Τηλεφώνημα Νετανιάχου σε Μπάιντεν: “Πρέπει να εισβάλουμε στη Γάζα”

Διαβάζεται σε 3'
Τηλεφώνημα Νετανιάχου σε Μπάιντεν: “Πρέπει να εισβάλουμε στη Γάζα”
Μπενιαμίν Νετανιάχου και Τζο Μπάιντεν AP Photo/Susan Walsh

Τι ειπώθηκε στο κρίσιμο τηλεφώνημα του Αμερικανού με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, την Κυριακή, μετά την επίθεση της Χαμάς.

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στο Ισραήλ, με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να μετρούν εκατοντάδες απώλειες και την αγωνία και ενδεχόμενη επικείμενη εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας να κορυφώνεται.

Το σενάριο αυτό φαίνεται πως συζητήθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα Axios, η οποία επικαλείται τρεις ισραηλινές και αμερικανικές πηγές που ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της συνομιλίας, ο Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. «Πρέπει να μπούμε» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα του Νετανιάχου, ουσιαστικά, σηματοδοτεί ποια θα είναι η απάντηση της χώρας του στην επίθεση της Χαμάς τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, σε αυτό που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει «μακρύ και δύσκολο πόλεμο».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έχει κινητοποιήσει 300.000 εφέδρους στρατιώτες -ο μεγαλύτερος αριθμός εφέδρων που έχει κληθεί σε υπηρεσία εδώ και δεκαετίες- στο πλαίσιο των προετοιμασιών για μια πιθανή χερσαία επίθεση στη Γάζα.

«Πρέπει να μπούμε. Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε τώρα» διαμήνυσε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου, με τον Λευκό Οίκο και το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού να αρνούνται να κάνουν κάποιο σχόλιο στην ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Νετανιάχου είπε στον Μπάιντεν ότι το Ισραήλ δεν είχε άλλη επιλογή από το να απαντήσει με βία, καθώς δεν μπορεί να φανεί αδύναμος στη Μέση Ανατολή. «Πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μάλιστα, δεν προσπάθησε να πιέσει τον ομολογό του ή να τον πείσει να μην προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση.

Το μόνο που φέρεται να τον ρώτησε είναι για την περίπτωση που δημιουργηθεί ένα δεύτερο μέτωπο κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ – Λιβάνου. Τότε, ο Νετανιάχου αποκρίθηκε ότι προφανώς και ανησυχεί για μια τέτοια εξέλιξη, αλλά τόνισε ότι το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει με μεγάλη δύναμη στη Γάζα.

Ισραήλ - Γάζα
Ισραήλ - Γάζα Associated Press

Washington Post: Οι ΗΠΑ αναμένουν χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Οι εν λόγω πληροφορίες έρχονται σε συνέχεια δημοσιευμάτων αμερικανικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει σύντομα σε χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η χερσαία επίθεση μπορεί να είναι επίκειται τις επόμενες 24 έως 48 ώρες» έγραφε τις προηγούμενες ώρες η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση. «Το Ισραήλ ζήτησε επίσης αυξημένη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον νότιο Λίβανο, για να συζητήσουν ευαίσθητα στρατιωτικά θέματα».

«Η κήρυξη του πολέμου από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια ευρύτερη επιχείρηση, καθώς επιτρέπει στην κυβέρνηση να επεκτείνει την επιστράτευση και να αναπτύξει ένα πιο φονικό φάσμα στρατιωτικών επιλογών» προσέθετε η εφημερίδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα