Θρίλερ με τις εκρήξεις στον Nord Stream: “Μεταφέρουν τον πόλεμο στη Βαλτική”

Θρίλερ με τις εκρήξεις στον Nord Stream: “Μεταφέρουν τον πόλεμο στη Βαλτική”
Θρίλερ με τις εκρήξεις στον Nord Stream AP

"Η ζημιά στους υποθαλάσσιους αγωγούς του Nord Stream ήταν δολιοφθορά", λέει κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, και προειδοποιεί για αντίποινα. Ανησυχία για μεταφορά της έντασης στη Βαλτική. Τα "αυτογκόλ" και τα επόμενα βήματα.

Έντονη ανησυχία εκφράζεται σε ανώτατο επίπεδο της ΕΕ για μεταφορά της έντασης στη Βαλτική, με κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας. Η Ένωση εκτιμά πως κατά πάσα πιθανότητα η διαρροή στους δύο υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου του Nord Stream, οφείλεται σε δολιοφθορά, προειδοποιώντας “για αντίποινα για οποιαδήποτε επίθεση στα ενεργειακά δίκτυα της Ευρώπης”.

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell ανέφερε πως “όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες που έχουμε ως τώρα, δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα εσκεμμένης πράξης. Οποιαδήποτε σκόπιμη πράξη εναντίον των ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών είναι εντελώς απαράδεκτη και θα απαντηθεί ενωτικά και αποφασιστικά”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα σεισμολογικά Ινστιτούτα της Νορβηγίας και της Σουηδίας ανέφεραν την Τρίτη ότι παρατηρήθηκε ασυνήθιστη δραστηριότητα στη Βαλτική, ενώ εν συνεχεία ανακαλύφθηκαν διαρροές σε δύο υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου που εκτείνονται από τη Ρωσία στη Γερμανία. Οι τρεις διαρροές καταγράφηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που μεταφέρουν αέριο. Η ζημιά σημαίνει πρακτικά πως ακόμη κι αν ανοίξει η παροχή, οι αγωγοί αυτοί δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι να γίνει αποκατάσταση της βλάβης.

Μια από τις δονήσεις που καταγράφηκαν ήταν της τάξης των 2,3 βαθμών Ρίχτερ, και περιγράφηκε από τους Δανούς ως όμοια με έκρηξη από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως η ΕΕ θα υποστηρίξει οποιαδήποτε έρευνα για τη ζημιά και “θα λάβει περαιτέρω μέτρα για να αυξήσει την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια”.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki χαρακτήρισε τις εκρήξεις ως “πράξη δολιοφθοράς”, ενώ η Δανή ομόλογός του Mette Frederiksen είπε ότι θεωρεί τις διαρροές “σκόπιμες και εξαιρετικά σπάνιες ενέργειες”. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Magdalena Andersson, η οποία ωστόσο χαρακτήρισε το περιστατικό ως “διεθνές”.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von Der Leyen, δήλωσε απο τη δική της μεριά ότι “οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής υποδομής ενέργειας είναι απαράδεκτη και θα οδηγήσει στην ισχυρότερη δυνατή απάντηση”.

Σαμποτάζ βλέπουν και οι ΗΠΑ

“Οι διαρροές στον αγωγό Nord Stream ερευνώνται και οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι μπορεί να ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς” δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

“Υπάρχουν αρχικές αναφορές που δείχνουν ότι αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα επίθεσης ή κάποιου είδους δολιοφθορά, αλλά αυτές είναι αρχικές αναφορές και δεν το έχουμε επιβεβαιώσει ακόμη”, είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Σ. Τζαϊσάνκαρ στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους “εργάζονται μέρα με τη μέρα” για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και “οι διαρροές δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης”.

Ερωτηθείς σχετικά με την ιδέα ενός σχεδίου της G7 για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, ο Τζαϊσάνκαρ είπε ότι υπάρχει “βαθιά ανησυχία” για το πώς καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες στον αναπτυσσόμενο κόσμο. “Η τιμή του πετρελαίου μάς έχει γονατίσει”.

“Μεταφέρουν την ένταση στη Βαλτική”

Ο αναλυτής ασφάλειας και άμυνας Michael Clarke, ανέφερε στο Sky News ότι οι διαρροές στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα προκλήθηκαν από “τρεις εκρήξεις κοντά στον βυθό της θάλασσας”. “Πρόκειται σαφέστατα για πράξη δολιοφθοράς, καθώς χρειάζεται υποβρύχιο για να φτάσει κανείς σε τέτοια βάθη και να προκαλέσει αυτό το χάος. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια τρομοκρατική ενέργεια αλλά για μια κυβερνητικά υποκινούμενη πράξη. Η μόνη κυβέρνηση που θα μπορούσε πραγματικά να κερδίσει από αυτό, με έναν περίεργο τρόπο, είναι η Ρωσία – καμία από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα ήθελε να πράξει κάτι τέτοιο”.

“Οι περισσότεροι εκτιμούν πως πίσω από τις εκρήξεις κρύβεται το Κρεμλίνο”, πρόσθεσε ο ίδιος. Ωστόσο, χαρακτήρισε τη δολιοφθορά ως “αυτογκόλ”. “Οι Ρώσοι μπορεί να νομίζουν πως έτσι θα κάνουν επίδειξη δύναμης, ωστόσο αν υποδειχθεί πως βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις, αυτό θα κατέστρεφε εντελώς την όποια αξιοπιστία της Ρωσίας προς τους πελάτης της στην Ευρώπη στο άμεσο μέλλον”.

Ερωτηθείς σχετικά με το γιατί οι Ρώσοι θα ήθελαν να κάνουν κάτι τέτοιο, ο καθηγητής δήλωσε πως “θα ήθελαν να προκαλέσουν περαιτέρω ανασφάλεια προς τη Δύση και πως έχουν περισσότερα “όπλα” στο οπλοστάσιό τους. Ανοίγει ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο. Σημαίνει ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας πηγαίνει τώρα στη Βαλτική”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Jakub Godzimirski, ερευνητής καθηγητής στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων που ειδικεύεται στη ρωσική ενεργειακή πολιτική, δήλωσε ότι οι διαρροές θα μπορούσαν να είναι τεχνικές δυσλειτουργίες, αλλά σημείωσε ότι το σαμποτάζ είναι μια σοβαρή πιθανότητα. Η Αρχή Ασφάλειας Πετρελαίου (PSA) της Νορβηγίας είχε καλέσει τη Δευτέρα τις πετρελαϊκές εταιρείες να είναι σε εγρήγορση σχετικά με τα άγνωστης ταυτότητας μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εθεάθησαν να πετούν κοντά σε νορβηγικές υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου, προειδοποιώντας για πιθανές επιθέσεις.

Nord Stream AP

 

Σημειώνεται πως τόσο ο Nord Stream 1 όσο και ο 2 έχουν κλείσει, ο πρώτος από τη Ρωσία στα τέλη του Αυγούστου και ο δεύτερος από τη Γερμανία μετά από απόφαση του Όλαφ Σολτς, ως απάντηση στη κρίση της Ουκρανίας. Ο Nord Stream 2 πρακτικά δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, ωστόσο γέμισε με φυσικό αέριο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του στα μέσα του Σεπτεμβρίου του 2021. Η όλη δολιοφθορά δεν ήρθε πάντως σε τυχαίο χρονικό σημείο, καθώς σημειώθηκε λίγο πριν τα εγκαίνια του αγωγού που πρόκειται να παραδώσει νορβηγικό αέριο στην Πολωνία, μέσω Δανίας. Έτσι, αυξάνονται οι φόβοι πως θα μπορούσαν να συμβούν δολιοφθορές και σε άλλους αγωγούς που αφορούν την ενέργεια κρατών της Ευρώπης.

Η αντίδραση της Μόσχας και το tweet που έβαλε “φωτιές”

Από ρωσικής πλευράς, η Gazprom αντέδρασε έντονα απειλώντας για πρώτη φορά πως θα μπορούσε να διακόψει τη τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέσω των αγωγών της Ουκρανίας. Επισήμως, η Μόσχα δήλωσε απόλυτη άγνοια για τους πιθανούς δράστες, ενώ αφήνει υπόνοιες για προβοκάτσια των Αμερικανών. Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι “καμία επιλογή δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή τη στιγμή”.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκρήξεις έφεραν αύξηση στις τιμές του αερίου κατά 20%, την ώρα που η ΕΕ προσπαθεί να επιταχύνει τις προσπάθειές της για αποθήκευση ενέργειας εν όψει του χειμώνα.

Σύμφωνα με τον διαχειριστή του αγωγού, Nord Stream AG, δεν είναι επί του παρόντος δυνατόν να εκτιμηθεί “ένα χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου”. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε της το βράδυ της Τρίτης, αναφέρθηκε ότι η πτώση της πίεσης στον αγωγό “υποδηλώνει ότι υπήρξε φυσική ζημία”.

Αντιδράσεις πάντως προκλήθηκαν από ανάρτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας και σημερινού ευρωβουλευτή, του Ράντεκ Σικόρσκι που έγραψε “ευχαριστούμε ΗΠΑ”.

Προσπαθώντας να εξηγήσει την ανάρτησή του, ο ίδιος έγραψε πως η μόνη λογική στη δημιουργία του Nord Stream ήταν “εξ αρχής για να μπορεί να εκβιάζει ο Πούτιν την Ευρώπη. Όλα τα κράτη της Ουκρανίας και της Βαλτικής αντιτίθενται στην κατασκευή του Nordstream εδώ και 20 χρόνια. Τώρα 20 δισεκατομμύρια δολάρια παλιοσίδερων βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας, άλλο ένα κόστος για τη Ρωσία που έλαβε την εγκληματική απόφαση να επιτεθεί στη Ρωσία”, έγραψε σχετικά.

Από τη δική της μεριά, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε το tweet του Πολωνού ευρωβουλευτή ως “παραδοχή τρομοκρατικής επίθεσης” στους αγωγούς”, “δείχνοντας” τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα