Τουρκία: Της έπλεξε το εγκώμιο ο Ολλανδός Πρωθυπουργός -“Ικανοποιημένοι από τον ηγετικό της ρόλο”

Τουρκία: Της έπλεξε το εγκώμιο ο Ολλανδός Πρωθυπουργός -“Ικανοποιημένοι από τον ηγετικό της ρόλο”
Από τη συνάντηση Ρούτε-Ερντογάν AP

Ο Μαρκ Ρούτε συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και είχε μόνο καλά λόγια να πει για την Τουρκία ξεπερνώντας το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν εφαρμόζει κυρώσεις για τη Ρωσία.

Η συνάντηση του Μαρκ Ρούτε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν έτσι και αλλιώς ιστορική υπό την έννοια ότι έβγαζε από τον πάγκο τις τουρκοολλανδικές σχέσεις.

Τα προηγούμενα χρόνια οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν φτάσει σε οριακό επίπεδο. Πριν από μήνες ο Ερντογάν απείλησε με απέλαση τον Ολλανδό πρέσβη στην Αγκυρα όταν υπέγραψε μαζί με άλλους πρεσβευτές κείμενο για την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά. Πιο πριν ο Τούρκος πρόεδρος είχε αποκαλέσει την Ολλανδία χώρα ναζί όταν η ολλανδική κυβέρνηση αρνήθηκε τη διεξαγωγή προεκλογικών συγκεντρώσεων για τις τουρκικές εκλογές του 2018 στο έδαφός της.

Τώρα, 28 ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όλα είναι μέλι-γάλα.

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός που τόνισε ότι η Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική χώρα τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για την ΕΕ. “Η Τουρκία έχει μια ιδιαίτερη γεωγραφική θέση όπως και λόγω της εμπλοκής της στη Συρία. Θα επιθυμούσαμε από την Τουρκία να εφαρμόσει κυρώσεις για το Ουκρανικό, όμως είμαστε ικανοποιημένοι από τον ηγετικό ρόλο και τον διπλωματικό ρόλο που έχει αναλάβει τώρα.»

Εντύπωση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Ερντογάν. «Οι τελευταίες παγκόσμιες εξελίξεις έδειξαν ξεκάθαρα πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία και σε αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος ανοίγοντας πάλι το κεφάλαιο της ένταξης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα