Τρόμος για πιθανή νίκη του "ναι". Κάμερον, Μίλιμπαντ και Κλεγκ τρέχουν στη Σκοτία

Τρόμος για πιθανή νίκη του "ναι". Κάμερον, Μίλιμπαντ και Κλεγκ τρέχουν στη Σκοτία

Κάνει τα πάντα το Λονδίνο να αποτρέψει το πλήγμα από την πιθανότατη απόσχιση - πλήρη ανεξαρτητοποίηση

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον παρακάλεσε θερμά τους Σκοτσέζους να μην ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα της επόμενης εβδομάδας, δεσμευόμενος να κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει αδιάσπαστο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις δηλώσεις που έκανε αφού ανακοίνωσε ότι θα απουσιάσει αυτή την εβδομάδα από την συνεδρίαση υποβολής ερωτήσεων στον πρωθυπουργό στη Βουλή των Κοινοτήτων επειδή θέλει να συνεχίσει την εκστρατεία του υπέρ της διατήρησης της ένωσης της Σκοτίας με την Βρετανία, ο Κάμερον επέμεινε πως το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί η Σκοτία να παραμείνει μέρος του.

Ο ίδιος τόνισε πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσει τους Σκοτσέζους να παραμείνουν. «Θα κάνω ό,τι μπορώ», είπε στο BBC.

«Το σωστό μέρος για να βρίσκομαι δεν είναι το Ουεστμίνστερ για τις Ερωτήσεις στον Πρωθυπουργό· είναι η Σκοτία για να ακούσω τον κόσμο, να μιλήσω στον κόσμο», πρόσθεσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Σε τελευταία ανάλυση, στο λαό της Σκοτίας επαφίεται να αποφασίσει, αλλά θέλω να γνωρίζουν ότι το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να μείνουν».

Εξάλλου ο Κάμερον είπε ότι εκτός από τον ίδιο, οι ηγέτες και των άλλων δύο μεγάλων κομμάτων της Βρετανίας θα μεταβούν στη Σκοτία στο πλαίσιο της εκστρατείας υπέρ του «όχι» αντί να μείνουν στο Λονδίνο για την εβδομαδιαία διαδικασία της υποβολής ερωτήσεων στον πρωθυπουργό στη Βουλή.

Καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ψηφοφορία της 18ης Σεπτεμβρίου για το εάν η Σκοτία θα αποκτήσει την ανεξαρτησία της ή όχι είναι πολύ αμφίρροπη για να γίνουν προβλέψεις, ο Κάμερον, ο ηγέτης των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) Εντ Μίλιμπαντ και ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (το ήσσον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού) Νικ Κλεγκ ανέφεραν σε μια κοινή τους ανακοίνωση πως αποφάσισαν να παραλείψουν την κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία για να κορυφώσουν την εκστρατεία κατά της ανεξαρτησίας της Σκοτίας.

«Υπάρχουν πολλά που μας χωρίζουν — αλλά υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο συμφωνούμε παθιασμένα: το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καλύτερα μαζί», ανέφεραν οι τρεις πολιτικοί στην κοινή τους ανακοίνωση.

«Για αυτό όλοι μας συμφωνήσαμε ότι ο τόπος όπου είναι σωστό να βρισκόμαστε αύριο είναι στη Σκοτία», προστίθεται στο κείμενο.

Άλεξ Σάλμοντ: Τίποτα νέο στην προσφορά του Λονδίνου

Ο Σκοτσέζος εθνικιστής ηγέτης Άλεξ Σάλμοντ δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει τίποτε νέο στην προσφορά που έκανε το Λονδίνο να εκχωρήσει μεγαλύτερες εξουσίας στη Σκοτία και υποστήριξε ότι η εκστρατεία των ενωτικών καταρρέει ενόψει του δημοψηφίσματος της επόμενης εβδομάδας.

Ο Σάλμοντ τόνισε ότι η προσφορά εκχώρησης περισσότερων εξουσιών στη Σκοτία την οποία υιοθέτησαν τα τρία μεγάλα κόμματα της Βρετανίας αποτελεί «ένα προχειρογραμμένο μη-σχέδιο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα τίποτε νέο σε αυτό το πακέτο. Πρόκειται για μια επεξεργασία, μια παρουσίαση σε νέο περιτύλιγμα, μια αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος αυτών που μας έλεγαν την άνοιξη», δήλωσε ο Σάλμοντ στους δημοσιογράφους στο Εδιμβούργο.

«Εντέλει η εκστρατεία υπέρ του "όχι" διαλύεται», πρόσθεσε ο Σάλμοντ.

Ο Σάλμοντ εκτίμησε ότι η εκστρατεία αυτή της ύστατης στιγμής των υποστηρικτών του "όχι" δεν θα έχει αποτέλεσμα. «Θα κερδίσουμε σε αυτό το δημοψήφισμα υπέρ της Σκοτίας», είπε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεγάλη Βρετανία
SHARE:

24Media Network