Το βράδυ της Τρίτης το τελευταίο διάγγελμα του Ομπάμα ως προέδρου των ΗΠΑ

Το βράδυ της Τρίτης το τελευταίο διάγγελμα του Ομπάμα ως προέδρου των ΗΠΑ

Ο Μπαράκ Ομπάμα διανύει τον τελευταίο χρόνο της δεύτερης θητείας του στο Λευκό Οίκο και αναμένεται να εκφωνήσει το τελευταίο διάγγελμα - State of The Union, στο αμερικανικό κογκρέσο

Η τελευταία ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στο Κογκρέσο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, αλλά και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ως το τέλος της θητείας του πραγματοποιείται το βράδυ της Τρίτης ενώπιον της βουλής των αντιπροσώπων και της Γερουσίας. Το State of The Union, όπως αποκαλείται το διάγγελμα, αποτελεί μια από τις υποχρεώσεις του προέδρου των ΗΠΑ στις αρχές κάθε έτους και καθώς ο νυν πρόεδρος διανύει το τελευταίο έτος της θητείας του, θα μιλήσει για τελευταία φορά ενώπιον βουλής και γερουσίας.

Όπως είναι λογικό, ολοκληρώνοντας τη δεύτερη θητεία του, ο ηγέτης των Δημοκρατικών θα θελήσει να υπερτονίσει τα επιτεύγματα της διοίκησης Ομπάμα τα οκτώ χρόνια που βρέθηκε στην εξουσία. Άλλωστε ο νυν κάτοικος του Λευκού Οίκου, μπορεί να περηφανεύεται πως αποτελεί τον ηγέτη των ΗΠΑ που προκάλεσε σαρωτικές αλλαγές στη χώρα κατά τη διάρκεια της διπλής θητείας του. Είτε οι παρεμβάσεις του αποτιμηθούν θετικά είτε όχι, ακόμη και οι αντίπαλοί του μπορούν να αναγνωρίσουν πως η διοίκησή του άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη χώρα.

Από το obama care, το σύστημα περίθαλψης για όλους, που αποτελεί όραμα για τους δημοκρατικούς στη χώρα εδώ και δεκαετίες, ως την ιστορική αναθέρμανση των σχέσεων με την Κούβα, τις αυστηρές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμφωνία καμπή με το Ιράν για τα πυρηνικά, ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος μπορεί να υπερηφανεύεται πως άγγιξε όλα τα ζητήματα για τα οποία δεσμεύτηκε. Αν οι παρεμβάσεις του ήταν αποτελεσματικές ή τόσο καίριες όσο θα έπρεπε, αυτό μένει να το αποδείξει ο χρόνος.

Η σημασία του διαγγέλματος αυτού είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αφού το αμερικανικό Σύνταγμα σημειώνει ρητά πως ο πρόεδρος πρέπει να "ενημερώνει τακτικά το κογκρέσο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αμερικανική ομοσπονδία (State of the Union)".  Η ιστορία αναφέρει πως ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον απεχθανόταν τους δημόσιους διαλόγους και έτσι έστελνε το συγκεκριμένο διάγγελμα με γραπτό μήνυμα. Πέρασαν 112 χρόνια μέχρις ότου ο Γούντροου Γουίλσον να αιφνιδιάσει το κογκρέσο επαναφέροντας το διάγγελμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μπαράκ Ομπάμα
SHARE:

24Media Network