Tουρκία: NAVTEX για το διήμερο 1-2 Σεπτεμβρίου και απειλές Ακάρ

Tουρκία: NAVTEX για το διήμερο 1-2 Σεπτεμβρίου και απειλές Ακάρ
Τουρκικά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο AP

Η Τουρκία συνεχίζει τον πόλεμο νεύρων και δέσμευσε εκ νέου χώρο στην Ανατολική Μεσόγειο για τη διενέργεια άσκησης με πραγματικά πυρά. Ακάρ: "Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας".

Πιστή στο δόγμα της εντατικοποίησης των δυναμικών ενεργειών της, η Τουρκία ανακοίνωσε την Πέμπτη το πρωί νέα NAVTEX.

H Άγκυρα δέσμευσε θαλάσσιο χώρο στα βόρεια της Κύπρου και νότια της Κρήτης για ασκήσεις με πραγματικά πυρά το διήμερο 1 και 2 Σεπτεμβρίου “απαντώντας” κατ’ αυτόν τον τρόπο στην τριεθνή άσκηση Ελλάδας, Γαλλίας και Κύπρου που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Η ενέργεια αυτή έρχεται μόλις 24 ώρες μετά τις εκ νέου απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα αλλά και τα διαδοχικά τηλεφωνήματα του Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο πρόεδρο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τουτέστιν η στρατητική της έντασης όχι μόνο δεν εγκαταλείπεται αλλά ενισχύεται.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ o οποίος χαρακτηριστικά τόνισε ότι “όλοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η Τουρκία είναι ένας ισχυρός παίκτης στη διεθνή σκηνή”.

Ο Τούρκος πολιτικός επεσήμανε ακόμα: “Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις για ξένα εδάφη ή θάλασσες. Την ίδια ώρα όμως δεν θα επιτρέψουμε καμία επίθεση εναντίον μας από τους γειτόνους μας για να καταλήξει: “Οι Ελληνες μπορούν να θέλουν να βάλουν πίσω τους την Ευρωπαϊκή Ένωση ή και τον κόσμο όλο. Αλλά δεν θα μπορέσουν ποτέ να αθροίσουν 5 μετά από πρόσθεση 2+2. Δύο και δύο κάνουν τέσερα εδώ και εκεί, σήμερα και αύριο. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, έχουμε δίκιο”.

Το σημείο που “δεσμεύτηκε”

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι την Πέμπτη το βράδυ εκπνέει η ναυτική οδηγία που αφορούσε τo «Oruc Reis» και είχε πρόσφατα επεκταθεί.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι υποστήριξε πως η ανάπτυξη γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών στην Κύπρο παραβιάζει συνθήκες αναφορικά με τον έλεγχο και τη διοίκηση του νησιού μετά την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία το 1960.

Ο Ακσόι υποστήριξε ακόμη πως η στάση της Γαλλίας ενθαρρύνει επικίνδυνα την Ελλάδα και την Κύπρο να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα