Οι Ταλιμπάν στην εξουσία: Πού βρήκαν τα χρήματα για να κυριαρχήσουν

Διαβάζεται σε 1'
Οι Ταλιμπάν στην εξουσία: Πού βρήκαν τα χρήματα για να κυριαρχήσουν
Μαχητές Ταλιμπάν στην Καμπούλ AP

Ποιοι είναι οι Ταλιμπάν που κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, τον Αύγουστο και πλέον ελέγχουν και πάλι τη χώρα. Μέσα σε 25 χρόνια, ο κόσμος είδε την άνοδο, την πτώση και την επαναφορά τους στην εξουσία.

Από το 1996 μέχρι σήμερα, ο κόσμος έχει παρακολουθήσει την άνοδο, την πτώση και την επαναφορά των Ταλιμπάν στην εξουσία.

“Ταλιμπάν” σημαίνει “μαθητής” στα Παστούν και είναι το όνομα που ο Μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ έδωσε στην ομάδα των ακολουθών του, όταν, μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών, η χώρα σύρθηκε σε σειρά εμφυλίων πολέμων.

Με επίκεντρο την Κανταχάρ, οι Ταλιμπάν κατάφεραν να κυριαρχήσουν σε όλο το Αφγανιστάν και να λάβουν την εξουσία στην χώρα από το 1996 μέχρι και το 2001 όταν -μετά την 11η Σεπτεμβρίου- οι αμερικανικές δυνάμεις ξεκίνησαν τους βομβαρδισμούς ευνοώντας την προέλαση της Βόρειας Συμμαχίας και οδηγώντας σε ήττα τους ακραίους ισλαμιστές.

Από δύναμη κρούσης σε καταπιεστική εξουσία, σε αντάρτικο τάγμα, σε συνδικάτο εγκλήματος, σε τάγμα επιβολής εξουσίας, οι Ταλιμπάν έχουν αλλάξει μέσα σε αυτά τα 25 χρόνια. Πλέον, με την επιστροφή τους στην εξουσία του Αφγανιστάν, έστρεψαν εκ νέου πάνω τους τα μάτια όλου του πλανήτη.

Το βίντεο του 24Μedia lab, ρίχνει φως στην ιστορία, την εξέλιξη και τις πρακτικές των Ταλιμπάν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα