Τι συμβαίνει στις ΗΠΑ: Ο τραμπισμός ως σύμπτωμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ AP

Μία συζήτηση για την πολιτική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο της online conference για τις αμερικανικές εκλογές, που διοργάνωσε την Δευτέρα η aboutpeople και η cloud7 με το Κέντρο Πολιτικών Ερευνών του Παντειου Πανεπιστημίου.

Συζήτηση για την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ με την συμμετοχή του Ευτύχη Βαρδουλάκη της Stratego, του Στάθη Γουργουρή από το Columbia University, της Κατερίνας-Εύας Ματσα του Pew Research Center και του Στάθη Χαικάλη της Recipe με τον συντονισμό της Στέλλας Λαδή από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της online conference για τις αμερικανικές εκλογές, που διοργάνωσε την Δευτέρα η aboutpeople και η cloud7 με το Κέντρο Πολιτικών Ερευνών του Παντειου Πανεπιστημίου.

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε και η έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του News24/7 σχετικά με την ελληνική κοινή γνώμη απέναντι στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Πόλωση και "ψυχολογικοποίηση" της πολιτικής

Για τις ιδιαιτερότητες της φετινής εκλογικής αναμέτρησης αλλά και τους παράγοντες που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα μίλησε ο Ευτύχης Βαρδουλάκης. Όπως είπε, πρόκειται για εκλογές περίεργες σε κλίμα βαθιάς πόλωσης και μεγάλης έντασης, οι οποίες έχουν και δύο πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά: είναι οι πρώτες που λαμβάνουν χώρα εν μέσω πανδημίας, ενώ ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος που ασθενεί και νοσηλεύεται εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας.

Όπως τόνισε ο κ. Βαρδουλάκης, ένα σημαντικό στοιχείο είναι ο διχασμός της αμερικανικής κοινωνίας, ο οποίος ξεφεύγει πλέον από το παραδοσιακό δίπολο προοδευτικών-συντηρητικών. Έχουμε πλέον ηλικιακές διαιρέσεις και πολύ έντονη διαίρεση μεταξύ των κατοίκων της επαρχίας και των πόλεων.

Πολύ έντονη είναι σε αυτές τις εκλογές, όπως τόνισε, η τάση για ψυχολογικοποίηση της πολιτικής συμπεριφοράς με τα ζητήματα ατζέντας να υποχωρούν μπροστά σε ζητήματα ψυχολογικής τοποθέτησης και ταυτίσεων με τα πρόσωπα των υποψηφίων.

Έτσι, οι εκλογές εξελίσσονται σε δημοψήφισμα, υπέρ ή κατά του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χάνει τον έλεγχο της ατζέντας. Έχοντας μέχρι τον Φεβρουάριο το "όπλο" της οικονομίας, με την αποδοχή του στο συγκεκριμένο τομέα να ξεπερνά το 60%, με την πανδημία, αυτό τέθηκε στο περιθώριο, με την συνακόλουθη ύφεση να αφαιρεί αυτό το πλεονέκτημα από τον πρόεδρο.

Ο Τραμπισμός ως σύμπτωμα

Από την πλευρά του, ο Στάθης Γουργουρής έκανε και εκείνος λόγο για πρωτοφανή κατάσταση στην ιστορία των εκλογών στις ΗΠΑ, μιλώντας για μία κρίση της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ και αλλού, η οποία οδηγεί σε μία θεσμικής χρεοκοπίας.

Αυτό, όπως είπε οφείλεται σε μία "πολιτικοποίηση των πάντων" και περισσότερο της Δικαιοσύνης, η οποία έχει προηγηθεί του τραμπισμού. Υπό αυτή την έννοια, τόνισε, ο τραμπισμός αποτελεί το σύμπτωμα και όχι την αιτία της κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα δύο απρόσμενα στοιχεία είναι αφενός η πανδημία και αφετέρου το ζήτημα της φυλετικής βίας, που γιγαντώθηκε στις αρχές του καλοκαιριού.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο Τραμπ έχασε το επικοινωνιακό παιχνίδι, διαχειριζόμενος με κάκιστο τρόπο την πανδημία και αποτυγχάνοντας πλέον να παρουσιάσει εκ νεου τον εαυτό του ως άσχετο με την πολιτική και outsider, όπως έκανε απέναντι στην Κλίντον, που αποτελεί το κατεξοχήν πολιτικό κατεστημένο.

Πλέον, ο Τραμπ είναι ο διαχειριστής, ο manager, που "τα έκανε θάλασσα"

Έτσι, δημιουργείται η παραδοξότητα ο Τζο Μπάιντεν να είναι ο μόνος που μπορεί να κερδίσει τον Τραμπ, καθώς είναι ο μόνος "που δεν έχει προσωπικότητα", καθώς αυτή έχει σχεδόν αφαιρεθεί, αφού έχει αφήσει το γήπεδο στον Τραμπ, κάνοντάς του ζημιά κατ'αυτόν τον τρόπο, αφού αποτυγχάνει σε ό,τι κάνει.

Όπως ανέφερε ο Στάθης Γουργουρής, μία ενδεχόμενη νίκη του Μπάιντεν χωρίς αλλαγή των συσχετισμών στη Γερουσία θα τον κρατήσει με δεμένα τα χέρια, ενώ ακόμη και σε εκείνη την περίπτωση, το φυλετικό ζήτημα και η οικονομία, θα συνεχίζουν να αναπαράγουν την κρίση στις ΗΠΑ.

Ενημέρωση, παραπληροφόρηση και πόλωση στην αμερικανική κοινωνία

Οι τρόποι με τους οποίους ενημερώνονται οι Αμερικανοί, η πολιτική πόλωση και το πρόβλημα της παραπληροφόρησης ήταν οι τρεις βασικοί άξονες των θεμάτων στα οποία στάθηκε η Κατερίνα-Εύα Μάτσα του Pew Research Center.

Όπως είπε, ο τρόπος ενημέρωσης των Αμερικανών έχει αλλάξει, καθώς οι εφημερίδες και η τηλεόραση τείνουν να υποχωρούν μπροστά στα ψηφιακά Μέσα και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τα οποία, όμως, συγκεντρώνουν πολύ χαμηλά ποσοστά σε ό,τι αφορά στην εμπιστοσύνη του κοινού.

Σχετικά με την πολιτική πόλωση, τα σημεία στα οποία υπήρχε σύγκλιση κατά το παρελθόν, στην αμερικανική πολιτική ζωή, τείνουν να απομακρύνονται, ανέφερε, προσθέτοντας πως πλέον, οι διαφορές αυτές αντανακλώνται πολύ έντονα και στις πηγές πληροφόρησης που επιλέγουν, με τους Ρεπουμπλικανούς να στρέφονται κατά κύριο λόγο στο FoxNews.

Η πόλωση αυτή, αναφέρει η κ. Μάτσα, φαίνεται και στις απόψεις των αμερικανών σχετικά με τον ελεγκτικό ρόλο των ΜΜΕ, ειδικά μετά την νίκη του Τραμπ.

Για τους Αμερικανούς η παραπληροφόρηση είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, την θεωρούν μάλιστα μεγαλύτερο ζήτημα από την εγκληματικότητα, την κλιματική αλλαγή και τον ρατσισμό.

Media & Social Media

Για απαξίωση των media και ανηλεή τροφοδοσία από πλευράς Τραμπ στα fake news, έκανε λόγο ο Στάθης Χαϊκάλης, αναφερόμενος στον ρόλο των social media στην προεδρία του μεγιστάνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφέρει ο κ. Χαϊκάλης, στηρίζεται σε μία πρακτική του Στιβ Μπάνον, που εφάρμοσε και ο Πούτιν, σύμφωνα με την οποία ο αντίπαλος δεν είναι το αντίθετο κόμμα, αλλά τα Media.

Αποτέλεσμα της διαδικασίας που αποδείχθηκε πετυχημένη για τον Τραμπ το 2016, ήταν οι "επιθέσεις" προοδευτικών Μέσων κατά του Αμερικανού προέδρου, να του δίνουν χώρο και χρόνο, επιτρέποντάς του έτσι να θέτει ο ίδιος την ατζέντα και να αυξάνει την δημοτικότητά του.

Οι αιτίες για αυτό εντοπίζονται στα ζητήματα επιβίωσης των Μέσων αλλά και του εγκλωβισμού στην παραδοσιακή αντίληψη περί αντικειμενικότητας" των Μέσων καταλήγοντας να δίνουν λόγο σε επιστήμονες αλλά και σε ανθρώπους που πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χαϊκάλης.

Σε ό,τι αφορά στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τα οποία έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην προηγούμενη αναμέτρηση, φαίνεται πως το facebook, σύμφωνα με το Bloomberg, ανέφερε ο Στάθης Χαϊκάλης θα υποστηρίξει "αντικειμενικά" τον Τραμπ, ενώ, όπως είπε, το Twitter είναι "ασταθώς αντικειμενικό, καθώς ενώ θέλει να δείξει ότι ελέγχει τα fake news, o Τραμπ είναι από τις κυρίαρχες μηχανές πίσω από την απήχηση του Μέσου.

Έτσι, τα παραδοσιακά media καταλήγουν να υποστηρίζουν τον Τραμπ, ενώ το ίδιο πράττουν και τα social media. Στις φετινές εκλογές, όμως, σε σχέση με το 2016, η μεγάλη διαφορά είναι η πανδημία, με την διαχείρισή της από τον Ντόναλντ Τραμπ να παίζει σημαντικό ρόλο πλέον στις εξελίξεις.

Παρακολουθείστε ολόκληρη την συζήτηση από το 21:20

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

SHARE:

24Media Network