Τουρκία: Μία γυναικοκτονία την ημέρα μετά την απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Διαδηλώτρια στην Τουρκία
Διαδηλώτρια στην Τουρκία AP

Οι δολοφόνοι γυναικών έχουν αποθρασυνθεί εντελώς στην Τουρκία μετά την απόσυρση τη χώρας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Ανεξέλεγκτη μοιάζει η κατάσταση με τις γυναικτονίες στην Τουρκία ενώ δεν έχει περάσει ούτε μήνας από την ημέρα που η χώρα αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης η οποία προστατεύει τα γυναικεία δικαιώματα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), από τη στιγμή που ο Ερντογάν (με προεδρικό διάταγμα) απέσυρε την Τουρκία από τη Σύμβαση, 27 Τουρκάλες δολοφονήθηκαν από χέρια ανδρών στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας. Κάτι περισσότερο από μία την ημέρα δηλαδή.

Ο αριθμός αυτός ανεβάζει συνολικά στις 79 τον αριθμό των δολοφονημένων γυναικών στη χώρα από τις αρχές του έτους, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στοιχειώδους σεβασμού των δικαιωμάτων των γυναικών.

Μόνο μέσα στο 2020, έτος κατά το οποίο κυριάρχησαν οι περιορισμοί της πανδημίας στην Τουρκία δολοφονήθηκαν συνολικά 300 γυναίκες και ενώ η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης βρισκόταν ακόμα σε ισχύ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέσυρε την Τουρκία από τη Σύμβαση ισχυριζόμενος ότι διατάξεις αυτής στρέφονται κατά του μοντέλου της παραδοσιακής οικογένειας, άρα και της τουρκικής παράδοσης. Ακόμα και ο νομικός τρόπος που επέλεξε να το κάνει θεωρείται αμφιλεγόμενος καθώς η απόσυρση έγινε με προεδρικό διάταγμα χωρίς την έγκριση της Βουλής.

Η Σύμβαση όμως το 2012 είχε εγκριθεί από το Κοινοβούλιο γεγονός που για ορισμένους νομικούς κύκλους της Τουρκίας δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος κινήθηκε παράνομα και καταχρηστικά. Γεγονός όμως είναι ότι το σύστημα Ερντογάν ελέγχει σχεδόν απόλυτα τη δικαιοσύνη με ότι αυτό συνεπάγεται για την τύχη σχετικής προσφυγής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Ερντογάν
SHARE:

24Media Network