Τζον ΜακΆφι: O “βασιλιάς” των antivirus που βρέθηκε νεκρός στο κελί του

Τζον ΜακΆφι: O “βασιλιάς” των antivirus που βρέθηκε νεκρός στο κελί του
John McAfee AP Photo/Alan Diaz, File

Η προσωπική ζωή του ΜακΆφι τράβηξε συχνά το ίδιο ενδιαφέρον με τα επαγγελματικά του επιτεύγματα. Μπήκε δύο φορές στην κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ, αυτοπροσδιοριζόταν ως γκουρού κρυπτονομισμάτων, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που συνελήφθη για ναρκωτικά και όπλα.

Ο Αμερικανός μεγιστάνας Τζον ΜακΆφι, ο δημιουργός του ομώνυμου antivirus λογισμικού, βρέθηκε νεκρός στο κελί του, σε φυλακή της Καταλονίας, λίγες ώρες αφότου η ισπανική δικαιοσύνη έδωσε το πράσινο φως για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου ήταν αντιμέτωπος με φορολογικές ποινικές κατηγορίες που φέρουν ποινή φυλάκισης έως 30 χρόνια. Πρόκειται για μια φαινομενική αυτοκτονία.

Η περιφερειακή αστυνομική δύναμη της Καταλανίας, η Mossos d’Esquadra, επιβεβαίωσε μια έκθεση στο El País ότι ο 75χρονος ο ΜακΆφι, βρέθηκε νεκρός στη φυλακή Brians 2 κοντά στη Βαρκελώνη, αργά την Τετάρτη (23/6)

Το τμήμα δικαιοσύνης της Καταλονίας είπε ότι οι αξιωματικοί της φυλακής και οι γιατροί προσπάθησαν να σώσουν τη ζωή του 75χρονου άνδρα, αλλά δεν τα κατάφεραν.

«Το δικαστικό προσωπικό έχει αποσταλεί στη φυλακή και ερευνά τις αιτίες του θανάτου», ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας: «Όλα δείχνουν θάνατο από αυτοκτονία».

Ο δικηγόρος του ΜακΆφι δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη το απόγευμα ότι ο πελάτης του είχε προφανώς κρεμαστεί στο κελί του.

Φορολογικά αδικήματα

Ο ΜακΆφι, ο δημιουργός του λογισμικού κατά των ιών “McAfee”, συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαρκελώνης καθώς επρόκειτο να επιβιβαστεί σε πτήση προς την Κωνσταντινούπολη.

Η σύλληψη του επιχειρηματία πραγματοποιήθηκε μια ημέρα αφότου οι αρχές δημοσιοποίησαν ένα κατηγορητήριο που προέκυψε από φερόμενες φορολογικές παραβάσεις. Οι εισαγγελείς από το Tennessee είχαν κατηγορήσει τον ΜακΆφι για αποφυγή φόρων αφού δεν ανέφερε κανένα εισόδημα από την προώθηση κρυπτονομισμάτων, ούτε από την συμβουλευτική που έκανε, καθώς απέκρυπτε και το εισόδημα από ομιλίες και τα δικαιώματα από την ιστορία της ζωής του για ένα ντοκιμαντέρ.

John McAfee AP Photo/Alan Diaz, file


Ασταθής συμπεριφορά

Από τότε που έκανε περιουσία στη δεκαετία του 1980 με το λογισμικό που φέρει το όνομά του, ο ΜακΆφι είχε ολοένα και πιο ακανόνιστη συμπεριφορά, πιο πρόσφατα ως αυτοπροσδιοριζόμενος γκουρού κρυπτονομισμάτων που ισχυριζόταν ότι έβγαζε $ 2.000 την ημέρα.

Η ομώνυμη εταιρεία του έγινε τελικά το συνώνυμο της προστασίας από ιούς, “απομακρύνθηκε” από τον αμφιλεγόμενο ιδρυτή της μετά την παραίτησή του το 1994. Η McAfee αγοράστηκε από τον κατασκευαστή chip υπολογιστών Intel το 2010 για 7,7 δισ. δολάρια.

Η προσωπική ζωή του ΜακΆφι τράβηξε συχνά το ίδιο ενδιαφέρον με τα επαγγελματικά του επιτεύγματα. Μπήκε δύο φορές στην κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ και συμμετείχε στο Ελευθεριακό Κόμμα το 2016. Πειραματίστηκε με την γιόγκα, τα εξαιρετικά ελαφριά αεροσκάφη και παρήγαγε φυτικά φάρμακα.

Συχνά δημοσίευσε θεωρίες συνωμοσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έγινε το αντικείμενο της φρενίτιδας των μέσων μετά την άλυτη δολοφονία ενός γείτονά του στο Μπελίζ το 2012.

Όταν η αστυνομία τον βρήκε να ζει με ένα 17χρονο κορίτσι και ανακάλυψε ένα μεγάλο οπλοστάσιο στο σπίτι του στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, ο ΜακΆφι εξαφανίστηκε με μια πτήση διάρκειας ενός μηνός Είπε ότι δεν ήξερε τίποτα για τη δολοφονία, αλλά ανησυχούσε ότι μπορεί να ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος του επιτιθέμενου.

Η οικογένεια του νεκρού γείτονα κατέθεσε αργότερα μια αγωγή θανάτου εναντίον της McAfee και πέρυσι ένα δικαστήριο στη Φλόριντα αποφάσισε εναντίον του, διέταξε να πληρώσει στην οικογένεια περισσότερα από 25 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2015, συνελήφθη στις ΗΠΑ για οδήγηση υπό την επιρροή ουσιών και κατοχή όπλου.

Τον Ιούλιο του 2019, απελευθερώθηκε από την κράτησή του στη Δομινικανή Δημοκρατία, αφότου κρατήθηκε μαζί με πέντε άλλους σε ένα γιοτ που μετέφερε όπλα υψηλής ποιότητας, πυρομαχικά και στρατιωτικό εξοπλισμό, δήλωσαν τότε αξιωματούχοι στο νησί της Καραϊβικής.

Τον Μάρτιο, κατηγορήθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν για ένα σύστημα που αφορούσε κρυπτονομίσματα και προωθούσε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης του.

Σε μια ακρόαση που πραγματοποιήθηκε μέσω βίντεο νωρίτερα αυτό το μήνα στην Ισπανία, είχε υποστηρίξει ότι οι κατηγορίες εναντίον του είχαν πολιτικά κίνητρα και είπε ότι θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή εάν επέστρεφε στις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Independent, είπε ότι η εμπειρία του να βρίσκεται σε ισπανική φυλακή ήταν μια «συναρπαστική περιπέτεια» και σχεδίαζε να μην επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Το κύριο σημείο επαφής του έξω από τη φυλακή ήταν η σύζυγός του, η Janice. Η τελευταία ανάρτηση από τον λογαριασμό του στο Twitter ήταν ένα retweet της Ημέρας του Πατέρα από αυτήν.

«Αυτοί οι οκτώ μήνες που πέρασε ο Τζον στη φυλακή στην Ισπανία ήταν ιδιαίτερα σκληροί για τη γενική υγεία του τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, αλλά και οικονομικά. Είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να λέει αλήθεια στην εξουσία», ανέφερε.

Οι υποστηρικτές της συνωμοσίας έχουν ήδη “εξιχνιάσει” τον θάνατο του ΜακΆφι, επεξεργάζοντας τη σελίδα του στη Wikipedia για να δηλώσουν ότι δολοφονήθηκε. Η φαινομενική αυτοκτονία του έρχεται αφού μοιράστηκε tweets σχετικά με τις κακές συνθήκες στη φυλακή, δηλώνοντας ότι «υπάρχει μεγάλη θλίψη στη φυλακή, μεταμφιεσμένη ως εχθρότητα».

Λίγες ώρες μετά το θάνατό του, μια ανάρτηση με το γράμμα Q κοινοποιήθηκε στον λογαριασμό Instagram της McAfee, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian. Η εικόνα είναι πιθανώς μια αναφορά στο QAnon – η αβάσιμη θεωρία συνωμοσίας ότι υπάρχει μια μυστική παγκόσμια τάξη σατανικών παιδεραστών που μάχεται κρυφά τον Donald Trump.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα