Τουσκ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να δραματοποιήσει ένα ενδεχόμενο "όχι" στο δημοψήφισμα

Τουσκ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να δραματοποιήσει ένα ενδεχόμενο "όχι" στο δημοψήφισμα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαμηνύει πως είναι αναγκαίο η Ευρώπη να μην δραματοποιήσει ένα ενδεχόμενο "όχι" ως αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Κυριακής

H Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφύγει τα «δραματικά μηνύματα» στην περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ελλάδα, το οποίο δεν θα κλείσει την πόρτα ούτε της ευρωζώνης στην Αθήνα ούτε των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε την εκτίμηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στην διαδικτυακή εφημερίδα Politico.

Ένα «όχι» των Ελλήνων στη συμφωνία που πρότειναν οι πιστωτές «θα μειώσει προφανώς τα περιθώρια διαπραγμάτευσης», τόνισε ο Τουσκ.

«Ωστόσο θα ήθελα να προειδοποιήσω ότι δεν έχουμε σίγουρα ανάγκη κανένα δραματικό μήνυμα έπειτα από ένα "όχι"» τόνισε ο ίδιος, αφήνοντας ανοικτή την πόρτα, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, για μία επανάληψη των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα.

«Ο βασικός μας στόχος είναι να κρατήσουμε την ευρωζώνη ενωμένη» και «είναι ξεκάθαρο ότι το δημοψήφισμα δε διεξάγεται για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη» προσέθεσε ο ίδιος σύμφωνα με το Politico.

«Ο προκαταρκτικός στόχος είναι να ανοικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη με την Ελλάδα» τόνισε ο ίδιος.

Ο Ντόναλντ Τουσκ υποστήριξε από την άλλη ότι ένα «ναι» θα επέτρεπε «να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως πιο πολλά υποσχόμενο σε σχέση με το παρελθόν».

Για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «δεν πρόκειται για μία ιστορία (όπου υπάρχει μόνο) μαύρο ή άσπρο».

«Ενδεχομένως το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν να επιρρίπτουμε ευθύνες, να (ξεκινήσει) ένα πολιτικό παιχνίδι μεταξύ των πιστωτών και της Ελλάδας. Κανείς εδώ δεν είναι αγγελούδι» προσέθεσε ο ίδιος.

(Πηγή: ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δημοψήφισμα
SHARE:

24Media Network