Τουρκία: Επίσημο αίτημα για να συμμετάσχει στο αμυντικό πρότζεκτ της ΕΕ, PESCO

Τουρκία: Επίσημο αίτημα για να συμμετάσχει στο αμυντικό πρότζεκτ της ΕΕ, PESCO
H Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Δια της...τεθλασμένης η Τουρκία επιθυμεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στον τομέα της Άμυνας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι δουλειά έχει η Τουρκία σε μεγάλο αμυντικό πρότζεκτ που σχεδιάζει και χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Πριν βιαστείτε να απαντήσετε καμία, να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Welt, η Τουρκία αιτήθηκε επίσημα να συμμετάσχει στο πρότζεκτ PESCO στην Ολλανδία, χώρα η οποία είναι υπεύθυνη για το συντονισμού του έργου.

Η Γερμανία ήταν η χώρα που άνοιξε το δρόμο έτσι ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στην εν λόγω διαδικασία χώρες και εκτός ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό όμως για να γίνει πρέπει οι υποψήφιες χώρες να πληρούν συγκεκριμένα πολιτικά, νομικά και οικονομικά κριτήρια καθώς και να ασπάζονται τις αξίες της ΕΕ μία εκ των οποίων είναι η καλή γειτονία.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει ως στόχο τη βελτίωση της αμυντικής της δυνατότητας μέσω της συμμετοχής της στο πρότζεκτ ενώ από την πλευρά τους ευρωπαίοι διπλωμάτες τόνιζαν ότι μία ενδεχόμενη συνεργασία της PESCO με την Τουρκία θα φέρει πιο κοντά την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Απορίας άξιο είναι πάντως πρώτον αν η Τουρκία πληροί τα κριτήρια για να συμμετάσχει και δεύτερον αν ασπάζεται τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που προφανώς δεν τις ασπάζεται).

Hδη έχει επιτραπεί να πάρουν μέρος στις ΗΠΑ, στη Νορβηγία και στον Καναδά. Το προτζεκτ μπήκε σε λειτουργία του 2017, αρχικά μόνο για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν η γερμανική προεδρία ανοίξει το δρόμο και για άλλες χώρες, εκτός ΕΕ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version