Το βίντεο που δείχνει γιατί δεν πρέπει να είναι παράνομη η καταγραφή αστυνομικών

Το βίντεο που δείχνει γιατί δεν πρέπει να είναι παράνομη η καταγραφή αστυνομικών
twitter

Ενώ η γαλλική εθνοσυνέλευση ψήφισε νόμο που απαγορεύει την καταγραφή αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας, ενα βίντεο με τον ξυλοδαρμό Γάλλου πολίτη απο αστυνομικούς αποδεικνύει πόσο εξοργιστικός είναι ο συγκεκριμένος νόμος.

Ενα βίντεο που δείχνει τον ξυλοδαρμό ένος Αφροαμερικανού μουσικού παραγωγού απο Γάλλους αστυνομικούς έρχεται να αποδείξει οτι ο νόμος που ψήφισε πρόσφατα η γαλλική εθνοσυνέλευση με τον οποίο απαγορεύεται η βιντεοσκόπηση αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας, δικαίως προκάλεσε την οργή του Τύπου και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το περιστατικό, που σημειώθηκε στις 21 Νοεμβρίου, καταγράφηκε σε κλειστό κύκλωμα και πρωτοδημοσιεύτηκε από τον ειδησεογραφικό οργανισμό LoopSider.

Στις εικόνες διακρίνεται ο άνδρας να ξυλοκοπείται από αστυνομικούς στην είσοδο ενός στούντιο μουσικής στο Παρίσι.

Ο Μισέλ, όπως ονομάζεται, περιέγραψε στους δημοσιογράφους το περιστατικό. Όπως είπε κυκλοφορούσε κοντά στο στούντιο, χωρίς να φοράει μάσκα, παραβιάζοντας τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Μόλις είδε ένα περιπολικό, επέστρεψε στο στούντιό του για να αποφύγει το πρόστιμο. Οι αστυνομικοί τον ακολούθησαν μέσα στον χώρο και του επιτέθηκαν φωνάζοντάς τον “αράπη” την ώρα που τον γρονθοκοπούσαν και τον χτυπούσαν με γκλομπ.

Ο Μισέλ κατέθεσε μήνυση στη Γενική Επιθεώρηση της γαλλικής Αστυνομίας λέγοντας πως “θέλω απλά τα τρία αυτά άτομα να τιμωρηθούν από τον νόμο”.

Οι τρεις αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και η γαλλική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα.

Όμως, οι αστυνομικοί στην αναφορά τους γράφουν πως επενέβησαν προκειμένου να προσαγάγουν τον Μισέλ, καθώς δεν φορούσε μάσκα. “Ενώ επιχειρούσαμε την προσαγωγή του, μας οδήγησε με τη βία μέσα στο κτίριο”, αναφέρουν και συμπληρώνουν πως ο άνδρας τους χτύπησε.

Αν δεν υπήρχε το βίντεο ο λόγος τους θα ήταν εναντίον του δικού του. Οι εικόνες όμως που δείχνουν τον Μισέλ να προσπαθεί να προστατευτεί ενώ δεν φαίνεται να χτυπάει κάποιον, είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Όπως και το δακρυγόνο που πέταξαν μέσα στο στούντιο.

Ο μουσικός παραγωγός Μισέλ περιγράφει στους δημοσιογράφους τον ξυλοδαρμό του μέσα στο στούντιο. AP

 

Η αστυνομική αυθαιρεσία ζει και βασιλεύει στη Γαλλία. Την περασμένη Δευτέρα και μόλις δύο μέρες μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του Μισέλ, γάλλοι αστυνομικοί με βία, χημικά και πολύ ξύλο επιχείρησαν να διαλύσουν έναν πρόχειρο προσφυγικό καταυλισμό που είχε στηθεί στη πλατεία Δημοκρατίας.

Περίπου 500 Αφγανοί είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία για να διαμαρτυρηθούν για την εκκένωση του προσφυγικού καταυλισμού στο Σεν Ντενί. Η αστυνομία επενέβη με βία που ξεπέρασε κάθε όριο.

Και σε αυτή την περίπτωση οι εικόνες δείχνουν τι ακριβώς συνέβη.

Μετά τις οργσιμένες αντιδράσεις ανθρώπων του Τύπου και οργανώεσων ανθρωπίνων δικαωμάτων ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ υποσχέθηκε να συστήσει ανεξάρτητη επιτροπή που θα εξετάσει την προτεινόμενη νομοθεσία, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα. Ο  Κριστόφ Ντελουάρ ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ότι συναντήθηκε με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ για να συζητήσουν σχετικά με τη νομοθεσία και ότι ο Καστέξ του είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης σχετικά με την πρόθεσή του να συστήσει την επιτροπή.

Το πρωθυπουργικό γραφείο, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ επιβεβαίωσε, σε ανακοίνωση, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να συγκροτήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή που θα επιφορτιστεί στο να προτείνει μια νέα εκδοχή του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δικαστές και «αναγνωρισμένες προσωπικότητες» θα πάρουν μέρος στην επιτροπή, η οποία θα μπορούσε να δημοσιεύσει συστάσεις στα τέλη Δεκεμβρίου, ενόψει της συζήτησης για το νομοσχέδιο στην ελεγχθείσα από την αντιπολίτευση γερουσία τον Ιανουάριο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα