Τουρκία: Ισόβια σε 337 κατηγορούμενους για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016

Τουρκία: Ισόβια σε 337 κατηγορούμενους για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016
Εικόνες έξω από το δικαστήριο που επέβαλε ποινές ισόβιας κάθειρξης για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 AP

Αξιωματικοί και πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορία καταδικάστηκαν σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε το 2016 σε βάρος του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Τουρκικό δικαστήριο επέβαλε σήμερα, Πέμπτη (26/11), ποινές ισόβιας κάθειρξης σε 337 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων αξιωματικοί και πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι δικάζονταν με κατηγορίες ότι διηύθυναν και πραγματοποίησαν την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 από μια αεροπορική βάση κοντά στην Άγκυρα σε βάρος του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Τα πρόσωπα αυτά κρίθηκαν ένοχα κυρίως για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης», «απόπειρα δολοφονίας του προέδρου και «φόνους», σύμφωνα με μια σύνοψη της ετυμηγορίας που περιήλε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εξάλλου 60 κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν σε διάφορες ποινές κάθειρξης και 75 αθωώθηκαν. Σχεδόν 500 άνθρωποι δικάζονταν στο πλαίσιο αυτής της γιγάντιας δίκης.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες δίκες σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, με ακόμη μεγαλύτερο αριθμό κατηγορουμένων. Έτσι περισσότεροι από 520 κατηγορούμενοι δικάζονται σε μια δίκη που σχετίζεται με τις δραστηριότητες της προεδρικής φρουράς τη νύκτα της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος.

Διακόσιες ογδόντα εννέα δίκες σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ 10 άλλες συνεχίζονται.

Τα τουρκικά δικαστήρια έχουν μέχρι σήμερα καταδικάσει σχεδόν 4.500 ανθρώπους, επιβάλλοντας ποινές ισοβίων σε σχεδόν 3.000 απ’ αυτούς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Εικόνες έξω από το δικαστήριο που επέβαλε ποινές ισόβιας κάθειρξης για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 AP

Περισσότεροι από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης που έλαβε χώρα στις 15 Ιουλίου 2016, όταν στρατιωτικοί στασίασαν καταλαμβάνοντας πολεμικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και άρματα μάχης και αποπειράθηκαν να πάρουν τον έλεγχο σημαντικών κρατικών θεσμών και να ανατρέψουν την κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η δίκη αυτή ήταν η πιο προβεβλημένη από τις δεκάδες διαστικές υποθέσεις εναντίον χιλιάδων ανθρώπων που κατηγορούνται για ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία η Άγκυρα κατηγορεί υποστηρικτές του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει την έδρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ και άλλοι στην αεροπορική βάση Ακιντζί κοντά στην Άγκυρα κατηγορούνταν ότι διηύθυναν το πραξικόπημα και για βομβαρδισμούς κυβερνητικών κτιρίων, περιλαμβανομένου του κοινοβουλίου, καθώς και ότι αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε τέσσερις επικεφαλής του δικτύου, τους επονομαζόμενους «πολιτικούς ιμάμηδες» λόγω των σχέσεών τους με το δίκτυο του Γκιουλέν, επιβλήθηκαν στον καθέναν 79 ποινές ισοβίων με επιβαρυντικές περιστάσεις για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου, φόνου και απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Πιλότοι πολεμικών αεροπλάνων F-16 είναι επίσης μεταξύ αυτών στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές ισοβίων με επιβαρυντικές περιστάσεις. Πρόκειται για την αυστηρότερη ποινή που μπορούν να επιβάλουν τα τουρκικά δικαστήρια καθώς οι καταδικασθέντες δεν έχουν δικαίωμα αποφυλάκισης υπό όρους.

Ο τότε στρατιωτικός διοικητής και νυν υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και άλλοι διοικητές είχαν κρατηθεί αιχμάλωτοι για ώρες στη βάση τη νύκτα του πραξικοπήματος. Συνολικά δικάσθηκαν 475 πρόσωπα, τα 365 από τα οποία είναι προφυλακισμένα.

Ο 79χρονος ιερωμένος, ο οποίος ήταν κάποτε σύμμαχος του Ερντογάν και αρνείται οποιονδήποτε ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος, ήταν ένας από έξι κατηγορουμένους που δικάσθηκαν ερήμην. Οι υποθέσεις τους διαχωρίσθηκαν από την κύρια δίκη, αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα