Τα δύο μέτωπα της Κίνας απέναντι στον Κορονοϊό: Σύνορα και πειραματικά εμβόλια

Τα δύο μέτωπα της Κίνας απέναντι στον Κορονοϊό: Σύνορα και πειραματικά εμβόλια
Κινέζος πολίτης στη Γουχάν, απ' όπου άρχισε η πανδημία του κορονοϊού AP Photo/Ng Han Guan

Η έγκριση από τις υγειονομικές αρχές της Κίνας για τη δοκιμή δύο πειραματικών εμβολίων κατά της δράσης του κορονοϊού έρχεται σε συνδυασμό την προσπάθεια διαχείρισης των εισαγόμενων κρουσμάτων.

Η Ρωσία έχει αναχθεί στη μεγαλύτερη πηγή εισαγόμενων κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα, με συνολικά 409 κρούσματα να προέρχονται από τη χώρα, και η εφημερίδα Global Times τονίζει στο κεντρικό άρθρο της ότι οι Κινέζοι που βρίσκονται σε ρωσικό έδαφος θα πρέπει να παραμείνουν εκεί και να μην επιστρέψουν στην πατρίδα τους. “Η Ρωσία είναι το πιο πρόσφατα παράδειγμα αποτυχίας ελέγχου εισαγόμενων κρουσμάτων και μπορεί να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για άλλες χώρες“, αναφέρεται από τον συντάκτη.

Στην βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ της χώρας, που γειτονεύει με τη Ρωσία, κατεγράφησαν 79 νέα εισαγόμενα κρούσματα μόνο τη Δευτέρα. Όλα αφορούσαν Κινέζους πολίτες που επέστρεφαν στη χώρα από τη Ρωσία, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα, στην οποία τη Δευτέρα βεβαιώθηκαν 89 νέες μολύνσεις από covid-19.

Οι αρχές της Χεϊλονγκτζιάνγκ ανακοίνωσαν ότι έχουν δημιουργήσει μια τηλεφωνική γραμμή για να προσφέρουν αμοιβή σε όσους πολίτες καταγγέλλουν την είσοδο στην επαρχία παράτυπων μεταναστών. Σύμφωνα με ανακοίνωση, όσοι δίνουν πληροφορίες για τέτοιου είδους αδικήματα θα λαμβάνουν 3.000 γιουάν. Όσοι συλλαμβάνουν οι ίδιοι τους παράτυπους μετανάστες και τους παραδίδουν στις αρχές θα λαμβάνουν 5.000 γιουάν.

Ως τώρα η Κίνα έχει καταγράψει 82.249 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού και 3.341 θανάτους. Το ευτυχές είναι πως έχουν αναφερθεί θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες.

Δοκιμές εμβολίων

Την ώρα που η Κίνα προσπαθεί να αποτρέψει ένα δεύτερο κύμα της covid-19, κατά το πρακτορείο Xinhua. πρόκειται να γίνουν δοκιμές σε ανθρώπους για δύο πειραματικά εμβόλια. Σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ η ομάδα αντιμετώπισης του κορονοϊού αποφάσισε να αναπτύξει περισσότερους πόρους στα σύνορα της Κίνας.

Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε ότι θα ανεγερθούν νοσοκομεία και θα δημιουργηθούν σημεία ‘καραντίνας’ στις περιοχές της μεθορίου, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί η συνεργασία του Πεκίνου με τις γειτονικές χώρες. Ωστόσο Κινέζοι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι τα τεράστια σύνορα της χώρας δεν μπορούν να ελεγχθούν πλήρως. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μολυσμένοι από τον κορονοϊό άνθρωποι δεν θα περάσουν τα ρωσοκινεζικά σύνορα, το Πεκίνο έχει θέσει σε ισχύ πολύ αυστηρά μέτρα στη Σουιφένχε, μια μικρή πόλη της Χεϊλονγκτζιάνγκ, στην οποία υπάρχει κοινό σημείο ελέγχου με τη Ρωσία.

Ο Πιάο Μινγκούα, αναπληρωτής διοικητής των τελωνείων της Χαρμπίν, μια υπηρεσία που είναι αρμόδια για τους ελέγχους που διενεργούνται στη Σουιφένχε, δήλωσε ότι για να εισέλθει κανείς στην πόλη πρέπει πρώτα να ελεγχθεί και να τεθεί σε καραντίνα. Αν και τα βορειοανατολικά σύνορα της Κίνας αποτελούν προτεραιότητα, τα κρατικά μέσα μετέδωσαν ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι συνελήφθησαν τον Μάρτιο επειδή εισήλθαν παράτυπα στη χώρα από τα νοτιοδυτικά σύνορα, στην επαρχία Γιουνάν. Η αστυνομία της επαρχίας έχει προειδοποιήσει ότι θα εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα.

Βέβαια χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως Κινέζοι εργάτες και έμποροι, εισέρχονται στη Γιουνάν από το Λάος και τη Μιανμάρ.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα