Τουρκία: Συνεχίζεται η κατάρρευση της λίρας – “Έσπασε” νέο αρνητικό ρεκόρ

Τουρκία: Συνεχίζεται η κατάρρευση της λίρας – “Έσπασε” νέο αρνητικό ρεκόρ
Τουρκική λίρα AP Photo/Francisco Seco

Η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας συνεχίζει την πτωτική της πορεία ενώ η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, κατά 650 μονάδες βάσης.

Κατακρημνίζεται και πάλι η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας. Στις 13:43 το μεσημέρι ο πίνακας των συναλλαγών στην επίσημη αγορά έδειχνε 28,38 λίρες το ευρώ, ενώ το ένα δολάριο ανταλλασσόταν έναντι 26,04 λιρών, καταρρίπτοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

Την περασμένη Πέμπτη, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 650 μονάδες βάσης, από 8,5% στο 15%. Επρόκειτο για την πρώτη αύξηση επιτοκίου έπειτα από 2 χρόνια και 3 μήνες.

Mε την απόφασή της αυτή η νέα διοίκηση της κεντρικής Τράπεζας υπό την Γκαγέ Ερκάν έβαλε τέλος στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, ο οποίος επέμενε στην “ανορθόδοξη” άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια πυροδοτούν τον πληθωρισμό, ο οποίος τρέχει στο 40% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ωστόσο ανεξάρτητες πηγές εκτιμούν ότι κυμαίνεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, ιδιαίτερα όσον αφορά στα τρόφιμα και την στέγαση.

Μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας, ενισχύθηκε η πτωτική πορεία της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Θετικά ωστόσο αντιδρά το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, καθώς οι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη στο μήνυμα επιστροφής σε ορθολογικές οικονομικές πολιτικές. Στις 14:15 το μεσημέρι ο βασικός δείκτης BIST100 ενισχυόταν κατά 2,47%, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα