Τα "γουρουνάκια" στη "Γη της Επαγγελίας"

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗΣ ΤΕΦΡΑΣ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ // ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗΣ ΤΕΦΡΑΣ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ // ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) MOTIONTEAM

Ικανοποίηση για τους Ευρωπαίους μετανάστες στη Γερμανία. Το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό - νέοι, σπουδαγμένοι και με κίνητρο - χαρακτηρίζεται ως ό,τι καλύτερο για την οικονομία της χώρας

Η αύξηση της μεταναστευτικής ροής από τα "γουρουνάκια" του Ευρωπαϊκού νότου, όπως σημειώνει ο γερμανικός Τύπος, έχει ενισχύσει το θετικό κλίμα στη Γερμανία.

"Η επιτυχία κάνει μια χώρα σέξι", σημειώνουν, τονίζοντας ότι η κρίση χρέους φέρνει όλο και περισσότερους μετανάστες από χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, κυρίως από την Ελλάδα , την Ισπανία και την Πορτογαλία.

"Η Γερμανία, ως τόπος εργασίας, κερδίζει και πάλι σε θελκτικότητα. Σε αντίθεση με το κύμα των Γκασταρμπάιτερ της δεκαετίας του '60, οι μετανάστες είναι νέοι σε ηλικία και σπουδαγμένοι", επισημαίνει η Deutsce Welle.

"Η Γερμανία, μπορεί να μην είναι αγαπητή στις νότιες χώρες, αλλά αντιμετωπίζεται με σεβασμό για τα οικονομικά αποτελέσματα, ενίοτε και με θαυμασμό. Η είδηση για αύξηση του μεταναστευτικού κύματος είναι μια καλή είδηση.

Γιατί, στη Γη της Επαγγελίας, όπου λείπει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, έρχονται κυρίως νέοι άνθρωποι, που τους παρουσιάζονται τεράστιες ευκαιρίες. Το ότι στη Γερμανία δεν είναι και τόσο άσχημα, όσο ενδεχομένως φαντάζονται οι νότιοι λαοί της  Ευρώπης μπορούν να το επιβεβαιώσουν οι χιλιάδες Ελλήνων , Ισπανών και Ιταλών που ζουν εδώ.

Για τη γερμανική οικονομία δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι το καλύτερο, γιατί οι νέοι που έρχονται είναι σπουδαγμένοι και έχουν υψηλό κίνητρο, Καλώς ήλθατε!", σημειώνει η εφημερίδα Schwäbische Zeitung.

Η εφημερίδα Tageszeitung υποστηρίζει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να διδαχθεί πολλά από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση.

"Γιατί επέζησε το δολάριο ως νόμισμα, παρά το ότι ενώνει περιοχές που στην πραγματικότητα έχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο κατά κεφαλή εισόδημα των κατοίκων τους;" αναρωτιέται η σχολιάστρια της εφημερίδας.

"Αυτές οι διαφορές θυμίζουν την Ευρωζώνη, το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα ή την Πορτογαλία είναι το μισό από το αντίστοιχο στη Γερμανία. Το δολάριο αντέχει αυτές τις πιέσεις, ενώ το ευρώ θα μπορούσε να καταρρεύσει, Γιατί άραγε;", διερωτάται.

Η εφημερίδα δίνει και την απάντηση. "Χωρίς συνεχή μετανάστευση  δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το δολάριο. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία  καταγράφει μια ανάλογη τάση. Το ευρώ θα επιβιώσει μόνο όταν το εξωτερικό γίνει εσωτερικό. Αυτό μας διδάσκει το δολάριο".

Φαίνεται πως αυτή η εξέλιξη ευνοεί την προτίμηση των Γερμανών για μετανάστες που έρχονται από την Ευρώπη αντί για τρίτες χώρες.

Σε αυτό το πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του τοπικού υπουργού  Εσωτερικών, Γιόαχιμ Χέρμαν, ο οποίος τάχθηκε και πάλι κατά των διευκολύνσεων σε μετανάστες από τρίτες χώρες.

"Η σημαντική αύξηση της μετανάστευσης από την Ελλάδα, την Ισπανία, αλλά και την ανατολική Ευρώπη επιβεβαιώνει τη γραμμή μας. Πρόκειται κυρίως για υψηλής μόρφωσης και ειδίκευσης νέους που λόγω της ευρωπαϊκής τους καταγωγής μπορούν να ενσωματωθούν καλύτερα στη Γερμανία, από ότι  μετανάστες άλλων πολιτισμών", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λόγω της κρίσης, το πρώτο εξάμηνο του 2011 μετανάστευσαν στη Γερμανία 8.890 άνθρωποι με μόνιμη κατοικία την Ελλάδα, 4.100 περισσότεροι από ό,τι στο αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 84%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης μεταναστών από την Ισπανία είναι  49% και για την Πορτογαλία  21%.

Η άρση και των τελευταίων εμποδίων για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών της ΕΕ στην αγορά εργασίας συνέβαλε επίσης στη μετανάστευση πολύ περισσότερων ανθρώπων από την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στη Γερμανία.

Συνολικά, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, στη Γερμανία καταγράφηκαν 435.000 αφίξεις μεταναστών,  δηλαδή περίπου 19% περισσότερα από το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στρατιές Ελλήνων μεταναστών σε Γερμανία και Αυστραλία

SHARE:

24Media Network