Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε 244 άτομα για συμμετοχή στις διαδηλώσεις του 2013 στο πάρκο Γκεζί

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε 244 άτομα για συμμετοχή στις διαδηλώσεις του 2013 στο πάρκο Γκεζί

Τουλάχιστον 244 άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, μετά την καταδίκη τους από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης για συμμετοχή στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε 244 άτομα για συμμετοχή στις διαδηλώσεις του 2013, που ξεκίνησαν ενάντια στην ανάπλαση ενός πάρκου στην Κωνσταντινούπολη και εξελίχθηκαν σε πολιτικές αναταραχές σε πολλές πόλεις της χώρας χωρίς προηγούμενο εναντίον της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τότε πρωθυπουργού, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε 255 άτομα ήταν φθορές δημόσιας περιουσίας και η συμμετοχή σε παράνομες διαδηλώσεις, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δικαστικές αρχές πρότειναν ποινές ως και 11 χρόνια φυλάκισης.

Το ποινικό δικαστήριο καταδίκασε 244 άτομα σε ποινές φυλάκισης από 2 έως 14 μήνες. Μόλις τέσσερα άτομα αθωώθηκαν, ενώ οι κατηγορίες που βάραιναν άλλους κατηγορούμενους εντάχθηκαν σε ξεχωριστό φάκελο.

Τέσσερις γιατροί καταδικάστηκαν σε δέκα μήνες φυλάκισης "επειδή λέρωσαν ένα τέμενος", που χρησιμοποίησαν για να παράσχουν πρώτες βοήθειες σε διαδηλωτές που είχαν τραυματιστεί έπειτα από συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, που είχε χαρακτηρίσει τους διαδηλωτές τρομοκράτες, είχε δηλώσει ότι κάποιοι από τους διαδηλωτές είχαν καταναλώσει αλκοόλ μέσα στο τέμενος.

Δεν υπήρχε κάποιο σχόλιο από τις δικαστικές αρχές.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE: