Β. Κορέα σε Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία: Καμία ανοχή σε θέματα εθνικής κυριαρχίας

Ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν
Ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν AP

Προειδοποιήσεις από την Πιονγκγιάνγκ μετά την υποκινούμενη από τις ΗΠΑ, απόφαση Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας να ζητήσουν σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα τη Β. Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ «δεν θα ανεχθεί» καμία επίθεση σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας της, δήλωσε την Δευτέρα ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ Κιμ Σονγκ, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία του Λονδίνου, του Παρισιού και του Βερολίνου για τη σύγκληση την Τρίτη του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα τη Βόρεια Κορέα.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες ζήτησαν να διεξαχθεί μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών στο Συμβούλιο για να συζητηθεί η πρόσφατη δοκιμή, από υποβρύχιο, βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας, η οποία αποτελεί, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, μια «σοβαρή παραβίαση» των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

«Οι ΗΠΑ και οι πιστοί τους πρέπει να γνωρίζουν ότι, εάν μιλήσουν για τα μέτρα αυτοάμυνάς μας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αυτό θα ενισχύσει τη βούλησή μας να υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητά μας» δήλωσε ο Κιμ Σονγκ, σε μια συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.

«Ασχέτως των λόγων που το κάνουν, δεν θα ανεχθούμε ποτέ την προσπάθεια της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας» να συζητήσουν αποφάσεις της Βόρειας Κορέας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επέμεινε ο Βορειοκορεάτης διπλωμάτης.

«Αυτές οι χώρες πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα παραμείνουμε ποτέ αδιάφοροι μπροστά σε μια απόπειρα αμφισβήτησης των μέτρων για τη νόμιμη άμυνά μας» συνέχισε ο Κιμ Σονγκ, τονίζοντας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να σκεφτούν τι συμβαίνει την τρέχουσα περίοδο.

Οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα επανέλαβαν το Σάββατο στη Σουηδία τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις, σε μια πρώτη απόπειρα διαλόγου έπειτα από μήνες διπλωματικού αδιεξόδου και στρατιωτικής κλιμάκωσης, ωστόσο οι συνομιλίες γρήγορα διακόπηκαν με την Πιονγκγιάνγκ να κατηγορεί την Ουάσινγκτον για «εχθρική πολιτική».

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις μιαρές ενέργειες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας», σημείωσε ο Βορειοκορεάτης πρεσβευτής.

Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο που η Πιονγκγιάνγκ θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και εάν αυτό θα περιλαμβάνει νέες πυραυλικές δοκιμές, ο αξιωματούχος απάντησε:

«Σας παρακαλώ, παρακολουθήστε με προσοχή τι θα κάνουμε στο μέλλον» κι ότι «αυτό δεν σημαίνει την εκτόξευση άλλου πυραύλου».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορέα, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σι και Κιμ εγκωμιάζουν την "αθάνατη" φιλία ανάμεσα σε Κίνα - Βόρεια Κορέα

Τέλος οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Β. Κορέας για τα πυρηνικά

SHARE:

24Media Network