Τραμπ: Το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίσει μετανάστευση, τρομοκρατία και τη ρωσική απειλή

Turkish President Recep Tayyip Erdogan, British Prime Minister Theresa May, U.S. President Donald Trump and NATO Secretary General Jens Stoltenberg during a working dinner meeting at the NATO headquarters during a NATO summit of heads of state and government in Brussels on Thursday, May 25, 2017. US President Donald Trump inaugurated the new headquarters during a ceremony on Thursday with other heads of state and government. (AP Photo/Matt Dunham, Pool)
Turkish President Recep Tayyip Erdogan, British Prime Minister Theresa May, U.S. President Donald Trump and NATO Secretary General Jens Stoltenberg during a working dinner meeting at the NATO headquarters during a NATO summit of heads of state and government in Brussels on Thursday, May 25, 2017. US President Donald Trump inaugurated the new headquarters during a ceremony on Thursday with other heads of state and government. (AP Photo/Matt Dunham, Pool) AP

Την κριτική του απέναντι στις χώρες της συμμαχίας που "οφείλουν τεράστια χρηματικά ποσά", επαναδιατύπωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι "είναι άδικο για τους Αμερικανούς φορολογούμενους"

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε στην ομιλία του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ όλες τις χώρες – μέλη του να εστιάσουν στην μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και της «ρωσικής απειλής», επαναδιατυπώνοντας την κριτική του απέναντι στις χώρες της Συμμαχίας που «οφείλουν τεράστια χρηματικά ποσά» στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ενώ τόνισε ότι ο Οργανισμός αποτελεί εργαλείο για την «ειρήνη και σταθερότητα» στον κόσμο, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε αναφορά στο Άρθρο 5 της καταστατικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, όπου ρητά αναφέρεται η δέσμευση των κρατών μελών του Οργανισμού να θεωρήσουν οποιαδήποτε «Ένοπλη Επίθεση» προς σύμμαχο κράτος ως επίθεση εναντίον όλων των μελών του και να δράσουν αναλόγως.

Εντούτοις, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ τηρεί ενιαία στάση με τις άλλες χώρες–μέλη στην υπεράσπιση όλων των χωρών της Συμμαχίας. «Είναι ο πυρήνας της Συμμαχίας», δήλωσε ο αξιωματούχος, έπειτα από την ομιλία του Τραμπ.

«Το ΝΑΤΟ στο μέλλον θα πρέπει να εστιάζει στην τρομοκρατία και στην μετανάστευση, καθώς και στις απειλές που θέτει η Ρωσία στα ανατολικά και νότια σύνορα του ΝΑΤΟ», τόνισε κατά την ομιλία του ο Τραμπ.

«Για αυτούς τους λόγους είπα απευθείας στον (Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς) Στόλτενμπεργκ και στις χώρες του Οργανισμού ότι πρέπει να πληρώνουν το μερίδιό τους και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις», σημείωσε, εκφράζοντας την λύπη του ότι «τα 23 από τα 28 κράτη–μέλη εξακολουθούν να μην πληρώνουν την συμμετοχή τους».

«Είναι άδικο για τους Αμερικανούς φορολογουμένους», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως διαμήνυσε, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν θα σταματήσουν ποτέ να μάχονται την τρομοκρατία, χαρακτηρίζοντας «άγριες» και «βάρβαρες» την επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ.

«Δεν θα μειώσουμε ποτέ την αποφασιστικότητά μας να συντρίψουμε την τρομοκρατία και να επιτύχουμε διαρκή ασφάλεια, ευημερία και ειρήνη», συμπλήρωσε ο αρχηγός του Αμερικανικού κράτους, έπειτα από τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.

«Πρέπει να δώσουμε ένα τέλος στην τρομοκρατία. . . αλλιώς η φρίκη που είδατε στο Μάντσεστερ και σε τόσα άλλη μέρη θα συνεχιστεί για πάντα», τόνισε ο Τραμπ.

(Φωτό: AP Photo/Matt Dunham, Pool)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τρομοκρατία και ISIS στο επίκεντρο της συνόδου του ΝΑΤΟ

Η Ρωσία χωρίζει Τραμπ-Τουσκ

Φωτογραφίες: Όταν ο Τσίπρας συνάντησε τον Τραμπ

SHARE:

24Media Network