Έρευνα 20/20: Ανακούφιση για τους Έλληνες πιθανή νίκη Μπάιντεν – Τι λένε για την ασθένεια του Τραμπ

Έρευνα 20/20: Ανακούφιση για τους Έλληνες πιθανή νίκη Μπάιντεν – Τι λένε για την ασθένεια του Τραμπ

Διπλή έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7 - πριν και αφού διαγνώσθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ με κορονοϊό. Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τις αμερικανικές εκλογές και πώς αποτιμούν τη θητεία του σημερινού προέδρου. Πώς βλέπουν τον Τζο Μπάιντεν και τους ενοίκους του Λευκού Οίκου τις τελευταίες δεκαετίες.

To 20/20 δημοσιεύει σήμερα, λίγη ώρα πριν την Online Conference με θέμα τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που διοργανώνουν η aboutpeople, η cloud7 και το Κέντρο Πολιτικής Έρευνας του Παντείου Πανεπιστημίου, δύο έρευνες κοινής γνώμης σχετικά με τη γνώμη των Ελλήνων για τη μεγάλη μάχη που θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου.

Η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 27 ως τις 29 Σεπτεμβρίου και συμμετείχαν σε αυτήν 939 άτομα. Μετά όμως τις εξελίξεις με την υγεία του προέδρου Τραμπ, πραγματοποιήθηκε και δεύτερη έρευνα στις 3 και 4 Οκτωβρίου με σχετικές ερωτήσεις στην οποία συμμετείχαν 815 άτομα. Τα αποτελέσματα και των δύο ερευνών παρουσιάζουν πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας

Η έρευνα, πριν την ασθένεια του Τραμπ

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων (86,6%) θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ θα είναι πολύ και αρκετά σημαντικό για όλο τον κόσμο.

Αρνητική η εικόνα του προέδρου των ΗΠΑ

Στην πρώτη έρευνα οι θετικές γνώμες που συγκεντρώνει ο Ντόναλντ Τραμπ φτάνουν το 16,5% και οι αρνητικές το 80,4%. Τις περισσότερες θετικές γνώμες τις συγκεντρώνει σε άντρες, μέσης ηλικίας, κατοίκους εκτός Αττικής, χωρίς πτυχίο.

Παρόμοια ποσοστά  αποδοχής έχει και η θητεία του Ντόναλντ Τραμπ. Το 16,8% την κρίνει θετικά και το 78,8% αρνητικά.

Αντίστοιχα οι θετικές γνώμες για τον Τζο Μπάιντεν φτάνουν το 43,8% και οι αρνητικές το 26,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι 3 στους 10 ερωτώμενους δεν εκφράζουν γνώμη για τον υποψήφιο πρόεδρο των Δημοκρατικών.

Οι Έλληνες “ψηφίζουν” Μπάιντεν

Το 63,7% των ερωτώμενων θέλει να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου ο Τζο Μπάιντεν και το 13,4% ο Ντόναλντ Τραμπ. Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Ιούνιο ήταν 49,6% για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών και 14,2% για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών.

Και στην παράσταση νίκης προηγείται ο Τζο Μπάιντεν με 52,8% (33,8% τον Ιούνιο) και ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ με 22,9% (27,2% τον Ιούνιο). Ένας στους τέσσερις ερωτώμενους δεν εκφράζει γνώμη στη συγκεκριμένη ερώτηση.

Ανησυχία για το ενδεχόμενο επανεκλογής Τραμπ

Οι μισοί ερωτώμενοι θα αισθανθούν ανασφάλεια σε περίπτωση που θα επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ και περίπου 1 στους 4 φόβο. 6% θα αισθανθεί ανακούφιση και 4,7% ελπίδα.

Ένας στους τρεις ερωτώμενους θα αισθανθεί ανακούφιση σε περίπτωση που θα εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δεύτερη θέση σε αυτή την ερώτηση καταλαμβάνει το δε γνωρίζω/δεν απαντώ με 26,3% και ακολουθεί η ελπίδα με 22,9%. Το 14,7% δηλώνει ότι θα αισθανθεί ανασφάλεια και το 3,1% φόβο.

Τι συμφέρει την Ελλάδα

Πάνω από τους μισούς ερωτώμενους (51,3%) πιστεύουν ότι δε θα υπάρχει διαφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις όποιος και αν εκλεγεί πρόεδρος.

Το 30,9% “βλέπει” τον Τζο Μπάιντεν πιο κοντά στα ελληνικά συμφέροντα και το 5,6% τον Ντόναλντ Τραμπ.  

Ομπάμα δαγκωτό

Στο ερώτημα ποιος από τους τελευταίους 4 προέδρους των ΗΠΑ ήταν ο καλύτερος οι απαντήσεις είναι εμφατικές.

Έπτά στους 10 ερωτώμενους απάντησαν ο Μπάρακ Ομπάμα, 11% ο Ντόναλντ Τραμπ, 5,5% ο Μπιλ Κλίντον και 1,2% ο Τζορτζ Μπους.

Η έρευνα μετά την ασθένεια Τραμπ

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της είδησης σχετικά με την υγεία του Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιήσαμε και δεύτερη έρευνα προκειμένου να εξετάσουμε τις πρώτες αντιδράσεις του ελληνικού κοινού.

Το 60,5% θεωρεί ότι η ασθένεια του Ντόναλντ Τραμπ θα επηρεάσει πολύ ή αρκετά τις επερχόμενες εκλογές.

Στο άκουσμα της είδησης ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ νοσεί από κορονοιό το 25,8% ένιωσε έκπληξη, το 15,7% ανησυχία, το 12,1% στεναχώρια, ενώ τρεις στους δέκα ερωτώμενους δήλωσε ότι ένιωσε ικανοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απόψεις τόσο για τον Ντόναλντ Τραμπ, όσο και για τον Τζο Μπάιντεν δεν παρουσιάζουν σημαντικές αυξομειώσεις, μετά την ανακοίνωση της ασθένειας του Προέδρου των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα οι θετικές για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών είναι στο 17,6% (από 16,5% λίγες μέρες πριν) και εκείνες για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών στο 42,9% (από 43,8%).

Η διπλή έρευνα της aboutpeople

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα