Τραβάει το σκοινί η Άγκυρα: "Θα απαντήσουμε κατάλληλα στα κυπριακά εντάλματα σύλληψης"

Φατίχ (Ο Πορθητής)
Φατίχ (Ο Πορθητής) AP

Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί τη Λευκωσία για "θράσος" και απειλεί απαντήσει στα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν για τους εργαζόμενους του τουρκικού γεωτρύπανου "Φατίχ".

Την οργή της Άγκυρας προκάλεσε η απόφαση της Λευκωσίας να εκδόσεις εντάλματα σύλληψης κατά μελών του πληρώματος του γεωτρύπανου "Φατίχ" με το οποίο οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κατηγορεί τη Λευκωσία για "θράσος", υποστηρίζει ότι τα εν λόγω εντάλματα δεν έχουν "καμία ισχύ" και απειλεί ότι η Τουρκία θα δώσει την "κατάλληλη απάντηση". Τονίζει δε ότι καμία κίνηση δεν πρόκειται να σταματήσει την τουρκική πλευρά από το πραγματοποιήσει τις έρευνες που έχει προγραμματίσει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε:

"Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις πληροφορίες στο Τύπο σχετικά με τις πληροφορίες για εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η ελληνοκυπριακή διοίκηση για τους υπαλλήλους του γεωτρύπανου μας Φατίχ και όσων εταιρειών συνεργάζονται με την ΤPAO (σ.σ εταιρεία Τουρκικών Πετρελαίων)

Aν αληθεύει η απόφαση αυτή, που παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τους αγνοεί , τότε δεν θα έχει καμία ισχύ για εμάς. Αν έχει συμπεριφερθεί με τέτοιο θράσος να μην έχει κανένας αμφιβολία πως θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση.

Δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα αυτές οι κενές ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης που έχουν στόχο να σταματήσουμε τις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας.

Η Τουρκία και για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της αλλά και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά των Τουρκοκυπρίων θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις έρευνες και γεωτρήσεις της όπως τις σχεδιάζει".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Κύπρος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αυξημένη επιφυλακή στο Αιγαίο και ανησυχία για θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο

Προκαλούν οι Τούρκοι στην Κύπρο: Ξεκινούν άμεσα γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Κύπρος: Έσοδα 9,4 δισ. δολάρια από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος "Αφροδίτη"

Bloomberg: Ο ρόλος των ρωσικών S-400 στην Τουρκία και το ενεργειακό "παζάρι" στην Ανατολική Μεσόγειο

SHARE: