Τζούλιαν Ασάνζ: Αναβάλλεται η δίκη του μέχρι τον Σεπτέμβριο λόγω κορονοϊού

Τζούλιαν Ασάνζ: Αναβάλλεται η δίκη του μέχρι τον Σεπτέμβριο λόγω κορονοϊού
Ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ κατά τη σύλληψή του στο Λονδίνο τον Μάιο του 2019 AP

Ο κοροονϊός έπληξε και την ακροαματική διαδικασία για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στην Αμερική που αναβλήθηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τον Σεπτέμβριο θα συνεχισθεί η ακροαματική διαδικασία στη υπόθεση για έκδοση στις ΗΠΑ του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, καθώς αναβλήθηκε η δίκη του για αργότερα αυτό το μήνα λόγω της έξαρσης της επιδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το αρμόδιο δικαστήριο του Λονδίνου. Ο Ασάνζ καταζητείται από τις αρχές των ΗΠΑ προκειμένου να τον δικάσουν για κυβερνοεπίθεση και υποκλοπή στοιχείων από κυβερνητικούς υπολογιστές και κατασκοπεία.

Η εκδίκαση του αιτήματος για έκδοσή του ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και διήρκησε μόλις μια εβδομάδα προτού αναβληθεί έως τις 18 Μαΐου, με την προοπτική να συνεχισθεί επί τρεις εβδομάδες η εξέταση των επιχειρημάτων. Την περασμένη εβδομάδα όμως, η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ δήλωσε ότι δεν θα ήταν δυνατόν η εν λόγω διαδικασία να ξεκινήσει ξανά εντός του τρέχοντος μηνός, λόγω των αυστηρών περιορισμών στις συγκεντρώσεις και τις μετακινήσεις που ισχύουν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19.

Στη σημερινή συνεδρίαση της έδρας στο Δικαστήριο του Westminster Magistrates Court – την οποία οι δημοσιογράφοι που ακούν από απόσταση δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν ζωντανά – συμφωνήθηκε ότι ο Σεπτέμβριος θα ήταν η πιο βολική ημερομηνία για την επανάληψη της δίκης, μολονότι δεν προσδιορίσθηκε ακόμη η ακριβής ημερομηνία και ο κατάλληλος χώρος, τόνισε δικαστικός εκπρόσωπος.

Ο Ασάνζ δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, επειδή σύμφωνα με τους δικηγόρους του δεν ήταν σε καλή κατάσταση ώστε να εμφανιστεί. Ο 48χρονος Ασάνζ, που έχει αυστραλιανή υπηκοότητα, υποστηρίζει ότι ενδέχεται σε περίπτωση καταδίκης του στις ΗΠΑ να περάσει πολλές δεκαετίες στη φυλακή. Ο ίδιος τονίζει πως η δίωξή του έχει πολιτικά κίνητρα και απειλεί μία γενικότερη απειλή για την ελευθερία του λόγου. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους επιχειρηματολογούν πως αυτός, δημοσιεύοντας μυστικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή πληροφοριοδοτών τους. Την περασμένη εβδομάδα, η σύντροφος του Ασάνζ, η δικηγόρος Στέλα Μόρις, υποστήριξε πως η ζωή του διατρέχει σοβαρό κίνδυνο από τον κορονοϊό μέσα στη φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου, όπου κρατείται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα