Το Ιράν έκλεισε τα σύνορά του με το Ιράκ

Το Ιράν έκλεισε τα σύνορά του με το Ιράκ
This Feb. 3, 2010 photo shows a general view of the al-Sheeb land crossing on the border with Iran in Maysan province, south of Baghdad, Iraq. Freshly painted inspection stations and state-of-the-art scanners sit idle al-Sheeb land crossing. The United States already has given Iraq $10 million to pave roads and provide electricity and water at the port, but the money can't be released without Baghdad's approval, said U.S. Army Maj. Dan Dorado. For most of Iraq, political disputes that have pushed back national elections means delays in setting up the country's future. (AP Photo/Maya Alleruzzo) (AP Photo/Maya Alleruzzo)

Οι Κούρδοι προσέρχονται στις κάλπες για το δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης αψηφώντας τις απειλές και αντιδράσεις

Το Ιράν έκλεισε τα σύνορά του με τον ιρακινό Κουρδιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Το Ιράν έκλεισε τα σύνορά του με τον ιρακινό Κουρδιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

«Με αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης, κλείσαμε τα χερσαία και αεροπορικά σύνορά μας» με το ιρακινό Κουρδιστάν, δήλωσε ο Μπαχράμ Γκασεμί. Χαρακτήρισε «έκνομο και παράνομο το δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία, που διοργάνωσε η αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν παρά την αντίθεση της Βαγδάτης και γειτονικών χωρών.

Χθες το Ιράν ανακοίνωσε τη διακοπή όλων των ιρανικών πτήσεων προς τα αεροδρόμια του Αρμπίλ και της Σουλεϊμανίγια καθώς και όλων των πτήσεων που αναχωρούν από το ιρακινό Κουρδιστάν και διέρχονται από το Ιράν.

«Το Ιράν είναι προσηλωμένο στην εδαφική ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία και τη δημοκρατική ανέλιξη του Ιράκ και κάθε ενέργεια αντίθετη με τις αρχές αυτές (…) μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε όλους, ιδιαίτερα στους Κούρδους», δήλωσε ακόμη ο Γκασεμί.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες βράδυ με τον ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ-Αμπάντι, ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί προσέφερε εκ νέου την υποστήριξή του στη Βαγδάτη.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν υποστηρίζει πλήρως την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση», δήλωσε ο Ροχανί υπογραμμίζοντας την αντίθεση της Τεχεράνης σε κάθε ενέργεια που είναι αντίθετη με την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Στο μεταξύ, η Τουρκία έχει επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους στο συνοριακό πέρασμα Χαμπούρ στα βόρεια του Ιράκ, χωρίς όμως να έχουν απαγορεύσει τη διέλευση, όπως διευκρίνισε κατόπιν δημοσιευμάτων το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Έστειλε όμως νέο ακόμη πιο αυστηρό μήνυμα, πριν από λίγο, δια στόματος Ερντογάν που διαμήνυσε ότι «δεν θα δεχθούμε κράτος τρομοκρατών στα σύνορά μας».

Στις κάλπες παρά τις απειλές

An Iraqi Kurdish woman leaves the voting booth to cast her ballot in the referendum on independence from Iraq in Irbil, Iraq, Monday, Sept. 25, 2017. Iraq's Kurdish region vote in a referendum on whether to secede from Iraq. (AP Photo/Khalid Mohammed) (AP Photo/Khalid Mohammed)

 

Αν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που αναμένεται να ανακοινωθεί 24 ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών, θεωρείται σίγουρο — καθώς η πλειοψηφία των Κούρδων υποστηρίζει το «ναι»–, ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας Μασούντ Μπαρζανί έχει προειδοποιήσει πως η ψηφοφορία δεν θα επιφέρει αμέσως την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, αλλά θα αποτελέσει μάλλον το έναυσμα για «σοβαρές συζητήσεις με τη Βαγδάτη».

Το δημοψήφισμα αυτό, που προκηρύχθηκε από τον Μπαρζανί, διεξάγεται όχι μόνο στην αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ), που περιλαμβάνει τις επαρχίες Αρμπίλ, Σουλεϊμανίγια και Ντόχουκ, αλλά επίσης σε ζώνες που διεκδικεί και η ιρακινή κεντρική κυβέρνηση.

Πέρα, απ’ τον ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ-Αμπάντι που έκανε με σαφήνεια γνωστό πως θα λάβει «τα απαραίτητα μέτρα» για να διαφυλάξει την ενότητα της χώρας, γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία και το Ιράν, ανήσυχες μήπως οι δικές τους κουρδικές μειονότητες ακολουθήσουν το παράδειγμα, απείλησαν με αντίποινα.

Η Τουρκία έχει ήδη προειδοποιήσει πως τα αντίποινα θα έχουν πτυχές που θα αφορούν την ασφάλεια και την οικονομία, ενώ ο στρατός της ενέτεινε τα γυμνάσιά του στα σύνορα.

Η Βαγδάτη ζήτησε χθες απ’ όλες τις χώρες να συναλλάσσονται μόνο μαζί της για όλες τις πετρελαϊκές συναλλαγές.

Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για να ψηφίσουν οι περίπου 5,3 εκατ. εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.

Ο Μασούντ Μπαρζανί, χαμογελαστός και φορώντας παραδοσιακή ενδυμασία, ψήφισε νωρίς το πρωί, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Συνολικά 12.072 εκλογικά τμήματα έχουν στηθεί στην αυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν και στις διαφιλονικούμενες ζώνες.

Έτσι στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία του Κιρκούκ και σ’ αυτή της Νινευή, όπως και στις Ντιάλα και Σαλαχεντίν, βόρεια της Βαγδάτης, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να μεταβούν στα 4.869 εκλογικά τμήματα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για το αποτέλεσμα: οι Κούρδοι, οι οποίοι είναι κατανεμημένοι ανάμεσα στο Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν και την Τουρκία, ουδέποτε αποδέχθηκαν τη συνθήκη της Λωζάννης του 1923 που τους στέρησε ένα ανεξάρτητο κράτος στα ερείπια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, φωτογραφίες: AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα