Το αντίο του Adam στον Leonard Cohen είναι υπέροχο σαν τον πατέρα του

Το αντίο του Adam στον Leonard Cohen είναι υπέροχο σαν τον πατέρα του

Ο Adam Cohen αποχαιρετά τον πατέρα του με τον τρόπο που αρμόζει στο πνεύμα και το μεγαλείο του εμβληματικού τραγουδιστή που σημάδεψε με τις νότες και τους στίχους, τις καρδιές μας

Ο γιος του σπουδαίου Καναδού τραγουδοποιού Leonard Cohen, που πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 82 ετών, αποχαιρέτησε τον πατέρα του με ένα μήνυμα που ανταποκρίνεται πλήρως στον χαρακτήρα και το ήθος του μεγάλου καλλιτέχνη.

Εξαιρετικός μουσικός και ο ίδιος, ο Adam περιγράφει τη λιτή κηδεία του πατέρα του, θυμάται τον χαρακτήρα του και αποτίει τον δικό του φόρο τιμής, με ένα τελευταίο "ευχαριστώ". Μεταξύ άλλων, ευχαριστεί τον Leonard Cohen που του έμαθε να αγαπά "το Μόντρεαλ και την Ελλάδα". Με την Ύδρα άλλωστε, είναι στενά συνδεδεμένος, μιας και ήταν το "καταφύγιο" του μεγάλου τραγουδιστή, το οποίο επισκέπτεται και ο γιος του συχνά.

O Leonard Cohen αγόρασε το σπίτι του στην Ύδρα τον Σεπτέμβριο του 1960, όταν ήταν 26 ετών και είχε τότε ως στόχο του να γυρίσει όλο το κόσμο, όπως και έκανε στην πορεία. Σε συνεντεύξεις του είχε δηλώσει πόσο πολύ απολάμβανε τον χαρακτήρα και την ατμόσφαιρα του νησιού που τον βοηθούσε να απομονωθεί. Εκεί έγραψε τα μυθιστορήματα "The Game Favourite" (1963) και "Beautiful Losers" (1966), αλλά και αρκετά από τα πλέον εμβληματικά τραγούδια του, όπως το "So Long, Marianne", που αφιέρωσε στην πρώτη του μεγάλη σχέση, τη Νορβηγίδα Marianne Ihlen.

ADVERTISING

Το κείμενο του Adam Cohen όπως δημοσιεύθηκε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, σε ελεύθερη απόδοση:

"Η αδερφή μου κι εγώ μόλις κηδεύσαμε τον πατέρα μου στο Μόντρεαλ. Παρόντες ήταν μόνο η οικογένεια του και λίγοι καλοί του φίλοι που τον συντρόφευαν στη ζωή του. Κηδεύτηκε σε ένα λιτό φέρετρο από πεύκο, δίπλα από τον πατέρα και τη μητέρα του, ακριβώς όπως είχε ζητήσει ο ίδιος. Όσο τα γράφω αυτά σκέφτομαι το πώς ο πατέρας μου συνδύαζε με μοναδικό τρόπο την ταπεινότητα με την αξιοπρέπεια, σκέφτομαι ακόμη την προσιτή κομψότητα που είχε, το χάρισμα του που δεν συνοδευόταν από κανένα θράσος, τους τρόπους που είχε σαν τζέντλεμαν του παλιού καιρού και το τεράστιο έργο που αφήνει πίσω του.

Είναι τόσα πολλά για τα οποία θα ήθελα να τον ευχαριστήσω, για μια τελευταία φορά. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για τη στήριξη που μας παρείχε απλόχερα, για το πώς μας καθησύχαζε, για τη σοφία που εξέπεμπε, για τις ατελείωτες, μαραθώνιες συζητήσεις μας, για το εκθαμβωτικό του πνεύμα και το χιούμορ του. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω που μου έμαθε να αγαπώ το Μόντρεαλ και την Ελλάδα. Και φυσικά, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για τη μουσική. Πρώτα για τη μουσική του με την οποία με γοήτευσε όταν ήμουν παιδί, μετά για το πόσο με ενθάρρυνε να φτιάξω τη δική μου μουσική και τέλος για το προνόμιο που είχα να μπορώ να δημιουργήσω μουσική μαζί του.

Σας ευχαριστώ για τα ευγενικά μηνύματα σας, για τη συμπαράσταση σας και για την αγάπη σας προς τον πατέρα μου".

Μουσική του Adam Cohen μπορείτε να ακούσετε εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Leonard Cohen δεν ταίριαζε σε αυτόν τον πλανήτη

O 'Έλληνας' Λέοναρντ Κοέν

Απεβίωσε ο λογοτέχνης της ροκ, Λέοναρντ Κόεν

SHARE:

24Media Network