TikTok: Σάλος με χρήστες που παριστάνουν θύματα του Ολοκαυτώματος

TikTok: Σάλος με χρήστες που παριστάνουν θύματα του Ολοκαυτώματος
Χρήστες του Tik Tok παριστάνουν θύματα του Ολοκαυτώματος. Youtube PrintScreen

Εκτός από τις αντιδράσεις των χρηστών του διαδικτύου, η τραγική αυτή νέα τάση προκάλεσε και την παρέμβαση του μουσείου του Άουσβιτς.

Μια ανατριχιαστική νέα μόδα του Tik Tok έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις για το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Η νέα τάση ονομάζεται “trauma porn”, με τους χρήστες να παριστάνουν σε βίντεο θύματα του Ολοκαυτώματος.

Οι χρήστες δημιουργούν εικόνες και βίντεο όπου παρουσιάζονται τραυματισμένοι, με μελανιές, κοψίματα και μιλούν σα να είναι νεκροί.

Μάλιστα, πολλοί από τους χρήστες επιλέγουν για background το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, εκεί που έχασαν τη ζωή τους περισσότερο από ένα 1,5 εκατ. άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι.

Παρά το γεγονός πως πολλές από τις αναρτήσεις στο Tik Tok φαίνεται πως έγιναν με σκοπό να θυμίσουν τις θηριωδίες του Χίτλερ και των Ναζιστών στο Άουσβιτς και να αναδείξουν τις ιστορίες των αθώων θυμάτων, υπήρξαν αρκετοί χρήστες που ένιωσαν πως η επιλογή του μέσου ήταν λανθασμένη και πως πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να αμαυρώνουν τη μνήμη των νεκρών.

Η πλειοψηφία των χρηστών του Tik Tok πάντως επικρίνει εκείνους που δημιουργούν βίντεο με το “trauma porn”, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και από επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος.

Παρέμβαση του μουσείου του Άουσβιτς

Η νέα αυτή μόδα φαίνεται να πήρε μεγάλες διαστάσεις, που προκάλεσαν και την δικαιολογημένη παρέμβαση του μουσείου του Ολοκαυτώματος στο Άουσβιτς, το οποίο βρίσκεται στην Πολωνία. Με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του μουσείου, οι υπεύθυνοι επισημαίνουν τους κινδύνους μια τέτοιας τάσης.

“Οι ιστορίες των ανθρώπων που φυλακίστηκαν και δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς είναι αδιανόητα τραγικές, επίπονες και συναισθηματικά φορτισμένες. Είναι κρίσιμο να μοιραζόμαστε τις ατομικές ιστορίες ώστε να μην ξεχνάμε και να μαθαίνουμε. Είναι ακόμη σημαντικό να τοποθετούμε τις ιστορίες στο κατάλληλο πλαίσιο ακρίβειας και σεβασμού” αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του μουσείου του Άουσβιτς.

Ενώ τονίζει: “Η τάση που φαίνεται πως δημιουργείται στο Tik Tok μπορεί πράγματι να είναι επίπονη και ακόμη και να θεωρηθεί προσβλητική. Ορισμένα παραδείγματα πλησιάζουν επικίνδυνα ή έχουν ξεπεράσει το όριο της αντιμετώπισης της ιστορίας ελαφρά τη καρδία και ως εκ τούτου να αποτελούν ασέβεια για τα θύματα. Ωστόσο, η πρόθεση ορισμένων ανθρώπων μοιάζει να πηγάζει από την ανάγκη να βρουν τρόπους να εκφράσουν την ατομική μνήμη” αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μακροσκελή ανακοίνωση του Μουσείου Μνήμης.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα