουρκίας και του Ασαντ. Μάλιστα ενθουσιασμένο πλήθος τους υποδέχτηκε με τα βίντεο να αποτυπώνουν τις σχετικές στιγμές.

Την ίδια στιγμή οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχο τους την πόλη Τάμπκα και το παρακείμενο αεροδρόμιο στην επαρχία της Ράκα, ενώ κατέλαβαν σειρά γεφυρών στο Ευφράτη και δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι υπό τον πλήρη έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων περιήλθαν η πόλη Μανμπίτζ και οι γύρω κατοικημένες περιοχές, όπως και ότι οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματα τους από τις βάσεις που είχαν στην πόλη αυτή.

Στόλτενμπεργκ: Να τερματιστεί η επιχείρηση

Νωψρίτερα, πάντως συνάντηση στο Λονδίνο είχαν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Οι δυο άντρες συμφώνησαν πως η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία πρέπει να τερματιστεί, ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου του επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

O πρωθυπουργός της Βρετανίας και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ AP
 

«Ο πρωθυπουργός και ο γενικός γραμματέας εξέφρασαν και οι δύο τη βαθιά ανησυχία τους για την κατάσταση στη βόρεια Συρία», επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Λονδίνο σήμερα.

«Και οι δύο επικεφαλής υπογράμμισαν την αξία της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ και αναγνώρισαν τον ρόλο που έχει διαδραματίσει στη στήριξη των προσφύγων από τη συριακή σύρραξη» συμπλήρωσε η ίδια.

«Ωστόσο, το κατέστησαν σαφές ότι η τουρκική επιχείρηση πρέπει να τερματιστεί».

Η Ουγγαρία στηρίζει τον Ερντογάν

Από την πλευρά της η συντηρητική εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας εξέφρασε τη στήριξή της στη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία.

Είναι προς το συμφέρον της Ουγγαρίας ότι η Τουρκία σπρώχνει το μεταναστευτικό πρόβλημα προς την κατεύθυνση της Συρίας και όχι προς την Ευρώπη, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

«Το συμφέρον μας είναι να αποτρέψουμε την εμφάνιση εκατοντάδων χιλιάδων, αν όχι εκατομμυρίων, παράνομων μεταναστών στα σύνορά μας», τόνισε ο Σιγιάρτο μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Αζερμπαϊτζάν.

Το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας και τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν καταδικάσει την εισβολή του τουρκικού στρατού στη βορειοανατολική Συρία, με μια στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στην περιοχή.

Η Βουλγαρία καλεί την Τουρκία να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρησή της στη Συρία

Η Βουλγαρία κάλεσε τέλος τη γειτονική Τουρκία να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, λέγοντας πως η βία μπορεί να οδηγήσει σε αυξανόμενους αριθμούς μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα και να αυξήσει τον κίνδυνο μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

«Επιμένουμε πως οι στρατιωτικές ενέργειες πρέπει να σταματήσουν. Η διπλωματία είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορεί να επιλυθεί αυτή η σύγκρουση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ στους δημοσιογράφους έπειτα από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Βουλγαρίας για την κατάσταση στη Συρία.

«Είμαστε πολύ σταθεροί στη θέση ότι η στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να σταματήσει, ότι ο κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής κρίσης είναι πολύ μεγάλος. Αν υπάρξει ανθρωπιστική κρίση, αυτό θα σημαίνει αύξηση των μεταναστευτικών εισροών», είπε.

Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ με χερσαία σύνορα άνω των 300 χλμ. με την Τουρκία, δεν υφίσταται προσώρας πίεση από μετανάστες που επιδιώκονν να εισέλθουν στη χώρα, είπε ο Μπορισοφ.

Η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί 3,6 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, έχει απειλήσει να «ανοίξει τις πύλες» ώστε οι πρόσφυγες αυτοί να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, αν η ΕΕ αντιτεθεί στις ενέργειες της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, η ΕΕ αποφάσισε χθες μια πιο ήπια στάση επιτρέποντας στα κράτη μέλη να σκεφθούν το καθένα χωριστά ενδεχόμενους περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία -– ένα μέτρο που είναι πιθανόν να αποδειχθεί ασήμαντο καθώς οι πωλήσεις όπλων ισοδυναμούν με μόλις 45 εκατομμύρια ευρώ στα 150 δισεκατομμύρια και πλέον ευρώ εμπορίου ΕΕ-Τουρκίας.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξή του στη συμφωνία για τους πρόσφυγες η οποία επιτεύχθηκε ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία το 2016. Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας αυτής, οι Βρυξέλλες χορήγησαν δισεκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια με αντάλλαγμα την αναχαίτιση από την Άγκυρα της ροής μεταναστών προς την Ευρώπη, αφού περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εισήλθαν στην Ένωση.

«Θέλω η συμφωνία με την Τουρκία να τηρηθεί. Αν 50.000 ή 100.000 ή 200.000 μετανάστες εισέλθουν στη Βουλγαρία, δεν ξέρω τι θα συμβεί με τη χώρα… Και ενώ η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία με τη Βουλγαρία στο 100%, είμαι υποχρεωμένος να υποστηρίξω αυτή τη θέση», είπε ο Μπορίσοφ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version