Το σχέδιο για τη μείωση της υπερθέρμανσης κατά 2 βαθμούς Κελσίου παρουσιάστηκε στο Παρίσι

Το σχέδιο για τη μείωση της υπερθέρμανσης κατά 2 βαθμούς Κελσίου παρουσιάστηκε στο Παρίσι

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε το σχέδιο που προέκυψε από τη Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή, με κονδύλια 100 δισ δολαρίων το χρόνο από τις χώρες του Βορρά προς εκείνες του Νότου

Το σχέδιο συμφωνίας που παρουσίασε σήμερα στους αντιπροσώπους 195 χωρών η γαλλική προεδρία της διάσκεψης του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προτείνει να περιοριστεί η υπερθέρμανση "κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου" και "να καταβληθεί προσπάθεια να μειωθεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου", δήλωσε ο πρόεδρος της COP21, Λοράν Φαμπιούς.

Το σχέδιο "επιβεβαιώνει τον κεντρικό στόχο μας, που είναι και ζωτικός, να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου και να προσπαθήσουμε να την περιορίσουμε στους 1,5 βαθμούς, κάτι που θα επιτρέψει να μειωθούν σημαντικά οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά από τους αντιπροσώπους που συνήλθαν σε ολομέλεια.

Αυτό το σχέδιο συμφωνίας είναι "δίκαιο, βιώσιμο, δυναμικό, ισορροπημένο και νομικά δεσμευτικό", δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών στην ομιλία του, η οποία προκάλεσε ένα ξέσπασμα χειροκροτημάτων από τους αντιπροσώπους οι οποίοι στη συνέχεια σηκώθηκαν όρθιοι. Ο Φαμπιούς, πολύ συγκινημένος, στεκόταν όρθιος στο βήμα, με το χέρι στο μέρος της καρδιάς.

Τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο που έχουν υποσχεθεί να χορηγήσουν οι χώρες του Βορρά σε εκείνες του Νότου για τις πολιτικές τους σχετικά με το κλίμα "θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο", είπε ακόμη ο Φαμπιούς.

Τα "100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο μετά το 2020", οπότε θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία που αναμένεται να επισφραγιστεί σήμερα στο Παρίσι και "ένας νέος ποσοτικός στόχος πρέπει να οριστεί το αργότερο το 2025", είπε.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Χαμπέμους σχέδιο" για το κλίμα. Στο Μπουρζέ ο Ολάντ για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

SHARE:

24Media Network