To σκάνδαλο και το σκοτεινό μυστικό της Λιζ Τρας

To σκάνδαλο και το σκοτεινό μυστικό της Λιζ Τρας
H Liz Truss μιλάει με τον τότε ομόλογο της στην Ολλανδία Wopke Hoekstra, σε συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, το Νοέμβριο του 2017. AP Photo/Virginia Mayo

Η Λιζ Τρας είναι η νέα πρόεδρος των Τόρις και νέα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά παραμένει σύζυγος και μητέρα. Το σκάνδαλο και οι συνήθειες της οικογένειας.

Η Λιζ Τρας εξελέγη πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας, με το NEWS 24/7 να ενημερώνει αμέσως πως η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι είχε για είδωλο αυτήν που έκανε την αρχή.

Ακόμα ντύνεται όπως το ίνδαλμα της.

Όπως και ότι δεν θα τη λέγατε προοδευτική. Ή ρεαλίστρια, καθώς στο πρόγραμμα της έχει σε προτεραιότητα να μειώσει τους φόρους, ως μέτρο για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Η ίδια δήλωσε πως “πολιτεύθηκα ως συντηρητική και θα κυβερνήσω ως τέτοια”, στην πρώτη της ομιλία ως πρόεδρος των Τόρις, κατά την οποία αναφέρθηκε εκτεταμένα στον φίλο, συνεργάτη και υποστηρικτή της -στο παρασκήνιο- Μπόρις Τζόνσον.

Είχε στηρίξει το Remain πριν γίνει εκ των πιο φανατικών υπέρμαχων του Brexit. Όπως αναφέρουν οι έχοντες γνώση, έχει συντηρητική, μικροαστική ηθική που την κάνει ‘Θάτσερ Δ’ Εθνικής’. Είναι πιο σοβαρή από τον προκάτοχο της, Μπόρις, χωρίς το επικοινωνιακό χάρισμα του τελευταίου. Ή την παιδεία.

Παραμένει φαβορί για να εκλεγεί πρωθυπουργός, χάριν και του εκλογικού συστήματος και της κατανομής των πολιτικών δυνάμεων που δίνει προβάδισμα στους Συντηρητικούς. Αν δεν συνεργαστούν οι Πράσινοι και τα εθνικά κόμματα Σκωτίας και Ουαλίας, δύσκολα θα αλλάξουν οι συσχετισμοί.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει το 2019 την είχαν ζητήσει να περιγράψει με τρεις λέξεις το όραμα της για τη Μεγάλη Βρετανία. Είχε πει “φιλοδοξία, ελευθερία -να κάνουμε ό,τι θέλουμε, να έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας και να μην μας λένε τι να κάνουμε- και δικαιοσύνη. Οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ότι δεν προκύπτουν εμπόδια στο δρόμο τους, επειδή είναι γυναίκες ή επειδή προέρχονται από ένα περιβάλλον χαμηλού εισοδήματος”.

Αν μετάνιωνε για κάτι “είναι για όσα δεν έχω πει. Όχι για αυτά που έχω πει”. Ομολόγησε πως έχει νιώσει πολλάκις άγχος, αλλά ποτέ απελπισία “γιατί είμαι αδιόρθωτα αισιόδοξη”. Όταν ανακαλύπτει ότι φοβάται κάτι “προκαλώ τον εαυτό μου να το ξεπεράσει”.

Είχε αποκαλύψει πως χαλαρώνει, ψήνοντας γλυκά και ότι φτιάχνει τα δικά της κρουασάν “που είναι διαδικασία τριών ημερών”.

Οι οικογένειες της

Ο πατέρας της είναι μαθηματικός και μέλος των Πρασίνων και η μητέρα της πρώην νοσηλεύτρια, που έπαιρνε μαζί της την κόρη της σε διαδηλώσεις. Οι γονείς της χώρισαν, όταν εκείνη ήταν 28 χρόνων.

Το μεγαλύτερο των τεσσάρων παιδιών της οικογενείας (έχει τρεις αδελφούς), είχε πάει ήδη στο Oxford University, για να διαβάσει φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά ως μέλος των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών. “Εκεί μεταλλάχτηκα σε Τόρι”. Αντίθετα από όσα άκουγε στο σπίτι “γνώρισα κάποιους και διαπίστωσα ότι δεν είχαν δυο κεφάλια. Στην πραγματικότητα, ήταν καλοί άνθρωποι”.

Έχει δυο κόρες, την 16χρονη Φλόρενς και την 13χρονη Λίμπερτι. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα τα κορίτσια είναι πολύ ενθουσιασμένα για τη μετακόμιση και το σπίτι που οδηγεί στο St James Park, των 230.000 τετραγωνικών μέτρων, από την πίσω πόρτα, που διαθέτει ανοιχτή κουζίνα από μοντέρνο ανοξείδωτο χάλυβα (η οικογένεια της νέας πρωθυπουργού έχει καθιερώσει εδώ και χρόνια την Πέμπτη ως ‘βραδιά’ πίτσας και την τιμά στην κουζίνα) και 100 δωμάτια, όπως έχει και τεράστιο γκαζόν, με μια θερμαινόμενη πισίνα.

Αυτόν τον αιώνα, η Μέι ήταν η μόνη που έζησε στο 11 Downing Street και δεν είχε παιδιά που πήγαιναν σχολείο.

Σε ό,τι αφορά τον σύζυγο της Τρας (o γάμος διανύει το 22ο έτος της ‘ύπαρξης’ του), ο Χιου Ο Λίρι είναι λογιστής. Το ζευγάρι γνωρίστηκε στο London School of Economics, στο συνέδριο των Τόρις, το 1997. Εκείνη ήταν 22 χρόνων.

Ο Ο Λίρι την προσκάλεσε σε ένα ραντεβού κι εκείνη διάλεξε το πού: τον πήγε για πατινάζ στον πάγο (καθώς τυγχάνει λάτρης των χειμερινών σπορ). Ο Ο Λίρι υπέστη διάστρεμμα. Κάτι που δεν χάλασε τη σχέση. Έτσι παντρεύτηκαν το 2000. Έζησαν σε σπίτι τριών υπνοδωματίων στο Θέτφορντ, το οποίο αγόρασε η ίδια για 200.000 ευρώ.

Ο Ο Λίρι δουλεύει κυρίως από το σπίτι “δύσκολα θα μετακομίσει μαζί της στην Ντάουνινγκ Στριτ. Το πιθανότερο είναι να επιστρέφει καθημερινά στο νοτιοανατολικό σπίτι τους στο Λονδίνο ή να βρει ένα γραφείο αλλού, ίσως πιο κοντά στο Westminster” λένε οι έχοντες γνώση. Προσθέτουν ότι “διατηρεί χαμηλό προφίλ. Δεν είναι σαν τον σύζυγο της Θάτσερ και αναμένεται να συνεχίσει να ζει όπως ζούσε έως τώρα, ενώ η σύζυγος του είναι απασχολημένη”.

Το σκάνδαλο του 2005

Η Τρας φημίζεται για τη συνήθεια που έχει να προστατεύει την ιδιωτική της ζωή. Εξ ου και δεν υπάρχουν πολλές φωτογραφίες με τον σύζυγο της. Αυτό που υπάρχει είναι η πληροφορία ότι το 2005 είχε συνάψει σχέση με τον -επίσης βουλευτή των Συντηρητικών- Μαρκ Φιλντ, όταν εκείνος ήταν σκιώδης υπουργός για το Λονδίνο και ορίστηκε ως πολιτικός της μέντορας.

Οι ίδιες πηγές είχαν αναφέρει πως έμειναν μαζί για 18 μήνες.

Όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, το 2006, τελείωσε ο γάμος του Φιλντ (ήταν παντρεμένος 12 χρόνια). Όχι όμως, και της Τρας. Οι φίλοι του Φιλντ ακόμα της κρατούν κακία, καθώς όπως έχουν πει “η Τρας έδινε την εντύπωση ότι θα τον πάρει και θα χαθούν μαζί στο ηλιοβασίλεμα”.

Μετά την αποκάλυψη, μέλη του τοπικού κόμματος ζήτησαν να μην εκπροσωπήσει -ως υποψήφια- το Νοτιοδυτικό Νόρφολκ στις εκλογές του 2009. Αυτό δεν έγινε -με ψήφους 132 έναντι 37.

Ήταν το βάπτισμα του πυρός. Ήμουν τόσο αποφασισμένη να μη χάσω την υποψηφιότητα που έκανα τα πάντα, για να μην το επιτρέψω. Είχα δουλέψει πολύ σκληρά για αυτήν την ευκαιρία. Και μολονότι ό,τι πέρασα ήταν δυσάρεστο, με έκανε πιο δυνατή”. Έκανε και το γάμος της πιο δυνατό; “Αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Αλλά ναι, είμαι πραγματικά ευτυχισμένη στο γάμο μου”, εξήγησε δέκα χρόνια μετά.

Τα media είχαν προσπαθήσει πολλές φορές να ρωτήσουν τους πρωταγωνιστές της ιστορίας για την παράνομη σχέση. Η σταθερά και της Τρας και του Ο Λίρι ήταν το no comment, έως το 2019 και τη δήλωση της Τρας. Συνοδεύτηκε με τη δημοσίευση μιας από τις σπάνιες κοινές φωτογραφίες με τον σύζυγο της, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. Έγραψε “ο έρωτας της ζωής μου. #happyvalentinesday”.

Το σκοτεινό μυστικό

Όπως αποκαλύπτει το Politico ως εκπρόσωπος του κεντροαριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης της Βρετανίας -που αγκάλιαζε δέντρα, φορούσε κάλτσες και σανδάλια- είχε πει στη διάσκεψη του 1994 ότι είναι έτοιμη για την κατάργηση της μοναρχίας.

Μάλλον η Ελισάβετ θα τη ρωτήσει σχετικά, στη σημερινή τους συνάντηση (Tρίτη 6/9) -με την πρόσκληση να αφορά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα