Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Ζελένσκι: Το “ευχαριστώ” στον Τούρκο πρόεδρο για τις προτάσεις του

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Ζελένσκι: Το “ευχαριστώ” στον Τούρκο πρόεδρο για τις προτάσεις του
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP

Κατόπιν επικοινωνίας των δύο προέδρων, κατέληξαν σε "περαιτέρω βήματα για την ειρήνευση", με τον Βολοντίμρ Ζελένσκι να ευχαριστεί τον Ερντογάν για τις προτάσεις που έχει κάνει.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι οι ρωσοουκρανικές ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές της εβδομάδας έδωσαν «ουσιαστική ώθηση» στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες σήμερα, ο Ερντογάν επανέλαβε την πρότασή του για μια συνάντηση του Ζελένσκι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο Ζελένσκι από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την προθυμία του να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία. Όπως έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος, «συμφώνησαν στα περαιτέρω βήματα για την ειρήνευση».

Έτοιμη η Τουρκία να λειτουργήσει ως εγγυήτρια χώρα για την Ουκρανία

Ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία είναι έτοιμη, επί της αρχής, να λειτουργήσει ως εγγυήτρια χώρα για την Ουκρανία, αλλά οι λεπτομέρειες ενός τέτοιου εγχειρήματος θα πρέπει να καθοριστούν, προσθέτοντας ότι η απόφαση της Μόσχας να προχωρήσει σε μερική αποκλιμάκωση των επιχειρήσεών της κοντά στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ είναι “πραγματικά σημαντική”.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πτήση από το Ουζμπεκιστάν, ο Ερντογάν είπε ότι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, όπου η Ουκρανία επέδωσε στη Ρωσία γραπτες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου, έδωσαν «σημαντική ώθηση» στη διαδικασία.

“Στο θέμα της παροχής εγγυήσεων ασφαλείας, μπορούμε να είμαστε μια από τις εγγυήτριες χώρες που διασφαλίζουν την ασφάλεια της Ουκρανίας, είμαστε έτοιμοι για αυτό επί της αρχής, αλλά φυσικά χρειάζεται να καθοριστούν οι λεπτομέρειες αυτού”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με το δίκτυο NTV, αναφερόμενος στην προσφορά της Ουκρανίας προς αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να λειτουργήσουν ως εγγυητές ασφαλείας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα