Unicef: Συναγερμός για τα παιδιά στη νότια Ασία

Διαβάζεται σε 2'
India Floods
Πλημμύρες στην Ινδία Altaf Qadri/AP Photo

Πάνω από 340 εκατομμύρια παιδιά στη νότια Ασία είναι εκτεθειμένα σε σοβαρή ή εξαιρετικά σοβαρή έλλειψη νερού, με τον αριθμό αυτό να είναι ο μεγαλύτερος σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή, σύμφωνα με έκθεση της Unicef.

Στη νότια Ασία βρίσκεται ο μεγαλύτερος αριθμός παιδιών παγκοσμίως που είναι αντιμέτωπα με μεγάλη έλλειψη νερού, η οποία επιδεινώνεται λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.

“Στη νότια Ασία 347 εκατ. παιδιά κάτω των 18 ετών είναι εκτεθειμένα σε σοβαρή ή εξαιρετικά σοβαρή έλλειψη νερού, δηλαδή ο μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου”, επεσήμανε η υπηρεσία του ΟΗΕ σε έκθεσή της.

Σε αυτή την περιοχή– που περιλαμβάνει οκτώ χώρες: το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές, το Μπουτάν, την Ινδία, το Νεπάλ, τις Μαλδίβες, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα -ζει περισσότερο από το ένα τέταρτο των παιδιών παγκοσμίως.

“Η κλιματική αλλαγή διαταράσσει τα μετεωρολογικά μοτίβα και τις βροχοπτώσεις, γεγονός που προκαλεί αβεβαιότητα στη διαθεσιμότητα νερού”, εξήγησε η Unicef.

Στην έκθεσή της η υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρεται στην κακή ποιότητα νερού, στην έλλειψη νερού και την κακή διαχείριση, όπως η υπερβολική άντληση νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα, την ώρα που η κλιματική αλλαγή περιορίζει τις ποσότητες με τις οποίες αυτός τροφοδοτείται.

“Όταν ξεραίνονται τα πηγάδια των χωριών, επηρεάζονται τα σπίτια, τα κέντρα υγείας και τα σχολεία”, τόνισε.

“Με ένα ολοένα και πιο απρόβλεπτο κλίμα, η έλλειψη νερού αναμένεται να επιδεινωθεί για τα παιδιά της νότιας Ασίας”, εκτίμησε η Unicef.

Στη διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28), που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στο Ντουμπάι, η Unicef θα ζητήσει από τους παγκόσμιους ηγέτες “να διασφαλίσουν έναν βιώσιμο πλανήτη“.

“Το πόσιμο νερό είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα”, τόνισε ο Σαντζάι Ουιζεσεκέρα αξιωματούχος της Unicef για τη νότια Ασία.

“Παρ’ όλα αυτά, εκατομμύρια παιδιά στη νότια Ασία δεν έχουν αρκετό (νερό) να πιουν σε μια περιοχή που πλήττεται από πλημμύρες, ξηρασίες και άλλα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα τα οποία προκαλούνται ολοένα και συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής”, πρόσθεσε.

Πέρυσι 45 εκατ. παιδιά δεν είχαν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες πόσιμου νερού στη νότια Ασία, αριθμός μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη. Ωστόσο η Unicef εκτίμησε ότι οι υπηρεσίες αυτές αναπτύσσονται γοργά και ο αριθμός αυτός αναμένεται να υποδιπλασιαστεί ως το 2030.

Τη νότια Ασία ακλουθούν η ανατολική και η νότια Αφρική, όπου 130 εκατ. παιδιά απειλούνται από σοβαρή έλλειψη νερού, προστίθεται στην έκθεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα