Τουρκία: Προεδρικό σύστημα για την κατεχόμενη Κύπρο εισηγείται ο Τσαβούσογλου

Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu waves to the media as he arrives for a meeting with Turkish Cypriot leader Mustafa Akinc in the Turkish Cypriot breakaway north part of the divided capital Nicosia, Cyprus, Tuesday, July 18, 2017. Cavusoglu is in the Turkish Cypriots breakaway northern part of the divided island after the talks at Crans-Montana of negotiations. (AP Photo/Petros Karadjias)
Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu waves to the media as he arrives for a meeting with Turkish Cypriot leader Mustafa Akinc in the Turkish Cypriot breakaway north part of the divided capital Nicosia, Cyprus, Tuesday, July 18, 2017. Cavusoglu is in the Turkish Cypriots breakaway northern part of the divided island after the talks at Crans-Montana of negotiations. (AP Photo/Petros Karadjias) AP

«Εμείς περάσαμε στο προεδρικό σύστημα και βλέπουμε τα οφέλη του», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ τέσσερις μέρες μετά τις εκλογές στο ψευδοκράτος

Τέσσερις μέρες μετά τις ψευδοεκλογές στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι από το βράδυ της Κυριακής έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο. «Η τουρκοκυπριακή πλευρά αρχίζει να εστιάζει στο προεδρικό σύστημα, δηλαδή στην αλλαγή το "πολιτεύματος"», ανέφερε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο πρακτορείο «Ανατολού» είπε ότι το σημαντικό είναι ο (ομαλός) τρόπος λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Σημασία, πρόσθεσε, έχει η διάκριση των εξουσιών. «Εμείς περάσαμε στο προεδρικό σύστημα και βλέπουμε τα οφέλη του», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου.

ADVERTISING

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι στην «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου πραγματοποιήθηκαν εκλογές με δημοκρατικό τρόπο. Ωστόσο, είπε, το «εκλογικό» σύστημα της «ΤΔΒΚ» είναι διαφορετικό και περίπλοκο, ενώ δυσχεραίνει την συνεργασία των κομμάτων.

Ως γνωστόν με βάση το αποτέλεσμα των ψευδοεκλογών δεν προκύπτει μια αυτοδύναμη «κυβέρνηση». Η νέα «κυβέρνηση» θα μπορούσε να είναι δικομματική, τρικομματική ή πολυκομματική. Σε περίπτωση, που υπάρξει αδιέξοδο θα πραγματοποιηθούν επαναληπτικές «εκλογές». Αυτό τονίζει ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον κ. Τσασβούσογλου, επείγει ο σχηματισμός της νέας «συγκυβέρνησης», το γρηγορότερο δυνατόν.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, στον απόηχο των δηλώσεων του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού ο κ. Τσαβούσογλου, με ευκαιρία μιας σύσκεψης του τουρκικού κοινοβουλίου, ζήτησε από τα τουρκοκυπριακά κόμματα να ξεπεράσουν τους ενδοιασμούς τους σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στη νέα «συγκυβέρνηση».

Ο κ. Τσαβούσογλου θεωρεί σημαντική υπόθεση τον γρήγορο σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης» για την έναρξη της διαβούλευσης για τα νέα βήματα της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό. Εκτός από τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σε αυτές τις διαβουλεύσεις σημαντικό ρόλο, σημείωσε, διαδραματίζει και η «κυβέρνηση».

Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η χώρα του δεν φέρει καμία ένταση σε ό,τι αφορά τις παραμέτρους του ΟΗΕ. «Οι σκέψεις των Ελληνοκυπρίων για τους Τούρκους είναι γνωστές. Για ποιο λόγο εμείς να μοιραστούμε το κράτος μας με τους Τούρκους; Θα υπάρξει εκ περιτροπής προεδρία. Για ποιο λόγο να έχουμε Τούρκο Πρόεδρο, ακόμη και σε περίπτωση της εκ περιτροπής προεδρίας; Έχουμε ισχυρή οικονομία. Για ποιο λόγο να την μοιραστούμε με τους Τούρκους; Γιατί να παρέχουμε τέτοιου είδους δυνατότητες στους Τούρκους; Αυτή είναι η νοοτροπία (της ελληνοκυπριακής πλευράς», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ποιες εξελίξεις θα έρθουν στο προσκήνιο του Κυπριακού κατά την επόμενη περίοδο; Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα ο κ. Τσαβούσογλου τονίζει ότι μετά το τέλος «εκλογών» ξεκινούν διαβουλεύσεις στην τουρκική πλευρά για έναν νέο οδικό χάρτη.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AP Photo/Petros Karadjias)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Κύπρος
SHARE:

24Media Network