Τσαβούσογλου: Πρόταση έξι σημείων για θετική ατζέντα με την Ελλάδα

Τσαβούσογλου: Πρόταση έξι σημείων για θετική ατζέντα με την Ελλάδα
Greek Foreign Ministry via AP

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, ευχαριστώντας και πάλι τη χώρα μας και αποκαλύπτοντας τις προτάσεις της Άγκυρας στο Βερολίνο.

Την ευγνωμοσύνη του για τη συνεισφορά της χώρας μας στις έρευνες της Τουρκίας μετά τον καταστροφικό σεισμό εξέφρασε για ακόμα μία φορά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου , ο οποίος αποκάλεσε “φίλο” του τον Νίκο Δένδια, επιφυλάσσοντας όμως και αποκαλύψεις σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις της επόμενης ημέρας, στη σκιά της τραγωδίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε πως οι δύο χώρες έχουν διαφωνίες, αντιπαραθέτοντας όμως την ανάγκη για εξομάλυνση και ειλικρινή διάλογο:

Ναι έχουμε διαφωνίες και από καιρό σε καιρό έχουμε κλιμάκωση εντάσεων. Αυτό που συζητήσαμε στο Χατάι με τον Δένδια είναι ότι πρέπει να αποκλιμακώσουμε και να μην περιμένουμε για άλλη μια καταστροφή για να συναντιόμαστε. Όχι για να εξομαλύνουμε μόνο αλλά και για να λύσουμε κάποια από τα ανοικτά ζητήματα. Δεν νομίζω ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα άμεσα. Αλλά πρέπει ο διάλογος κι οι ειλικρινείς δεσμεύσεις να υπάρχουν”, ανέφερε, ενώ αποκάλυψε ότι στη συνάντηση του Βερολίνου η τουρκική πλευρά κατέθεσε μια πρόταση έξι σημείων, ώστε να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς την θετική ατζέντα.

Πριν τον σεισμό, η πρόταση από τον σύμβουλο μας και τους πρέσβεις μας ήταν: Να συνεχίσουμε τις διερευνητικές, Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και τις συναντήσεις στο ΝΑΤΟ. Σε αυτά περιμένουμε την απάντηση της Ελλάδος”, τόνισε.

Σε ερώτηση αναφορικά με το αν περιμένει κάποια βήματα πριν από τις εκλογές, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο από την πλευρά της Ελλάδας όσο υπάρχουν εκλογές: “Για τους Έλληνες πολιτικούς δεν είναι εύκολο, λόγω της πίεσης του λαού. Εμείς εδώ δεν έχουμε τέτοια πίεση από το λαό. Άσχετα από τις εκλογές κι από τέτοιες καταστροφές. Έχουμε κοινή γεωγραφία. Θα έπρεπε να συζητάμε πάντα μεταξύ μας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα