Τιτανικός: Με τηλεκοντρόλ για video-game ο χειρισμός του υποβρυχίου – Αγωνία για τον εντοπισμό του

Τιτανικός: Με τηλεκοντρόλ για video-game ο χειρισμός του υποβρυχίου – Αγωνία για τον εντοπισμό του
Titan OceanGate Expeditions via AP, File

Συνεχίζονται οι έρευνες ανεύρεσης του "Τιτανικού", του υποβρυχίου που αγνοείται εδώ και δύο ημέρες. Τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του σκάφους και η λεπτομέρεια για το χειριστήριο βιντεοπαιχνιδιού.

Τεράστια επιχείρηση έρευνας παραμένει σε εξέλιξη για τον εντοπισμό τουριστικού υποβρύχιου σκάφους, το οποίο δεν έχει εμφανιστεί από τότε που ξεκίνησε για να μεταφέρει πέντε άτομα στα συντρίμμια του Τιτανικού.

Τη στιγμή που οι ελπίδες για τους επιβαίνοντες του σκάφους εξανεμίζονται, στην επιφάνεια πλέον έρχονται περισσότερες λεπτομέρειες για το εσωτερικό του υποβρυχίου, τις λειτουργίες του, αλλά και το πλήρωμα.

Το Titan είναι ένα από τα μοναδικά ιδιόκτητα επανδρωμένα υποβρύχια στον κόσμο, ενώ κατασκευάστηκε από την εταιρεία OceanGate” για να επιτρέπει στους τουρίστες να επισκεφθούν το ναυάγιο του Τιτανικού.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ζυγίζει περίπου 23.000 λίβρες (10.432 κιλά) και έχει σκελετό από ανθρακονήματα πάχους πέντε ιντσών (13 εκατοστά) για αεροδιαστημικό πρότυπο, ενισχυμένο με δύο θολωτά καπάκια από τιτάνιο.

Είναι ικανό να φτάσει σε βάθος έως και 4.000 μέτρα (13.123 πόδια) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, πολύ περισσότερο από το πιο βαθύ καταδυτικό υποβρύχιο των ΗΠΑ -το USS Dolphin- που κάποτε έφτανε τα 900 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, επομένος το “Titan” χαρακτηρίζεται ως το πλέον κατάλληλο για να το προσεγγίσει.

Ο Τιτάνας ξεκίνησε θαλάσσιες δοκιμές το 2018, προτού πραγματοποιήσει το εναρκτήριο ταξίδι του το 2021. Πέρυσι, έκανε 10 καταδύσεις, αν και δεν ήταν όλες στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Μόλις αποσπαστεί από την πλατφόρμα εκτόξευσης και ανάκτησης, οι τέσσερις ηλεκτρικοί προωθητές του υποβρυχίου το βοηθούν να φτάσει σε ταχύτητες περίπου 3 κόμβων (3 mph, 4km/h).

Σύμφωνα με το BBC, σε ένα ταξίδι, η εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει καύσιμα αξίας 1 εκατ. δολαρίων, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της OceanGate, Stockton Rush, στο CBS News πέρυσι.

Το εσωτερικό του υποβρυχίου

Το ίδιο το υποβρύχιο είναι εξαιρετικά στενό, με διαστάσεις μόλις 670 cm x 280 cm x 250 cm (22 πόδια x 9,2 πόδια x 8,3 πόδια) και μπορεί να μεταφέρει πλήρωμα μόλις πέντε ατόμων – έναν πιλότο και τέσσερις επιβάτες.

Ενώ είναι μεγαλύτερο από τους ανταγωνιστές, οι επιβάτες πρέπει να κάθονται στο πάτωμα με περιορισμένο χώρο για να μετακινηθούν.

Στο μπροστινό μέρος του σκάφους υπάρχει ένα μεγάλο θολωτό φινιστρίνι που προσφέρει ένα σημείο θέασης, το οποίο η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι το “μεγαλύτερο θέατρο από οποιοδήποτε επανδρωμένο υποβρύχιο βαθέων υδάτων”.

Τα τοιχώματα θερμαίνονται επίσης καθώς οι συνθήκες μπορεί να γίνουν εξαιρετικά κρύες σε τέτοια βάθη. Οι επιτοίχιοι λαμπτήρες είναι η μόνη πηγή φωτός επί του σκάφους.

Ασυνήθιστα όμως, περιλαμβάνει μια ιδιωτική τουαλέτα για πελάτες στο μπροστινό μέρος του υπογείου. Μια μικρή κουρτίνα τραβιέται απέναντι όταν χρησιμοποιείται και ο πιλότος ακούει λίγη μουσική επί του σκάφους.

Ωστόσο, ο ιστότοπος της εταιρείας συνιστά “να περιορίσετε τη διατροφή σας πριν και κατά τη διάρκεια της κατάδυσης για να μειώσετε την πιθανότητα να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τις εγκαταστάσεις”.

Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με ισχυρά εξωτερικά φώτα που χρησιμοποιούνται για να φωτίσουν το ναυάγιο του Τιτανικού.

Πολλές κάμερες 4k είναι επίσης προσαρτημένες στο εξωτερικό και ένας εξωτερικός σαρωτής λέιζερ και σόναρ χρησιμοποιούνται για τη χαρτογράφηση του πλοίου. Στο εσωτερικό, το πλήρωμα μπορεί να δει το κατεστραμμένο σκάφος σε μια μεγάλη ψηφιακή οθόνη, ενώ εξετάζει δεδομένα που έχουν συλλεχθεί σε πολλά tablet.

Το Titan έχει περίπου 96 ώρες αποθέματα οξυγόνου στο πλοίο, αλλά αυτό θα επηρεαστεί από τον ρυθμό αναπνοής του πληρώματος.

Μεγάλο μέρος του εσωτερικού, παραδέχεται η εταιρεία, αποτελείται από πολλά κομμάτια “τεχνολογίας off-the-shelf” που λέει ότι “βοήθησε στον εξορθολογισμό της κατασκευής και καθιστά απλό τον χειρισμό και την αντικατάσταση ανταλλακτικών στο πεδίο”.

Πώς ελέγχεται το “Titan”

Η παρακολούθηση GPS παύει να λειτουργεί σωστά όταν τα υποβρύχια καταδύονται σε βάθη τόσο βαθιά όσο ο Τιτάνας.

Αντίθετα, ένα ειδικό σύστημα γραπτών μηνυμάτων επιτρέπει στο πλήρωμα να λαμβάνει οδηγίες από την ομάδα στο σκάφος επιφανείας από πάνω.

Επί του σκάφους, ο πιλότος διευθύνει με βάση αυτές τις οδηγίες με ένα τροποποιημένο χειριστήριο βιντεοπαιχνιδιών.

Ο κ. Ρας, μιλώντας στο CBS News πέρυσι, είπε ότι το να πιλοτάρεις το υποβρύχιο «δεν πρέπει να χρειάζεται πολλή ικανότητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια πλήρης κατάδυση στο ναυάγιο του Τιτανικού, συμπεριλαμβανομένης της καθόδου και της ανάβασης, διαρκεί οκτώ ώρες.

Αλλά όταν ο ανταποκριτής του CBS, Ντέιβιντ Πόουγκ, έκανε ένα ταξίδι στον Τιτάνα το 2018, η επικοινωνία με το υποβρύχιο χάλασε και χάθηκε στη θάλασσα για περισσότερες από δύο ώρες προτού αποκατασταθούν οι επικοινωνίες.

Ποια μέτρα ασφαλείας υπάρχουν

Το “Titan” πρέπει να αντιμετωπίσει την τεράστια πίεση που ασκεί ο ωκεανός σε τέτοια βάθη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της OceanGate, διαθέτει σύστημα παρακολούθησης του κύτους του σκάφους σε πραγματικό χρόνο.

Διαθέτει αισθητήρες για την ανάλυση των επιπτώσεων της αλλαγής της πίεσης στο υποβρύχιο καθώς καταδύεται, προκειμένου να εκτιμηθεί η ακεραιότητα της κατασκευής.

Πριν το υποβρύχιο ξεκινήσει την κατάδυσή του, μια ομάδα υποστήριξης κλειδώνει το πλήρωμα μέσα κλείνοντας την καταπακτή από έξω και κλείνοντάς την με 17 μπουλόνια.

Το OceanGate λέει ότι είναι ένα πειραματικό σκάφος και όταν το CBS ταξίδεψε με αυτό, ο ανταποκριτής έπρεπε να υπογράψει μια παραίτηση αποδεχόμενη ότι “δεν έχει εγκριθεί ή πιστοποιηθεί από κανένα ρυθμιστικό φορέα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε σωματικό τραυματισμό, αναπηρία, συναισθηματικό τραύμα ή θάνατο”.

Σε ένα δελτίο τύπου το 2019 , η εταιρεία εξήγησε γιατί το Titan δεν είχε ταξινομηθεί από ανεξάρτητο φορέα. «Η επιτάχυνση μιας εξωτερικής οντότητας σε κάθε καινοτομία προτού τεθεί σε πραγματικές δοκιμές είναι ανάθεμα για την ταχεία καινοτομία», ανέφερε.

Σε ένα διαφημιστικό βίντεο, ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας λογισμικού της OceanGate Expeditions, Aaron Newman, λέει στους υποψήφιους πελάτες ότι το ταξίδι με το sub “δεν είναι μια βόλτα στη Disney, ξέρετε”.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος και υπάρχουν πολλές προκλήσεις», λέει.

Αυτοί είναι οι πέντε επιβάτες του “Titan”

Το υποβρύχιο “Titan” έχει χωρητικότητα πέντε ατόμων, με τα ονόματα των επιβαινόντων να έρχονται το ένα μετά το άλλο στην επιφάνεια.

Εκτός από τον 59χρονο Βρετανό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και εξερευνητή, Χάμις Χάρντινγκ, μεταξύ των επιβαινόντων βρίσκονται ο 48χρονος Πακιστανός μεγιστάνας Σαχζάντα Νταούντ (Shahzada Dawood) με τον 19χρονο γιο του Σουλεμάν (Suleman), σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειας.

Είμαστε πολύ ευγνώμονες για την ανησυχία που δείχνουν οι συνάδελφοι και οι φίλοι και θα θέλαμε να ζητήσουμε από όλους να προσευχηθούν για την ασφάλειά τους“, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Νταούντ είναι διαχειριστής του Ινστιτούτου SETI, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με έδρα την Καλιφόρνια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του οργανισμού, ενώ είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της φιλανθρωπικής οργάνωσης Prince’s Trust με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι ο Αντιπρόεδρος της Engro Corporation, η οποία παράγει λιπάσματα, τρόφιμα και ενέργεια, καθώς και της Dawood Hercules Corporation, η οποία παράγει χημικά. Γεννήθηκε στο Πακιστάν, αλλά μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ.

Η οικογένεια Νταούντ είναι από τις πλουσιότερες στο Πακιστάν και έχει ισχυρούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Σαχζάντα ζει σε έπαυλη στο Surrey με τη σύζυγό του Christine, η οποία εργάζεται ως life coach, τον γιο τους Sulaiman και την κόρη τους Alina.

Ο ιδρυτής της OceanGate ανάμεσα στους επιβάτες

Αναφορές έχουν προκύψει επίσης ότι ο Στόκτον Ρας (Stockton Rush), ο Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της OceanGate Expeditions, της εταιρείας που οργάνωσε την αποστολή στο ναυάγιο του Τιτανικού, επέβαινε στο σκάφος.

Ο ιδρυτής της OceanGate Expeditions, Stockton Rush oceangate

Στο υποβρύχιο φέρεται να βρίσκεται και ο παγκοσμίου φήμης Γάλλος εξερευνητής και πρώην διοικητής του γαλλικού ναυτικού, ο 77χρονος Γάλλος Πολ Ανρί Ναρζολέ (Paul-Henry Nargeolet), γνωστός και ως “Mr Titanic“.

Μελετά το ναυάγιο του Τιτανικού για 35 χρόνια και έχει συμμετάσχει σε αρκετές υποβρύχιες αποστολές στα συντρίμμια, έχοντας στο ενεργητικό του εκατοντάδες ώρες παρατήρησης.

Το 1987 ήταν μέλος της ομάδας που ανέσυρε μια σειρά από αντικείμενα από τα συντρίμμια του ναυαγίου. Σε μια συνέντευξη στο Le Parisien πέρυσι, περιέγραψε την πρώτη φορά που είδε το ναυάγιο που βρίσκεται στο απόλυτο σκοτάδι, καλυμμένο με κοράλλια, αφήνοντάς τον άφωνο.

Ο Ναρζολέ έχει περιγράψει το ναυάγιο και τα συντρίμμια ως “χρονοκάψουλα”, όπου η ζωή σταμάτησε ξαφνικά για τόσους πολλούς ανθρώπους για διαφορετικούς λόγους. “Μερικοί ενδιαφέρονται για την κατασκευή του, άλλοι για την ιστορία της μετανάστευσης στις ΗΠΑ, άλλοι ενδιαφέρονται για τους εκατομμυριούχους στο πλοίο, τα αστέρια της εποχής”, είχε δηλώσει.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα