Προκαλούν οι Τούρκοι στην Κύπρο: Ξεκινούν άμεσα γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Γεώτρηση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο
Γεώτρηση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο ASSOCIATED PRESS

Εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ διεμήνυσε ότι τα πλοία "Γιαβούζ" και "Φατίζ" θα ξεκινήσουν σύντομα γεωτρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι συμφωνίες της ελληνοκυπριακής πλευράς για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι αποδεκτές και κάνοντας λόγο ακόμη και για "σφετερισμό" των ίσων δικαιωμάτων που έχουν οι Τουρκοκύπριοι.

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η συμφωνία στην οποία έχει προβεί η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) με κάποιες ιδιωτικές εταιρείες στην ανατολική Μεσόγειο για τα έσοδα από το φυσικό αέριο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσοϊ. Υποστήριξε δε, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ότι αυτή η συμφωνία είναι ένα «απτό παράδειγμα της συνέχισης σφετερισμού των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, που έχουν ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του νησιού» από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Όπως αναφέρεται στον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Άκσοϊ στην γραπτή του απάντηση σε ερώτημα που του τέθηκε για την εν λόγω συμφωνία, ανέφερε ότι στηρίζουν και συμφωνούν με την ανακοίνωση του «ΥΠΕΞ» για το θέμα, προσθέτοντας ότι στη συμφωνία αυτή δεν γίνεται καμία αναφορά στους Τουρκοκυπρίους και «γίνεται κατανοητό ότι δεν δίδεται μερίδιο από τα έσοδα στους Τουρκοκυπρίους». Αυτό, συνέχισε, και για την Τουρκία αλλά και για το ψευδοκράτος, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» - όπως συνέχισε να αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία – αλλά και οι εταιρείες που συνεργάζονται με αυτή, δεν μπορούν να ενεργούν, κατά τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ, παραβλέποντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Γι’ αυτό το λόγο η Τουρκία θα συνεχίσει την ίδια αποφασιστική στάση που βασίζεται σε αρχές για την προστασία των δικαιωμάτων και των Τουρκοκυπρίων και των δικών της στην ανατολική Μεσόγειο και γι’ αυτό δεν πρόκειται να αποφύγει να κάνει τα απαραίτητα βήματα». Επανέλαβε δε την δήλωση Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να παραχωρήσει σε κανέναν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

ADVERTISING

Όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν τερματίζει τις μονόπλευρες δραστηριότητές της στο θέμα των υδρογονανθράκων και δεν εντάσσει τους Τουρκοκυπρίους που είναι ίσοι εταίροι στο νησί, στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων για το θέμα και τον διαμοιρασμό των εσόδων, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην δική τους υφαλοκρηπίδα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, και στις περιοχές του ψευδοκράτους που αδειοδοτήθηκαν στην ΤΡΑΟ το 2011, τα πλοία Γιαβούζ και Φατίζ, θα αρχίσουν σύντομα γεωτρήσεις. Ο κ. Άκσοϊ κατέληξε στην γραπτή του απάντηση λέγοντας ότι με αυτή την ευκαιρία θα ήθελε να υπενθυμίσει την διεθνή κοινότητα για ακόμη μια φορά, ότι είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που δεν διστάζει να θέτει ανεύθυνα σε κίνδυνο την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, δεν λαμβάνει υπόψη τα δίκαια δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, που είναι ίσοι εταίροι στο νησί, στους φυσικούς του πόρους, απορρίπτει τις προτάσεις συνεργασίας και «παρά τις προειδοποιήσεις μας δεν εγκαταλείπει τις μονόπλευρες δραστηριότητές της».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, Τουρκία, ΑΟΖ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αυστηρό μήνυμα των ΗΠΑ προς Τουρκία: Σταματήστε τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Κύπρος: Έσοδα 9,4 δισ. δολάρια από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος "Αφροδίτη"

Bloomberg: Ο ρόλος των ρωσικών S-400 στην Τουρκία και το ενεργειακό "παζάρι" στην Ανατολική Μεσόγειο

Κύπρος: Πόσο θα "πιάσει" το κοίτασμα - μαμούθ - Τα επόμενα βήματα

SHARE:

24Media Network