Το λάθος των 751 εκατομμυρίων ευρώ

Το λάθος των 751 εκατομμυρίων ευρώ

Διαβάστε πώς οι λανθασμένοι χειρισμοί του Μπορίς Πικανό-Νατσί κόστισαν εκατομμύρια σε επενδυτές

Παραπέμπεται να δικαστεί με την κατηγορία της "κατάχρησης εμπιστοσύνης" ο αντικριστής της Caisse d Epargne, Μπορίς Πικανό-Νατσί.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Caisse d Epargne εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών του υπαλλήλου της αυτού, στην αγορά παραγώγων, "απώλεσε στη διάρκεια του φθινοπώρου του '08 το ποσό συνολικώς των 751 εκατομμυρίων ευρώ".

Η συνήγορος του κατηγορούμενου μέχρι στιγμής δεν θέλησε να σχολιάσει.

Σήμερα, η Caisse d Epargne έχει πλέον συγχωνευθεί με την Banque Populaire.

Έκθεση ορκωτού λογιστή, που έχει υπόψη του το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρει ότι ο Πικανό-Νατσί "ακολούθησε με δικά του κριτήρια μία παρακινδυνευμένη χρηματιστηριακή στρατηγική"-γίνεται λόγος για συμμετοχή δύο ακόμα συναδέλφων του στις επιλήψιμες επενδύσεις-"οι οποίες επενδύσεις οδήγησαν το ταμιευτήριο σε 'μεγάλα ανοίγματα' θέσεων" στην αγορά των παραγώγων.

Κατόπιν κυβερνητικών πιέσεων, αμέσως μόλις δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους, τόσο ο πρόεδρος της Caisse d Epargne Σαρλ Μιλό, όσο και ο γενικός διευθυντής, Νικολά Μεριντόλ.

Το φθινόπωρο του '08 κλιμακώθηκε η αμερικανική οικονομική κρίση.

Η υπόθεση Πικανό-Νατσί παραπέμπει σε εκείνη του συνάδελφού του στη Societe Generale, Ζερόμ Κερβιέλ.

Ο τελευταίος στα τέλη του '10 καταδικάστηκε πρωτόδικα σε πενταετή κάθειρξη, για ζημιά περίπου πέντε δισ.ευρώ, που με υπαιτιότητά του προκλήθηκε στην τράπεζα όπου δούλευε, επίσης στα τέλη του '08.

Από τα πέντε έτη, τα τρία πρέπει ο Κερβιέλ να τα περάσει οπωσδήποτε -χωρίς δικαίωμα έφεσης-στη φυλακή, αποφάσισε ο δικαστής, που τον καταδίκασε και σε κολοσσιαίο χρηματικό πρόστιμο (ύψους συνολικώς με τους τόκους του 4,9 δισ.ευρώ).

SHARE:

24Media Network