Το όνομα του Κλίντον σε λίστα με πρόσωπα που συνδέονται με τον Έπσταϊν

Διαβάζεται σε 4'
Το όνομα του Κλίντον σε λίστα με πρόσωπα που συνδέονται με τον Έπσταϊν
Μπιλ Κλίντον AP

Στη δημοσιότητα θα δοθούν δικαστικά έγγραφα που κατονομάζουν πρόσωπα που έχουν συνεργαστεί με τον Τζέφρι Έπσταιν. Ανάμεσά τους ο Κλίντον, σύμφωνα με το ABC

Εκατοντάδες σφραγισμένες δικαστικές καταθέσεις που αφορούν τον παιδόφιλο Τζέφρι Επστάιν πρόκειται να δημοσιοποιηθούν αυτή την εβδομάδα και αρκετά εξέχοντα ονόματα – μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Άντριου της Βρετανίας και ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον – αναμένεται να εμφανιστούν στα έγγραφα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Λορέτα Πρέσκα έκρινε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι δεν υπήρχε καμία νομική δικαιολογία για να συνεχίσουν να αποκρύπτουν το όνομα του πρώην προέδρου και περισσότερα από 150 ονόματα άλλων “John και Jane Does” που αναφέρονται στα αρχεία. Η Πρέσκα διέταξε η αποσφράγιση να αρχίσει μετά την 1η Ιανουαρίου.

Τα έγγραφα προέρχονται από μια αστική αγωγή του 2015, η οποία επικεντρώθηκε σε ισχυρισμούς ότι η κάποτε ερωμένη του Επστάιν, η Γκισλέν Μάξγουελ, διευκόλυνε τη σεξουαλική κακοποίηση της Βιρτζίνια Τζιούφρε, ενός φερόμενου ως θύματος εμπορίας ανθρώπων. Η Τζιούφρε κατηγόρησε επίσης τον Επστάιν και τη Μάξγουελ ότι την κατεύθυναν να κάνει σεξ με τον πρίγκιπα Άντριου και αρκετούς άλλους επιφανείς άνδρες. Ο πρίγκιπας Άντριου αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και ισχυρίστηκε ότι δεν θυμάται να έχει συναντήσει ποτέ την γυναίκα. Αργότερα, προχώρησαν σε συμβιβασμό μετά από αγωγή που κατέθεσε εναντίον του.

Τα περισσότερα από τα εξέχοντα ονόματα που εμφανίζονται στα έγγραφα έχουν ήδη συνδεθεί με κάποιον τρόπο με τον Επστάιν- για ισχυρισμούς περί αδικημάτων, επειδή εργάστηκαν για τον Επστάιν, πέταξαν με τα αεροπλάνα του ή επισκέφθηκαν τα σπίτια του. Ορισμένα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της ποινικής δίκης της Μάξγουελ το 2021. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μόνες εμφανίσεις των ονομάτων είναι σε καταλόγους πιθανών μαρτύρων ή σε προτεινόμενους όρους για την αναζήτηση ηλεκτρονικών αρχείων.

Δεκάδες από τα σφραγισμένα αρχεία αναμένεται να περιέχουν επιπλέον λεπτομέρειες από την “Jane Doe 162”, μια μάρτυρα που κατέθεσε ότι ήταν μαζί με τον πρίγκιπα Άντριου, την Μάξγουελ και την Τζιούφρε, τότε 17 ετών, στην έπαυλη του Επστάιν στη Νέα Υόρκη. Η Τζιούφρε έχει ισχυριστεί ότι η συγκέντρωση, το 2001, ήταν μία από τις περιπτώσεις που της δόθηκε εντολή να κάνει σεξ με τον Άντριου.

Τα έγγραφα δεν αναμένεται να εμπλέξουν τον Κλίντον σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα, ανέφερε το ABC.

Όμως ο ισχυρισμός της Τζιούφρε ότι συνάντησε τον πρώην πρόεδρο στο ιδιωτικό νησί του Επστάιν στην Καραϊβική αναδείχθηκε σε επίμαχο θέμα της δικαστικής διαμάχης, η οποία διευθετήθηκε το 2017. Η Μάξγουελ υποστήριξε ότι ο Κλίντον δεν είχε πάει ποτέ στο Little St. James -όπως ήταν γνωστό το νησί του Επστάιν- και επιτέθηκε στην Τζιούφρε για τον ισχυρισμό της ως επινόηση που καταρρακώνει την αξιοπιστία της.

Τα προσωπικά ημερολόγια πτήσεων που κρατούσε ένας από τους πιλότους του Επστάιν – έδειξαν ότι ο Κλίντον και η συνοδεία του είχαν πετάξει με το jumbo-jet του Επστάιν σε διεθνείς προορισμούς όπως το Παρίσι, η Μπανγκόκ και το Μπρουνέι το 2002 και το 2003. Αλλά κανένα από τα διαθέσιμα αρχεία δεν συμπεριέλαβε τον πρώην πρόεδρο σε ταξίδι στο νησί του Επστάιν.

Τα δικαστικά έγγραφα που θα αποκαλυφθούν αυτή την εβδομάδα αποτελούν τον όγδοο, και πιθανότατα τελευταίο, γύρο αποσφράγισης αρχείων από την υπόθεση από τότε που η Miami Herald παρενέβη για πρόσβαση στα αρχεία το 2018. Τα προηγούμενα στοιχεία που αποσφραγίστηκαν περιλάμβαναν πολλαπλές καταθέσεις των Μάξγουελ και Τζιούφρε, μαζί με ένορκους, αλλά αναπόδεικτους, ισχυρισμούς ότι ο Επστάιν και ο Μάξγουελ κατεύθυναν τον Τζιούφρε να κάνει σεξ με διάφορους γνωστούς άνδρες, μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τζορτζ Μίτσελ, ο αείμνηστος ανιχνευτής μοντέλων Ζαν Λικ Μπρουνέλ, ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund Γκλεν Ντούμπιν και άλλοι.

Η Μάξγουελ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, όπως και όλοι οι άντρες που αναγνώρισε ο Τζιούφρε όταν ήρθαν στην δημοσιότητα τα ονόματά τους.

Αυτή η “παρτίδα” θα περιλαμβάνει τα ονόματα επιπλέον συνεργατών του Έπσταιν, φερόμενων δραστών, συνωμοτών, ή και θυμάτων, μαρτύρων αλλά και πρώην υπαλλήλων του. Αρκετοί που αναφέρονται στα έγγραφα έχουν πλέον αποβιώσει.

Ο πρώην πρόεδρος Κλίντον, ο οποίος, όπως έμαθε το ABC News, προσδιορίζεται ως “Doe 36”, αναφέρεται σε περισσότερα από πενήντα από τα επεξεργασμένα αρχεία, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία. Αρκετές από αυτές τις σφραγισμένες ή αναδιατυπωμένες καταχωρίσεις επικεντρώνονται σε μια προσπάθεια των δικηγόρων της Τζιούφρε στα μέσα του 2016, να κληθεί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ να καταθέσει σχετικά με τη σχέση του με τον Έπσταιν.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα