Το Κόσοβο παρέλαβε την πρώτη παρτίδα εμβολίων κατά του κορονοϊού

Το Κόσοβο παρέλαβε την πρώτη παρτίδα εμβολίων κατά του κορονοϊού
Το Κόσοβο παρέλαβε την πρώτη παρτίδα εμβολίων κατά του κορονοϊού AP

Την πρώτη παρτίδα εμβολίων κατά του κορονοϊού παρέλαβε το Κόσοβο. Πρώτα θα εμβολιαστούν τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και οι ηλικιωμένοι.

Το Κόσοβο παρέλαβε την Κυριακή μια πρώτη παρτίδα εμβολίων για τον νέο κορονοϊό μέσω του COVAX, του μηχανισμού του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και έχει σκοπό να εφοδιάσει τις χώρες με τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα.

«Η χώρα μας είναι μικρή και φτωχή, έχει επομένως ανάγκη υποστήριξη και αλληλεγγύη, ιδίως από πλευράς των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι στον Τύπο στο αεροδρόμιο της Πρίστινας, όπου έφθασε αυτό το πρώτο φορτίο 24.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca.

Όπως και οι γείτονές του στα Βαλκάνια, το Κόσοβο έχει βρεθεί αντιμέτωπο με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Η εκστρατεία εμβολιασμού θα αρχίσει μέσα στην εβδομάδα με τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και θεωρείται πως ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και τους ηλικιωμένους, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Αρμπέν Βιτία.

Συνολικά, το Κόσοβο αναμένει να λάβει 100.000 δόσεις εμβολίων μέσω COVAX.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θέλει να έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού ως το τέλος της χρονιάς.

Το Κόσοβο των 1,8 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 90.000 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 και 1.800 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα